Comunicat de presa
Timp de cateva ore, participantii au putut discuta despre ce inseamna siguranta alimentara, importanta acesteia, dar si rolul pe care il joaca fiecare actor pe intreg lantul alimentar, de la producator, pana la consumatorul final. Astfel, si-au facut loc raspunsuri bine documentate si argumentate la cateva dintre intrebarile cele mai des intalnite ale publicului:
- Este alimentatia noastra sigura? Ce inseamna acest lucru?
- La ce ii ajuta pe consumatori siguranta alimentara?
- Care este rolul autoritatilor in asigurarea acesteia si ce sta la baza deciziilor lor?
- Ce fac industria alimentara si ceilalti parteneri din lant pentru a garanta siguranta alimentara pentru consumatori?
Astfel, siguranta alimentara a fost definita ca asigurarea manipularii, prepararii si depozitarii alimentelor in conditii de igiena, astfel incat acestea sa nu reprezinte un pericol de imbolnavire a consumatorilor. Toate masurile luate in acest sens sunt extrem de importante pentru consumator, intrucat prin intermediul lor acesta din urma este ferit de o potentiala infectare cu virusuri, bacterii periculoase, paraziti sau chiar substante chimice nocive responsabile pentru un numar de peste 200 de boli, de la diaree la anumite tipuri de cancer. S-a aratat, prin urmare, faptul ca apa si hrana contaminate omoara anual aproximativ 2 milioane de oameni, multi dintre acestia fiind copii – informatii prezentate conform OMS – Organizatia Mondiala a Sanatatii.
In urma dezbaterilor participantii si reprezentantii autoritatilor transmit un mesaj comun catre toti consumatorii: Hrana este sigura in conditiile in care standardele sigurantei alimentare din Romania sunt aliniate standardelor internationale si respectate de la furca la furculita, pe tot parcursul lantului alimentar.
Atat autoritatile cat si participantii au fost de acord ca la sustinerea sigurantei alimentare participa toti actorii, in primul rand prin cunoasterea si respectarea standardelor si reglementarilor in vigoare, cat si prin aplicarea cu strictete a acestora. Consumatorul are la randul lui responsabilitatea de a se informa si de a respecta regulile de baza privind igiena alimentara.
Federatia Romalimenta, vocea unitara a industriei alimentare
Federatia Romalimenta grupeaza totalitatea patronatelor din industria alimentara, alaturi de mari firme procesatoare, autohtone si multinationale. Este vocea unitara a sectorului, cu reprezentativitate recunoscuta juridic si semnatara a Contractului colectiv de munca pe ramura.
Obiectivul major al federatiei este de a sprijini dezvoltarea rapida a industriei alimentare in contextul pietei Uniunii Europene.
Alimentatie mai sigura pentru consumatori
Sursa: Organizatia Mondiala a Sanatatii
- Pastrati curatenia
- Spalati-va mainile inainte de a atinge alimentele si chiar in timpul prepararii acestora
- Spalati-va pe maini dupa ce mergeti la toaleta
- Spalati si dezinfectati toate ustensilele si echipamentele pe care le folositi la prepararea alimentelor
- Protejati bucataria si alimentele de insecte, paraziti si alte animale.
Microorganisme periculoase pentru sanatate sunt raspandite in sol, apa, animale, iar multe dintre acestea se gasesc inclusiv pe oameni. Ele se afla pe mainile si hainele dumneavoastra, dar si pe ustensilele de bucatarie. La cel mai mic contact al acestora cu alimentele, pot fi transferate asupra hranei, provocand un numar mare de afectiuni.
- Separati alimentele crude de cele preparate
- Separati carnea cruda si fructele de mare de restul alimentelor.
- Utilizati echipamente si ustensile separate pentru alimentele crude.
- Depozitati alimentele in recipiente diferite, astfel incat sa evitati contactul intre alimentele crude si cele gatite.
Alimentele crude, in special carnea si fructele de mare, pot contine microorganisme periculoase ce se pot transfera foarte usor asupra altor alimente in timpul depozitarii si prepararii.
- Preparati bine alimentele
- Preparati bine alimentele, in special carnea, ouale si fructele de mare.
- Lasati preparate ca supele si tocanitele sa fiarba, pentru a va asigura ca au ajuns la temperaturi de cel putin 70°C. Pentru carne, asigurati-va ca sucul este clar, nu roz. E recomandat sa utilizati un termometru.
- Reincalziti bine preparatele.
Studiile au demonstrat faptul ca prepararea corecta a alimentelor ucide aproape toate microorganismele periculoase. In plus, aducerea hranei la o temperatura de cel putin 70°C garanteaza siguranta acesteia pentru consum.
- Pastrati hrana la temperaturi sigure
- Nu lasati alimentele preparate la temperatura camerei mai mult de doua ore.
- Puneti in frigider imediat toate alimentele preparate si cele perisabile (de preferat sub temperatura de 5°C).
- Pastrati alimentele calde (peste temperatura de 60°C) inainte de servire.
- Nu depozitati in frigider alimentele pentru o perioada prea mare de timp.
- Nu dezghetati alimentele inghetate la temperatura camerei.
Depozitarea alimentelor la temperaturi scazute incetineste sau chiar stopeaza multiplicarea microorganismelor.
- Utilizati apa sigura si alimente proaspete
- Utilizati apa sigura, sau tratati-o pentru a deveni sigura.
- Selectati alimente proaspete si sanatoase.
- Alegeti alimente procesate pentru siguranta (ex: laptele pasteurizat)
- Spalati fructele si legumele, mai ales daca le consumati crude.
- Nu consumati alimente dupa data acestora de expirare.
Atentia acordata la selectarea alimentelor si masuri simple ca spalarea acestora pot reduce semnificativ riscul de contaminare cu microorganisme periculoase.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară