Comunicat de presa
Kaufland Romania lanseaza in premiera platforma de finantare ,,Crestem Gradinescu”, impreuna cu Institutul de Cercetare in Permacultura din Romania, prin care ofera un grant total de 130.000 de euro gradinitelor, scolilor, organizatiilor non-guvernamentale neafiliate politic, grupurilor de initiativa civica, interesate sa dezvolte gradini sau ferme urbane in Romania.
Misiunea proiectului este de a stimula crearea de spatii verzi, naturale, in aglomerarea mediului urban, de a incuraja educatia ecologica, dezvoltarea conceptului de gradinarit urban, precum si agricultura sustenabila.
Platforma Crestem Gradinescu ofera finantare pentru doua tipuri de proiecte - Gradini Urbane Comunitare si Ferme Urbane. Bugetul maxim acordat variaza in functie de tematica aleasa, respectiv pentru o Gradina Urbana Comunitara finantarea ajunge pana la 10.000 de euro per proiect, iar pentru o Ferma Urbana, pana la 15.000 de euro. Selectia proiectelor va fi realizata de o comisie de experti, pe baza unor criterii transparente, precum suprafata utila a gradinii, complexitatea acesteia, numarul de beneficiari si al activitatilor propuse in acord cu experienta echipei.
Pe langa sprijin financiar, proiectele vor beneficia de expertiza si coordonare din partea specialistilor din cadrul Institutului de Cercetare in Permacultura din Romania. Gradinile nou create prin intermediul programului vor face parte din Reteaua Gradinescu.
Proiectul are acoperire nationala si se desfasoara in doua runde de finantare. Aplicatiile pentru dezvoltarea gradinilor urbane pot fi depuse pana pe 14 aprilie 2019 inclusiv. Cererea de finantare si alte documente utile pot fi descarcate de pe website-ul www.gradinescu.ro. Apelul de proiecte pentru Fermele Urbane va fi deschis in septembrie 2019.
„Ne-am dorit sa extindem programul Gradinescu, deschizandu-l acum tuturor celor care vor sa se implice pentru a face diferenta. Am inceput prin transformarea spatiilor nefolosite din parcarile si de pe acoperisurile magazinelor Kaufland in gradini urbane comunitare, cultivate cu legume, fructe, flori - ce pot fi ingrijite de comunitate – iar acum, prin Crestem Gradinescu, oferim proiectul tuturor romanilor”, a declarat Anna Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland Romania.
Pentru aceste granturi pot aplica unitati de invatamant prescolar si scolar din Romania, ONG-uri neafiliate politic, respectiv echipe formate din trei persoane sau mai multe, care se constituie ca grupuri de initiativa civica si care vor opera sub entitate juridica in cadrul Asociatiei si Institutul de Cercetare in Permacultura.
Printre criteriile de care aplicantii trebuie sa tina cont pentru a obtine finantare se numara: suprafata de minim 200 mp, expunere la soare de cel putin sase ore, acces direct la apa sau posibilitatea de racordare, pozitionare accesibila unui numar cat mai mare de beneficiari etc.
Gradinile pot fi create atat pe spatii verzi nefolosite, cat si pe beton, asfalt, terase sau pe acoperisuri, precum si pe un spatiu al unui magazin Kaufland din vecinatate. Nu este necesar ca spatiul sa fie in proprietate, acesta poate fi amenajat cu acordul proprietarului. Cei interesati sa acceseze grantul pot gasi toate detaliile in Regulamentul de aplicare disponibil pe website-ul Gradinescu.ro.
Aplicatiile la programul de finantare vor trece prin 3 etape de selectie. Proiectele castigatoare vor fi anuntate public pe 6 mai 2019, iar implementarea gradinilor va avea loc incepand cu aceasta data, sub supervizarea si asistenta specialistilor de la Institutul Cercetare in Permacultura, care vor desfasura vizite, ateliere de instruire, consultanta in elaborarea designului, mentenanta si activare comunitara in cadrul gradinilor.
Prin aceasta initiativa, Kaufland Romania si Institutul de Cercetare in Permacultura extind reteaua de gradini urbane comunitare Gradinescu la nivel national si sustine comunitatile locale sa se implice in program, pentru a face diferenta. Initiativa contracareaza poluarea urbana si incurajeaza oamenii sa petreaca mai mult timp in natura si sa adopte un stil de viata mai responsabil.
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural