30 August 2012 publicat în Noutati 1 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Cel de-al 6-lea eveniment din cadrul festivalului Pro Istoria Fest va avea loc in acest weekend, 1-2 septembrie, la Cetatea de Scaun a Sucevei. Participantii sunt asteptati intr-o atmosfera de poveste, creata prin parade, jocuri si lupte medievale si concerte sustinute de artisti indragiti din tara.

Comunicat de presa

Zoli Toth, membru al trupei Sistem, presedinte al Asociatiei Star Education - organizator al Pro Istoria Fest, declara:”Ca de fiecare data cand Pro Istoria Fest poposeste intr-un loc plin de povesti despre istoria Romaniei, invitam publicul sa simta, chiar si numai pentru 2 zile, spiritul acelor vremuri de demult, in care cetatea juca un rol cheie in viata oamenilor. Toate activitatile din timpul zilei sunt create in acest sens, pentru a recrea lumea de odinioara, iar seara, legatura cu prezentul este pastrata cu ajutorul celor mai populari artisti ai momentului. Cetatea de Scaun a Sucevei ocupa un loc important in istoria tarii noastre, asa ca ne face placere sa o promovam si noi prin intermediul Pro Istoria Fest.

Sambata, 1 septembrie, programul va incepe la ora 17:00, cu diverse ateliere menite sa transpuna publicul in vremurile de demult apuse si sa reinvie spiritul cetatii ridicate in timpul domniei lui Petru I: pictura, cioplitul, olaritul, dar si manuirea spadei vor putea fi incercate de cei mici in cadrul atelierelor pentru copii, in timp ce adultii vor fi initiati in aruncarea cu cutitul sau tranta - lupta romaneasca.

Incepand cu ora 18:00, copiii sunt asteptati cu un spectacol de teatru creat pe masura lor: teatrul Zurli. Vor urma Corina si simpaticii componenti ai trupei Lala Band, iar seara va fi incheiata de trupa Sistem, urmata de un show de lasere.

Duminica, 2 septembrie, va fi o noua zi de ateliere medievale la Suceava, iar, incepand cu ora 18:00, muzica va incepe sa rasune la Cetatea de Scaun a Sucevei. Primii care vor urca pe scena vor fi membrii trupei Ad-Hoc, care au pregatit un recital medieval special. Seara va continua cu Antonia si Vunk. Capul de afis al festivalului, Holograf, va incheia cele doua zile de Pro Istoria Fest, impreuna cu un spectaculos foc de artificii.

Cetatea de Scaun a Sucevei este atestata documentar la 11 februarie 1388, fiind ridicata in timpul domniei lui Petru I (1375 – 1391). Aceasta facea parte din sistemul de fortificatii construit in Moldova la sfarsitul secolului al XIV-lea, atunci cand pericolul otoman si-a facut simtita prezenta. Cetatea a fost a fost fortificata in secolul al XV-lea de Stefan cel Mare si distrusa in secolul al XVII-lea (1675) de Dumitrascu Cantacuzino. In momentul de fata, Cetatea de Scaun a Sucevei constituie cel mai reprezentativ monument de arhitectura militara medievala din Moldova, fiind inclus in patrimoniul cultural national.

Festivalul Pro Istoria Fest, un proiect al Asociatiei Star Education, doreste sa aduca in atentia publicului obiectivele cultural-istorice si turistice aflate pe teritoriul Romaniei, printr-o serie de evenimente de inalta tinuta culturala si artistica. Lista evenimentelor din acest an cuprinde Cetatea de Scaun a Sucevei, Muzeul Golesti, Cetatea Enisala, Sighisoara, Sarmisegetusa, dar si alte 3 cetati incluse déjà de anul trecut in circuit: Cetatea Rasnov, Cetatea Poenari si Targoviste. Festivalul a debutat in septembrie 2011 la Curtea Domneasca de la Targoviste. Au urmat apoi, in octombrie 2011, Cetatea lui Vlad Tepes de la Poenari si Cetatea Rasnov. In 2012, Pro Istoria Fest a avut loc pana in acest moment la Cetatea Enisala, Cetatea Rasnov, Sarmizegetusa Ulpia Traiana, Cetatea Poenari si Muzeul Golesti, cele cinci evenimente adunand peste 45.000 de spectatori. Mai multe detalii pe www.proistoriafest.ro si pe www.facebook.com/proistoriafest.
 

Inscrie-te la NewsLetterul Garbo pentru a primi si alte informatii din Lifesyle Feminin.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri