Comunicat de presă
Programul european FOOD sărbătorește un an de lansarea în România prin anunțarea noilor parteneri și susținători ai programului, Ministerul Sănătății și AmCham Romania (American Chamber of Commerce in Romania), alături de care va continua campania de educare a opiniei publice asupra factorilor de risc pe care o alimentație dezechilibrată îi aduce în rândul populației active.
Cu ocazia zilei internaționale World Food Day, sărbătorită în fiecare an pe 16 octombrie în țările membre ONU, programul FOOD stabilește noi provocări în misiunea sa alături de noul partener, Ministerul Sănătății. Al doilea parteneriat important al sezonului și aliat esențial care se alătură programului este AmCham (American Chamber of Commerce in Romania), care devine membru în Comitetul Consultanților Externi al FOOD.
„Misiunea programului FOOD, care prioritizează responsabilitatea companiilor pentru crearea unui culturi sănătoase pentru angajați, este în linie cu obiectivele AmCham Romania în sprijinul promovării politicilor de prevenție. Calitatea vieții fiecărui angajat poate fi îmbunătățită cu suportul organizației prin implementarea unor noi obiceiuri necesare pentru mai multă eficiență și productivitate. Ne bucurăm să avem ocazia să participăm și să construim împreună un nou sistem de valori”, a declarat Ioana Stoenescu, Leader al Task Force-ului de Strategie, Prevenție și Comunicare, AmCham Romania.
Un milion de angajați români, ținta FOOD în 2020
În primul an de la lansarea FOOD în România, subiectul alimentației sănătoase la birou a ajuns la peste 600.000 de angajați români din toată țara. 14 workshop-uri susținute de medici și tehnici nutriționiști precum Corina Zugravu, Anca Hâncu, Cori Grămescu, Larisa Petrini, Camelia Ștefănescu, Diana Voican și Mario Popescu au fost organizate în cadrul mai multor companii. În cadrul workshop-urilor care susțin filonul de prevenție al programului sunt facilitate informații despre necesitatea schimbării obiceiurilor alimentare pentru îmbunătățirea calității vieții, precum și o metodologie a procesului.
„Acest parteneriat între sectorul public și cel privat este o oportunitate pentru Institutul Național de Sănătate Publică de a colabora atât cu sectorul privat cât și cu cel public pentru diseminarea de cunoștințe și recomandări, cu scopul creșterii nivelului de conștientizare a populației în vederea adoptării unor comportamente alimentare favorabile sănătății”, spune Alexandra Cucu, Director Institutul Național de Sănătate Publică, primul partener al programului în România.
Românii vor la restaurant în pauza de prânz
În capacitatea sa de coordonator al programului, Edenred a realizat primul studiu FOOD din România pe tema alimentației la birou, de unde reiese faptul că angajatul român crede că poate susține un stil sănătos de viață cu sprjinul companiei angajatoare. 50% dintre angajații români își doresc ca firma sau instituția unde lucrează să le asigure accesul la o rețea de restaurante care oferă meniuri sănătoase, în măsura în care, în prezent, doar 12% dintre angajații români ies la restaurant sau cantină în pauza de prânz. Criteriul principal pentru alegerea restaurantului este proximitatea față de locul de muncă, urmat de servirea rapidă și prețurile accesibile.
„Primul an al programului FOOD în România ne-a confirmat nevoia de cunoaștere și de informație a angajatului român. Am ajuns la peste 600.000 de angajați care au învățat că obiceiurile sănătoase sunt necesare în fiecare zi, la birou. Pentru 2020 ne propunem să ajungem la peste un milion de angajați, cu ajutorul partenerilor noștri alături de care vrem să producem schimbarea necesară și benefică”, spune Dana Sîntejudean, CEO Edenred România și Moldova.
Campania educațională „Hai la 1 la masă!” a fost lansată în 2015 pentru a ajuta angajații să facă alegeri nutriționale inteligente și să opteze pentru masa de prânz. În 2018, campania este integrată natural în programul european FOOD, coordonat de Edenred, care are obiectivul de a educa opinia publică și de a ameliora factorii de risc pe care o alimentație dezechilibrată îi aduce în rândul populației active, promovând obiceiuri alimentare sănătoase în timpul programului de lucru, fiind un liant al interacțiunii dintre cerere – angajați și ofertă - restaurante și cantine.
Lansat în 2009 ca un proiect pilot în șase țări, FOOD a devenit un program pe termen lung datorită rezultatelor bune obținute cu ajutorul fondurilor europene. Astăzi programul este activ în Austria, Belgia, Cehia, Franța, Italia, Portugalia, Slovacia, Spania, Suedia și România.
Programul funcționează pe baza unui set de recomandări destinate angajaților, companiilor și restaurantelor și cantinelor. Sunt orientări practice care îndeamnă la alegeri sănătoase alimentare, vizând în primul rând consolidarea culturii prevenției. Sugestii precum „Alege pâinea integrală”, „Alege fructe la desert” sau „Ia prânzul cu colegii în afara biroului, în fiecare zi” pavează drumul către o nouă abordarea asupra alimentației în rândul populației active.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară