Comunicat de presa
In acest mod sunt disponibile peste 800 de exponate din colectiile institutiilor partenere, de la picturi, desene, obiecte de arta populara, artefacte religioase, la fotografii si documente. Mai mult, o selectie de obiecte de arta au fost imortalizate la inalta rezolutie, permitand reliefarea celor mai mici detalii. De exemplu, vizitatorii pot admira indeaproape lucrari din Muzeul National Brukenthal cum ar fi Wilhelm IV de Bavaria de Hans Schwab von Wertinger, Iacoba de Baden de Hans Schwab von Wertinger, Natura statica cu cirese de Theodor Aman, dar si Omul cu tichie albastra de Jan van Eyck. Tehnologia permite explorarea in detaliu a operelor de arta, intr-un mod usor si rapid, astfel ca cel care o priveste poate foarte usor studia detalii ale tusei pensulei sau patinei timpului.
De asemenea, trei cladiri (Palatul Brukenthal, Muzeul de Istorie “Casa Altemberger” si Muzeul de Istorie Naturala) care apartin Muzeului National Brukenthal pot fi vizitate virtual, prin intermediul tehnologiei Street View, direct din platforma Google Cultural Institute. Oamenii se pot plimba astfel prin muzee ca si cand s-ar afla acolo.
Pe Google Cultural Institute, utilizatori pot explora universul satului romanesc, prin obiecte de arta populara unice din colectia Muzeului National al Țaranului Roman si gospodariile expuse in Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA din Sibiu. De asemenea, sunt disponibile si piese relevante ale spaţiului etnografic extra-european din Muzeul de Etnografie Universala „Franz Binder” din cadrul Complexului National Muzeal ASTRA.
Alaturi de exponatele celor 3 muzee, pe Google Cultural Institute sunt disponibile expozitii cu diferite teme ale asociatiilor si fundatiilor partenere: Vioara cu goarna, Mocanita de la Viseu de Sus, Vila Golescu sau creatiile arhitectului Ion Mincu, in special Casa Mincu, actualul sediu al Ordinului Arhitectilor din Romania.
Google Cultural Institute este o platforma digitala care ofera acces la patrimoniul istoric si cultural din intreaga lume, prin intermediul internetului. Oricine poate astfel explora picturi, desene, sculpturi, fotografii, artefacte religioase, manuscrise si multe alte obiecte din muzee si colectii din toata lumea. Google Cultural Institute reuneste peste 600 de institutii partenere din 60 de tari.
Declaratii parteneri:
Ciprian Anghel Stefan, Director General al Complexul National Muzeal ASTRA din Sibiu
“Complexul National Muzeal ASTRA din Sibiu, o prezenta de marca in peisajul culturii romanesti, este o institutie dinamica, aflata in permanent contact cu publicul sau, care intelege sa isi deschida in permanenta colectiile prin mijloace cat mai diverse si mai atractive.
De aceea prezenta Muzeului ASTRA in mediul virtual, demarata cu cativa ani in urma, prin cadrul programului de digitizare a colectiilor prin intermediul platformei Europene, se consolideaza astazi prin includerea a 22 de monumente din cel mai mare muzeu in aer liber, Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA din Dumbrava Sibiului precum si a 22 piese din colectiile Muzeului de Etnografie Universala ”Franz Binder” in platforma Google Cultural Institute.
Suntem deosebit de incantati sa facem parte din primele muzee si institutii de cultura din Romania care isi expun colectiile pe platforma Google Cultural Institute.
Digitizarea colectiilor este un mijloc foarte important de crestere a accesibilitatii publicului la valorile de patrimoniu si marile platforme de acest tip sunt vectorii care asigura interconexiunea culturilor si civilizatiilor la nivel international.”
Virgil Nitulescu, Director General al Muzeului National al Țaranului Roman:
“Suntem meniti, prin structura noastra intima, sa fim tentati de cunoasterea totala. Stim ca nu o vom atinge niciodata, dar aspiratia aceasta este una fireasca. Acesta a fost si scopul Mouseion-ului, al Bibliotecii din Alexandria, al Enciclopediei Franceze. Acesta este, intr-un fel sau altul, scopul fiecarei colectii – unul utopic, evident –, acela de a colectiona tot ce este posibil din sfera de interes a muzeului respectiv. Cum acest scop nu va putea, din motive evidente, sa fie atins, vreodata, in lumea reala, nu ne ramane decat incercarea de a ne orientarea eforturile spre cea virtuala. Orice initiativa este salutara.
Mi-am dorit foarte mult ca Muzeul National al Țaranului Roman sa fie unul dintre primele muzee romanesti care se alatura proiectului pornit de Google Cultural Institute, pentru ca muzeul nostru este unul dintre cele mai apreciate din Romania, nu doar pentru patrimoniul sau, ci si pentru originalitatea expunerii si a demersului cultural, in raport cu publicul. Suntem convinsi ca ne aflam pe drumul cel bun si ca, prin participarea la acest proiect, vom reusi sa punem mai bine in valoare patrimoniul cultural pe care il administram, spre beneficiul public.”
Andreas Karlstetter, Membru fondator pentru Fundatia Wassertalbahn
“Suntem foarte onorati sa facem parte din acest proiect international. Este o oportunitate extraordinara sa ne putem prezenta valorile locale si totodata sa facem cunoscuta tuturor ultima cale ferata forestiera functionala din Europa prin intermediul platformei Google. Ansamblul caii ferate face deja parte din patrimoniu national incepand cu anul 2010 si poate reusim cu aceasta ocazie sa ne atingem scopul de a-l clasa si in patrimoniul UNESCO. Ne bucuram ca povestea Mocanitei de pe Valea Vaserului sta alaturi de evenimentele remarcabile de-a lungul timpului si astfel contribuim si noi la o mai buna cunoastere a acestei farame impresionante din istoria unei comunitati aflate intr-un colt fascinant al Romaniei.”
Dan Bulucea, Country Manager Google Romania:
“Suntem incantati sa anuntam primele muzee si institutii de cultura din Romania care expun pe Google Cultural Institute. Multumim partenerilor nostri din Romania pentru deschiderea si efortul depus pentru realizarea acestui proiect. Ne dorim ca acest demers sa inlesneasca accesul la arta si sa contribuie la promovarea patrimoniului cultural romanesc in orice colt al lumii.”
Simon Rein, Program Manager Google Cultural Institute:
„Colaboram cu peste 600 de muzee, arhive si alte institutii culturale din toata lumea, oferind vizitatorilor acces la sute de colectii si obiecte de arta disponibile la cea mai buna rezolutie. Incepand de astazi, muzee si institutii de cultura din Romania pot fi vizitate virtual prin colectiile expuse de acestea pe Google Cultural Institute. Dorinta noastra este sa punem tehnologia in slujba institutiilor culturale, pentru a permite acestora sa isi prezinte capodoperele in moduri inovatoare si atragatoare.”
Foto: captura youtube
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri