Comunicat de presă
Pastele nu sunt doar un simbol al gastronomiei italienești, ci și punctul de întâlnire între dieta mediteraneană și un aliment sănătos care oferă prilejuri de socializare și care a dat întregii lumi nenumărate rețete. Aceasta este și filozofia din spatele Barilla Pasta World Championship, concursul care a ridicat pastele la rang de haute cuisine, transformând Chefi din întreaga lume în ambasadori ai uneia dintre cele mai iubite gastronomii din lume - cea italiană.
Din juriul competiției fac parte Chefi italieni faimoși, precum Lorenzo Cogo, Viviana Varese, Luigi Taglienti, Chef nutriționist Holger Stromberg (Germania) și fotograful american de food, Brittany Wright. Jurații vor nota creativitatea, talentul culinar și modul de prezentare propuse de 18 Chefi din întreaga lume cu vârste sub 35 de ani, pe parcursul a trei runde de concurs, care vor presupune realizarea de signature dishes, dar și reinterpretarea celei mai iubite și cunoscute rețete de paste din întreaga lume: Spaghetti al Pomodoro.
Anul acesta, tema competiției va fi „EAT POSITIVE”, însumând efortul Barilla de a promova un mod de hrană echilibrat, nutritiv, plăcut, cu respect față de ingredientele de calitate. Mâncarea a fost dintotdeauna o sursă de plăcere, iar „EAT POSITIVE” înseamnă, defapt, a găsi plăcerea într-o companie și mâncare bună, așa cum sunt pastele. Chefii care participă la competiție vor fi invitați să creeze rețete de paste care să inspire un mod pozitiv de a privi mâncarea.
„Barilla dorește să susțină noul val de Chefi talentați și să îi inspire să îmbrățișeze și să dea mai departe, prin munca lor, atributele stilului de viață convivial și pozitiv al poporului italian. Noul Master of Pasta va trebui să vină cu o rețetă inovatoare și surprinzătoare de paste și, nu în ultimul rând, foarte reprezentativă pentru gastronomia modernă”, a declarat Andrea Malservisi, Brand Equity & Communication Director, în cadrul Grupului Barilla.
Tema „EAT POSITIVE”, în viziunea a trei Chefi jurați în cadrul Barilla Pasta World Championship 2018:
Chef Viviana Varese: https://vimeo.com/281424370/54a74c8e72
Chef Lorenzo Cogo: https://vimeo.com/281423686/eab25dc8a4
Chef Luigi Taglienti: https://vimeo.com/281423982/6847d751f7
O rețetă care apropie poporul italian de cel român
Rețeta cu care ambasadorul culinar al Italiei în România va participa la concurs are în centru un ingredient românesc, brânza de burduf, și se numește „Linguine Cinci gusturi ale prospețimii” („Five tastes of freshness”), o reinterpretare autentică a legăturii dintre cultura românească și cea italiană. Brânza de burduf va fi adusă direct din România la competiția din Italia.
„Preparatul pe care îl propun cu mândrie la această competiție este inspirat din copilăria mea petrecută la țară, de gusturile cu care am crescut, de prospețimea produselor, de aerul curat și oamenii simpli alături de care am copilărit. Dintotdeauna mi-au plăcut produsele proaspete, cu gust intens. Astfel, rețeta mea va îmbina ciuperci de pădure cu ceapă verde (chivas), usturori, praz, pătrunjel, salată și roșii uscate, dar de departe, vedeta preparatului va fi brânza de burduf, un produs tradițional românesc, ușor picant, regândit de mine sub forma unei spume fine. Preparatul va fi un tablou perfect al rădăcinilor mele, al culturii locului unde am crescut. Sunt foarte mândru că pot să promovez gusturile românești la cea mai importantă competiție dedicată unei gastronomii care a depășit de mult granițele Italiei”, a declarat Chef Adrian Cojocaru, nominalizatul României în cadrul Barilla Pasta World Championship 2018.
Cu 8 ani de experiență în patria pizzei și a pastelor, Adrian Cojocaru excelează în bucătăria cu specific italian. Chef în cadrul Hotel Restaurant La Castel, din Iași, de 4 ani, Adrian Cojocaru are un palmares bogat de cupe și medalii la concursuri naționale și internaționale. În viziunea sa, succesul în gastronomie stă în echilibrul perfect dintre disciplină, gust și timp de preparare. Adrian Cojocaru a fost selectat pentru a participa la competiția Barilla, ca urmare a premiului obținut la Campionatul Internațional de Pizza și Paste, desfășurat la București, în perioada 12-13 martie 2018.
Prima participarea a României în ediția anului 2017
Ediția anului trecut, 2017, a Barilla Pasta World Championship a adus o premieră pentru România: printre cei 20 de Chefi nominalizați de pe toate continentele s-a numărat și un român, Adrian Șișiu (30 de ani), Chef la Grand Hotel Italia, din Cluj-Napoca, care a prezentat o rețetă de paste pentru sportivi.
Inspirația sa pentru a desăvârși rețeta câștigătoare a fost stilul tot mai activ al românilor, astfel Chef-ul român a îmbinat două mari pasiuni, cea pentru sport și pentru gustul Italiei, în rețeta sa de paste signature, care i-a adus și nominalizarea în cadrul Barilla Pasta World Championship. Barilla Bio Spaghetti Champion este un preparat sănătos și energizant, conceput special pentru oamenii pasionați de un stil de viață activ.
Însă, tânărul Chef Accursio Lota (SUA) a fost marele câștigător al celei mai importante competiții din lume dedicate pastelor și bucătăriei italiene. Rețeta care i-a adus trofeul se numește Seafood Carbonara și este inspirată din aromele mediteranene ale Siciliei, locul în care s-a născut.
Marele premiu constă într-un program de training personalizat la Școala Alma Culinary, care va include lecții predate de unii dintre cei mai de succes Chefi din lume. De asemenea, câștigarea unui astfel de premiu reprezintă o importantă rampă de lansare internațională.
Italienii, cei mai mari consumatori de paste din lume
Consumul de paste este în creștere, la nivel mondial, potrivit Organizației Internaționale a Pastelor. Cele mai dinamice piețe sunt Asia (o creștere cu 8,6% a consumului de paste în 2017, față de 2016) și Africa (o creștere cu 2,6%). SUA reprezintă cea mai mare piață de desfacere pentru paste, la nivel mondial: 2,7 milioane de tone de paste consumate anual. Un american consumă în medie 9 kg de paste anual. Italienii rămân, de departe, cei mai mari consumatori de paste, cu un consum de 23,5 kg de paste per capita, anual, și 1,4 milioane de tone în total. Italienii sunt urmați de tunisieni (17 kg per capita), Venezuela (12 kg per capita), Grecia (11,1 kg per capita), Chile (9,4 kg).
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară