IN ACEST ARTICOL:
„Zambeste Romania” invita parintii si copiii sa arate ca statisticile negative cu privire la sanatatea orala pot fi demontate

Totodata, studiul arata ca 38% dintre copii au placa dentara microbiana semnificativa1, fapt cesemnalizeaza o stare precara de igiena orala. Placa dentara favorizeaza aparitia cariilor si problemelor gingivale si este un indicator pentru faptul ca cei mici nu au o igiena orala corespunzatoare.

Conform unui studiu Zambeste Romania desfasurat in randul populatiei generale in 2012, 80% dintre romani au probleme dentare, cariile reprezentand cea mai frecventa afectiune (71%).1 Obiceiurile de igiena orala si atitudinea de preventie a parintilor se rasfrang si asupra copiilor lor, fapt sprijinit de rezultatele studiului Zambeste Romania din scoli.

„Profilul starii de sanatate orala al scolarilor, evaluat in cadrul studiului, arata ca leziunile carioase si anomaliile dento-maxilare raman in continuare o problema majora de sanatate publica. Pe langa acestea, studiul arata ca igiena orala a copiilor este neadecvata. Sunt necesare in continuare eforturi sustinute pentru tratarea cariilor, prevenirea aparitiei celor noi, inclusiv prin sigilari, incurajarea si educarea elevilor pentru o igiena orala corecta, folosirea produselor auxiliare pentru evitarea aparitiei cariilor in zone predispuse, precum si initierea tratamentelor ortodontice precoce”, declara Conf. Univ. Dr. Adina Dumitrache, sef al Disciplinei de Sanatate orala si Stiinte comportamentale, Facultatea de Medicina Dentara, UMF "Carol Davila", Bucuresti.

„In primul rand, ca sa ne luptam cu statisticile cu privire la nivelul scazut de sanatate orala, care afecteaza populatia de toate varstele, trebuie sa ne axam pe preventie – si aceasta incepe cu educarea permanenta a copiilor Romaniei. Incurajarea vizitelor la stomatolog, programele nationale in scoli, facilitarea accesului la informatii despre igiena orala, cea mai simpla si la indemana metoda de preventie, precum si explicarea consecintelor neglijarii ei – toate acestea sunt foarte importante pentru o mai buna sanatate orala si, de aceea, ne bucuram sa sprijinim initiative foarte utile, precum campania Zambeste Romania”, a adaugat Rodica Nassar, Presedinte al Comisiei pentru Sanatate si Familie a Camerei Deputatilor.

Consumul de produse de igiena orala la romani: crestere in mediul rural
Cel mai recent studiu de piata arata ca, si in 2013, romanii au folosit in medie, pe tot parcursul anului, putin peste 1 tub de pasta de dinti, tara noastra situandu-se in continuare la o distanta mare fata de media europeana.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri