Noaptea Sfantului Andrei, o noapte de temut…
Noaptea Sfantului Andrei este o noapte de iubit si de temut. In noaptea de dinaintea Sfantului Andrei (pe 29 inspre 30) se fac cele mai puternice vraji si descantece de dragoste. Prin diverse trucuri mostenite din batrani, fetele incearca sa-si ghiceasca viitorul in iubire si sa-si vada iubitul in vis. Tot in aceasta noapte, strigoii si alte spirite malefice care nu au fost primite in lumea de dincolo dupa inmormantare umblan nestingherite pe drumuri, atacand pe cei care nu sunt pregatiti.
Drumurile sunt bantuite in aceasta zi de ‘strigoi vii”, “strigoi morti”, de moroi si pricolici, personaje de temut ale folclorului romanesc pe care ai face bine sa nu le superi sau sa le manii. Ele provoaca pagube in gospodarii, pocesc, amutesc, chinuie, iau virilitatea barbatilor, strica binele si impiedica livezile in a rodi. De aceea, casele trebuie unse la usi si la geamuri cu usturoi. Tot cu usturoi se ung si tarusii portii. Oalele trebuie intoarce cu gura in jos, cenusa calda scoasa din soba, usile trebuie inchinate cu o lumanare aprinsa si sfintita, placinte dulci si alimente cu usturoi trebuie sa se afle pe masa fiecarui crestin, firimituri de paine trebuie intinse afara, in gospodarie… Astfel, strigoii vor sta deoparte de casa respectiva si nu vor face niciun rau…
… dar si o noapte de iubit
Numeroase sunt si traditiile si obiceiurile ce tin de descifrarea viitorului in dragoste. Fetele care doresc sa vada in vis chipul celui iubit isi pun busuioc sau 41 de boabe de grau sub perna in noaptea de 29 spre 30. „ Voi, 41 de fire de grau / Eu voi adormi / Si voi hodini / Dar eu ma rog lui Dumnezeu / Sa-mi trimita ingerul meu / Cel ce mi-e dat de Dumnezeu” ( T. Pamfile – Sarbatorile de toamna si Postul Craciunului ), trebuie sa spui inainte de a te duce la culcare. Daca visezi ca un barbat iti va lua boabe din acest grau, acel barbat iti este ursitul si te va cere in casatorie in curand.
O alta metoda cunoscuta de a afla daca vei avea noroc in dragoste si te vei casatori este metoda celor 9 cescute. In ajunul Sfantului Andrei, fetele tinere necasatorite trebuie sa umple noua cescute cu apa (pline ochi) si sa le verse continutul intr-o strachina mai mare. Strachina respectiva se asaza sub icoana sau chiar sub icoana Sfantului Andrei daca ai in casa. Ziua urmatoare, apa din strachina trebuie masurata cu aceleasi cescute. Daca in strachina mai ramane apa, este semn ca fata respectiva isi va gasi alesul in curand. Daca in schimb, ultima cescuta nu se va umple, fata respectiva va mai avea de asteptat. In anumite zone, in noaptea sfantului Andrei, cand luna plina este vizibila pe cer, fetele tinere merg pe furis la o fantana si o afunda in apa, rugandu-se Sfantului Andrei astfel: "Sfinte Andrei/ Scoate-i chipul in fata apei/Ca in vis sa il visez/C-aievea sa-l vaz". (Tudor Pamfile – Sarbatorile la romani) .
Totodata, in anumite sate romanesti, se mai pastreaza urmatorul obicei, ‘obiceiul citirii in pari’: fetele ies in miez de noapte afara (in noapte de 29 spre 30) si se indreapta catre gardul casei lor. Ele ating unul din parii gardului fara sa se uite care este, dupa care numara in continuare pana la al noulea, insemnandu-l totodata cu o fir de lana rosie. Ziua urmatoare, pe lumina, se duc la parul respectiv, cel insemnat cu rosu. Daca parul este neted – sotul va fi chipes, insa sarac. Daca parul va fi noduros, nu foarte inalt – sotul va fi sarac, batran si nu va trai prea mult. Daca parul are coaja grasa, sotul va fi foarte avut.
Printre alte metode menite sa-si desluseasca viitorul in iubire se numara si metoda "facutului cu ulcica", metoda verighetei sau metoda oglindei. Pentru mai multe metode despre aflare a celui ursit, te invitam sa citesti articolul Ziua Sfantului Andrei - sarbatoarea magiei, a strigoilor si a descantecelor de dragoste
Foto fr si main: By zef art /Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară