Comunicat de presa
„Confectionarea viorii a starnit de-a lungul secolelor imaginatia si maiestria catorva mari lutieri ca Stradivari, Guarneri, Testore, Gagliano care au realizat ceva mai mult decat un instrument: o bijuterie acustica. Si pentru ca avem sansa ca dintre aceste viori de patrimoniu international un numar apreciabil sa se afle in folosinta unor mari muzicieni romani aplaudati in intreaga lume, ne-am propus sa daruim melomanilor sansa de a asculta la Bucuresti aceste instrumente-bijuterie si de a aprecia interpretarea extraordinara a celor care le „manuiesc”. A reuni in cinci zile pe scena Salii Radio patru viori de colectie si pe maestrii lor inseamna un maraton artistic de care orice sala de concerte din lume ar fi mandra. ” - a declarat Oltea Serban-Parau – director artistic al Orchestrelor si Corurilor Radio si redactor-sef Radio Romania Cultural.
Cea de-a doua editie a Festivalului VIORI DE COLECTIE la Sala Radio se va desfasura intre 8 si 12 aprilie, cinci zile de sarbatoare care vor insemna trei recitaluri si doua concerte.
Viorile de colectie reprezinta un punct de atractie important pentru spectatorii romani in ultimii ani. Vioara Stradivarius care a fost ani de zile in folosinta lui Ion Voicu si pe care canta astazi Alexandru Tomescu a dat numele unui turneu national ce ajunge in 2013 la a sasea editie. Stradivarius-ul la care interpreteaza violonistul roman Liviu Prunaru, pusa la dispozitia sa de Concertgebouw Amsterdam sau vioara Guarneri del Gesu care i-a apartinut lui George Enescu si pe care canta acum Gabriel Croitoru au inspirat alt turneu national: Duelul viorilor – Stradivarius versus Guarneri, care ajunge in 2013 la a treia editie. Mai multi violonisti nascuti in Romania se bucura de onoarea de a canta pe astfel de instrumente de colectie, in festivalul de la Sala Radio fiind invitati, alaturi de Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru, si George Cosmin Banica – concertmaestrul Orchestrei Tonhalle din Zürich, cu vioara Testore si Bogdan Zvoristeanu – concertmaestrul orchestrei Suisse Romande din Geneva, cu vioara Gagliano.Luni, 8 aprilie (19.00), prima intalnire a melomanilor va fi aceea cu violonistul BOGDAN ZVORISTEANU si vioara sa Gagliano (1761), care a apartinut si colectiei compozitorului Fritz Kreisler. Concertmaestru al prestigiosei orchestre Suisse Romande (Elvetia), BOGDAN ZVORISTEANU a ocupat anterior aceeasi pozitie la Orchestra Filarmonica din Santiago de Compostela (Spania) si la cea de camera din Pforzheim (Germania), sustinand recitaluri si concerte in Europa, Argentina, Canada, China, Coreea de Sud, Japonia. Alaturi de artistul roman il veti asculta si pe chitaristul italian ALESSIO NEBIOLO, programul serii reunind lucrari semnate de Bach, Paganini, Bartók, Sarasate si Piazzolla.
Marti, 9 aprilie, este momentul reintalnirii cu violonistul Gabriel Croitoru si vioara Guarneri del Gesù (1731) – supranumita “Catedrala” si extrem de pretuita de George Enescu, unul dintre cei care s-au bucurat de frumosul instrument. Alaturi de o alta legenda a scenei muzicale romanesti – pianistul VALENTIN GHEORGHIU - Gabriel Croitoru va interpreta trei sonate ale marelui Beethoven : Sonata nr. 1 in re major pentru pian si vioara, Sonata nr. 5 in fa major pentru pian si vioara - Sonata Primaverii si Sonata nr. 9 pentru pian si vioara – Sonata Kreutzer.
Miercuri, 10 aprilie, este randul viorii Stradivarius (1694) sa va incante, instrument ce va rasuna in mainile violonistului Liviu Prunaru, concermaestru al prestigioase orchestre Concertgebouw din Amsterdam, cotata drept una dintre cele mai bune din lume. Cariera sa solistica internationala in plina ascensiune cuprinde colaborari cu cele mai importante ansambluri din lume, precum London Philarmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestre National de Belgique, Orchestra Filarmonica din Atena s.a. Liviu Prunaru si Orchestra de Camera Radio, dirijata de JOZSEF HORVÁTH, va propun un program ce inseamna: Warlock - Suita Capriol pentru orchestra de coarde; Haydn - Concertul nr.1 in do major pentru vioara si orchestra si Simfonia nr. 104 in re major – London; Mendelssohn - Uvertura Frumoasa Melusina.
Joi, 11 aprilie, GEORGE COSMIN BANICA, in prezent concertmaestru al Orchestrei Tonhalle din Zürich, va aduce in fata dvs. o alta vioara-bijuterie: Testore, realizata in anul 1710 de lutierul italian. In recitalul oferit alaturi de pianistul RAZVAN DRAGNEA, va veti intalni cu partituri create de Enescu - Sonata in fa minor pentru pian si vioara, Stravinski – Divertimento, Ceaikovski – Melodie, Dvořák - The song my mother taught me (Cantecul invatat de la mama mea) si Saint-Saëns - Introducere si Rondo Capriccioso in la minor.
Vineri, 12 aprilie, sarbatoarea muzicala se va incheia cu Gabriel Croitoru si vioara sa Guarneri del Gesù care va reveni alaturi de Orchestra Nationala Radio, sub bagheta dirijorului ei principal – TIBERIU SOARE. Repertoriul serii va ofera sansa de a audia doua capodopere ale genului simfonic: Ceaikovski - Concertul in re major pentru vioara si orchestra si Prokofiev - Simfonia nr. 5 in si bemol major.
Pentru alte informatii legate de stagiunea 2012-2013 a Orchestrelor si Corurilor Radio va rugam sa consultati site-ul orchestreradio.ro sau orchestreradio.com.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri