90% dintre evenimentele organizate de restaurantele romanesti sunt nunti si petreceri pentru diferite organizatii, botezurile fiind pe locul trei in topul evenimentelor pe care consumatorii romani aleg sa le organizeze in afara casei. Cele mai profitabile evenimente pentru restaurante raman nuntile in toate cele cinci zone ale tarii* unde Unilever Food Solutions, divizia specializata de solutii gastronomice a companiei Unilever, a analizat dinamica evenimentelor din portofoliul restaurantelor.
100 de restaurante din cinci zone ale tarii au raspuns chestionarului Unilever Food Solutions, divizia pentru bucatari profesionisti a companiei Unilever. In topul evenimentelor organizate de restaurante se afla nuntile, petrecerile pentru diferite organizatii si botezurile, iar diferentele sunt vizibile de la o regiune a tarii la alta.
Din ce obtin restaurantele cel mai mare profit?
In Bucuresti, patronii de restaurante (80%) au declarat ca cel mai mare profit in 2011 a fost adus de nunti in localurile lor , urmate de petrecerile private si cele pentru diverse organizatii– 20%. Restaurantele din Muntenia declara tot nuntile in varful topului in ceea ce priveste profitul obtinut in 2011 -75% dintre restaurante, urmate de botezuri si petrecerile pentru diferite organizatii. La fel este si cazul restaurantelor din Ardeal, unde nuntile aduc cel mai mare profit in 80% dintre restaurante, pe cand evenimentele pentru organizatii aduc profit mai mare doar in 20% dintre localuri.
Profitul obtinut din nunti detine monopol si in Mures si Cluj, celelalte evenimente nefiind semnificative pentru localurile chestionate. In vestul tarii nuntile si petrecerile pentru organizatii aduc un profit considerabil restaurantelor – in cazul a 69%, respectiv 34% dintre restaurante. Restaurantele din Molodova inregistreaza o diferenta semnificativa fata de celelalte regiuni in ceea ce priveste organizarea evenimentelor, asa incat, pe locul doi din punct de vedere al profitului, dupa nunti, botezurile aduc cel mai mare castig pentru 42% dintre restaurante.
Gusturile romanilor, in schimbare
In ceea ce priveste schimbarile in gusturile romanilor si preferintele lor cand vor sa-si organizeze un eveniment, observatiile proprietarilor difera in functie de zone. Astfel ca proprietarii restaurantelor din Moldva si Bucuresti considera ca gusturile romanilor tind spre uniformizare, lucru observat mai ales din solicitarile clientilor de-a lungul anului, pentru meniurile evenimentelor. Proprietarii restaurantelor din Brasov, vestul tarii, Cluj, Mures, Prahova, Dambovita si Buzau apreciaza ca gusturile romanilor s-au diversificat – aproape 70% dintre restaurantele din aceste zone, in vreme ce restul afirma ca gusturile au ramas neschimbate si ca tind spre uniformizare.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice