IN ACEST ARTICOL:
Aproape 60 de voluntari, elevi si adulti, au reusit sa renoveze in vacanta de vara clasa lor de curs din cadrul Liceului de Arte Plastice din Timisoara, ca parte finala a unui proiect realizat cu participarea elevilor in cadrul programului „De-a arhitectura in scoala mea”

Comunicat de presa

Aproape 60 de voluntari, elevi si adulti, au reusit sa renoveze in vacanta de vara clasa lor de curs din cadrul Liceului de Arte Plastice din Timisoara, ca parte finala a unui proiect realizat cu participarea elevilor in cadrul programului „De-a arhitectura in scoala mea”, dezvoltat de Asociatia De-a Arhitectura, asociatie care isi propune dezvoltarea si promovarea educatiei de arhitectura si mediu construit pentru publicul larg.

Joi, 3 noiembrie 2016, la Liceul de Arte Plastice din Timisoara, a fost inaugurata „Clasa mea de vis!”, un proiect din cadrul programului „De-a arhitectura in scoala mea” al Asociatiei De-a Arhitectura. in urma muncii sustinute de o vara a aproape 60 de voluntari, printre care elevi, fosti elevi, profesori, administratori, arhitecti, parinti, mesteri constructori, voluntari de diverse varste, si cu sprijinul partenerilor, s-a realizat proiectului de renovare al salii de clasa din Liceul de Arte Plastice din Timisoara, dupa ideile si cu participarea voluntara a elevilor la lucrarile de santier.

Programul national „De-a arhitectura in scoala mea” a debutat in anul scolar 2015-2016 cu un curs pilot destinat elevilor de gimnaziu si liceu, care si-a propus dezvoltarea capacitatii tinerilor de a trece de la idee la proiect si la implementarea acestuia, dobandind in proces notiuni elementare de arhitectura si mediu construit.

In anul 2015-2016 s-au desfasurat trei astfel de proiecte in tara, la Cluj, Bucuresti si Timisoara. Proiectul derulat la Timisoara a reusit, fara finantare initiala, sa puna in practica ideile si proiectele elevilor pentru o scoala si o clasa mai bune. Pe parcursul proiectului s-au alaturat parteneri inimosi care au donat materiale, manopera si fonduri pentru renovare, care la final s-au ridicat la suma de 17 000 de lei, fara a lua in calcul intreaga munca a voluntarilor amatori si profesionisti.

Mai important decat imaginea finala a clasei a fost procesul prin care participantii au trecut impreuna, cautand raspunsuri la intrebari, prezentand idei unii in fata celorlalti, muncind cot la cot, atat in faza teoretica, cat si in cea practica a proiectului.

Faza teoretica, desfasurata de-a lungul semestrului II al anului scolar 2015-2016, s-a concretizat cu propunerile elevilor de clasa a VI-a de renovare a propriei lor sali de clasa. Macheteleau fost prezentate in fata comunitatii scolii, elevi, profesori, parinti in iunie 2016.

„Dorim ca acest proiect sa constituie un model pentru alte scoli din tara! Educatia fata de mediul construit in care ne petrecem viata de zi cu zi incepe de la varsta frageda si, odata cu aceasta, «las’ ca merge si asa» poate deveni «hai sa facem mai bine». Devine important in acest proiect procesul parcurs impreuna, invatarea prin experimentare, construirea sentimentului de echipa si contributia pentru un scop al comunitatii; sa parcurgem impreuna pasii necesari de la idee la proiect si realizarea acestuia. Credem ca viata intr-un oras mai bun incepe cu o sala de clasa si o scoala mai buna si mai frumoasa, in care elevii sunt implicati in imbunatatirea mediului lor de viata. Elevii de azi vor fi cetatenii de maine, poate mai responsabili fata de nevoile orasului si ale comunitatii din care fac parte.”, transmite Brindusa Raluca Havasi, arh. drd. Facultatea de Arhitectura si Urbanism, Universitatea Politehnica Timisoara, arhitect voluntar De-a Arhitectura din 2013 si coordonator al proiectului „De-a arhitectura in scoala mea! Clasa mea de vis!” din Timisoara.

Proiectul si-a atins scopul, si alti elevi de liceu de la Arte Plastice din Timisoara doresc sa continue aceasta intiativa prin renovarea salii lor de clasa. in primul rand prin tenacitate, aceasta scoala vetusta, ca atatea altele din Timisoara si din tara, da un exemplu ca „se poate daca se vrea”, asa cum spunea cu mandrie un elev colegilor mai mari. si aceasta este poate implinirea unui vis si mai mare. Acela de a aduce in Romania schimbarea pe care cu totii o visam.

Speram sa fim cat mai multi inspirati de rezultatul de la Timisoara si de entuziasmul colegilor nostri:

Orasul pe care ni-l dorim nu incepe cu piata centrala si nu se termina la placuta de la marginea lui. Orasul dorit se afla in fiecare dintre noi, in gandurile, visarile, dorintele nostre, in actiunile si comportamentele de zi cu zi. Orasul este o scena pe care noi suntem actori dar si modelatori. Este spatiul in care ne miscam, aerul pe care il respiram, strada pe care mergem spre scoala, clasa in care invatam, e curtea scolii in pauza, e podul peste rau, e linia de tramvai spre casa, coltul de strada unde ai intalnit un prieten vechi, e fereastra pe care zaresti siluetele turlelor la asfintit. Orasul este acel decupaj in piatra, tencuiala si caldaram a amintirilor, a intentiilor si a viselor noastre despre viata. si pentru ca toti petrecem multe ore in sala de clasa, noi zicem ca orasul nostru incepe in clasa! Orasul de vis se infiripa deci din Clasa mea de vis!

O sala de clasa care suferea de neglijenta, ca atatea altele, a fost transformata de elevii ei impreuna cu voluntari, alti elevi sau fosti elevi, cadre didactice, arhitecti, mesteri, parinti, si parteneri inimosi. Toti au spus in cor : Ajunge cu "las' ca merge si asa "! Peretii vopsiti cu straturi peste straturi de vopsea anosta si pe alocuri coscovita au fost curatati, gletuiti, vopsiti cu vopsea ecologica. Parchetul care pe alocuri se casca plictisit a fost schimbat. S-au adus dulapuri, confectionate dupa toate regulile artei. Clasa a fost decorata si personalizata de elevi, a devenit “o casa” a copiilor care petrec buna parte din viata in ea.

__________

Asociatia De-a Arhitectura a fost fondata in ianuarie 2013 de catre sase arhitecte si isi propune dezvoltarea si promovarea educatiei de arhitectura si mediu construit pentru publicul larg in vederea constientizarii si a cunoasterii valorilor arhitecturii, design-ului si ale urbanismului. Aici rezultatele asociatiei de anul trecut: Raport 2015.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri