Comunicat de presa
Acest trend este promovat la nivel internațional unde sistemele educaționale caută să țină pasul cu marile industrii. Alfabetizarea digitală se numără printre competențele esențiale din viitorul “CV” al copiilor.
În România, școala internațională de programare și robotică Logiscool este una din sursele de educație care pregătește generația tânără pentru joburi care… încă nu există. Despre competențele viitorului și cum devin ABCdarul copiilor, în acest material.
Top-ul competențelor de-a lungul anilor
Revoluțiile industriale, iar mai nou, cele tehnologice, continuă să genereze competențe cheie pe care angajatorii le cer în piața muncii. Dacă pentru noi și părinții noștri, limbile străine, dar și studiile economice, au reprezentat atuul necesar în speranța unui viitor cu mai multe oportunități, astăzi competențele digitale, gândirea logică și cunoștințele de programare sunt avantajul pe care îl caută elevii pentru o poziție favorabilă în viitoarea piață a muncii.
Cu gadget-uri reinventate de la an la an și limbaje de programare în continuă evoluție, multe din locurile de muncă actuale vor fi fie complet automatizate, fie considerabil devalorizate. “Pentru a ține pasul cu lumea anului 2050, va trebui să facem mai mult decât să inventăm idei și produse noi. Abilitatea cea mai căutată va fi să ne reinventăm iar și iar.”, este soluția oferită de profesorul Harari în cartea sa, 21 de lecții pentru secolul XXI.
Așadar, trendurile tehnologice nu garantează utilitatea limbajelor de programare actuale sau a roboților de azi în viitorul copiilor noștri, ci caută să mobilizeze populația tânără în procesul de adaptarea continuă la noutățile tehnologice.
“Mai mult decât a preda cursuri de programare, robotică sau alte discipline digitale, scopul nostru este să le arătăm copiilor că a învăța programare sau robotică este o activitate distractivă și plăcută. La Logiscool, asimilarea de cunoștințe se face natural, etapizat, alături de instructori tineri care vorbesc pe limba lor și le împărtășesc pasiunile. Desigur, cunoștințele dobândite aici îi pregătesc, sperăm noi, pentru joburile viitorului, care, indiferent de domeniu vor fi puternic influențate de tehnologie. ”, transmite Dana Bănică, Manager Logiscool România.
Cele 5 competențe recomandate de Logiscool care-i pregătesc pe copii pentru orice domeniu profesional, indiferent de sectorul de activitate pe care-l vor alege sau noile joburi cu care se vor intersecta, sunt:
Înțelegerea sistemelor
Aflați în plin proces de inovație tehnologică, volumul informației crește de la o zi la alta. Dacă astăzi asimilăm tot ce putem despre codul digital compus din 0 și 1, mâine își vor face apariția alte limbaje noi. Pentru a rămâne “fluenți” indiferent de trendurile digitale viitoare copiii de peste 7 ani trebuie familiarizati cu noțiuni de bază din programare și robotică, care cresc în complexitate treptat, pentru ca elevii să se adapteze constant la sistemele apărute.
“Prezentăm noutatea programelor și a sistemelor ca fiind ceva normal, firesc, iar copiii învață să se adapteze organic. În cadrul lecțiilor, îi învățăm pe elevi să structureze informația, să identifice pattern-uri și să înțeleagă logic cum funcționează fiecare.”, povestește Iulian, coordonator instructori Logiscool.
Dezvoltarea timpurie a alfabetului digital
Dacă a socoti și a cunoaște alfabetul sunt aptitudini de bază pe care orice elev le dezvoltă încă din ciclul primar, competențele digitale se vor poziționa în aceeași categorie. Vor deveni necesare pentru a avea succes în societate și pe piața muncii puternic digitalizată.
Cel mai probabil, majoritatea copiilor care intră acum la şcoală vor avea la maturitate joburi care încă nu există. Scopul cursurilor de programare și robotică este de a obișnui copiii cu alfabetul digital care va fi utilizat indiferent de domeniu profesional, fie tehnic sau creativ.
Acces la soft skill-uri complementare
În orice domeniul, felul în care o echipă comunică și interacționează poate influența considerabil eficiența acesteia. De aceea, chiar și în domeniul tech, soft skill-urile sunt văzute ca fiind competențe de bază, uneori chiar și obligatorii.
Una dintre cele mai căutate soft skill-uri este comunicarea scrisă sau verbală. Motivul este dat de faptul că persoanele care profesează în IT lucrează rareori singure. De obicei interacționează constant cu alți colegi, clienți sau furnizori, iar competențele de comunicare îi ajută în transmiterea ideilor într-un mod eficient, astfel, neînțelegerile sunt minimizate sau chiar eliminate complet.
“În timpul cursurilor, copiii rezolvă diferite sarcini și dezvoltă noi funcționalități pentru jocurile sau pentru roboții lor. Mare parte din proces este ajutat de comunicare și de lucrul în echipă. Datorită acestor activități, copiii învață cum să-și transmită ideile într-un mod eficient, dar și cum să le pună în practică.” povestește Iulian.
Comunicarea ideilor complexe
Dezvoltarea economiei a dus la apariția și creșterea numărului de ocupații cu aptitudini complexe și variate. Printre competențele căutate se numără transmiterea și schimbarea constantă a ideilor și cunoștințelor, care este adesea corelată cu persoane care au avut parte de o educație individualizată, personalizată și care au urmărit o abordare multidisciplinară.
Copiii au nevoie de o revoluție a sistemului educațional. Prin personalizarea modului de a descoperi și asimila informația, elevul va putea decide asupra căilor de învățare și își va putea customiza competențele dorite.
Învățarea continuă
Evoluția tehnologică înseamnă învățare continuă. Iar investiția în învățarea pe parcursul vieții reprezintă cea mai bună promisiune pentru a maximiza angajabilitatea în viitor.
Deschiderea la inovație și dorința de asimila noi competențe este și va rămâne una dintre cele mai atractive competențe în rândul angajatorilor. Deși general definită, această competență va fi identificată în CV-ul tinerilor prin numeroase aptitudini din diferite arii. Complementar integrate, acestea vor servi viitoarelor lor oportunități profesionale.
Prin cursuri ce implică creativitate, adaptabilitate, gândirea critică, muncă în echipă, copiii învață să rezolve exerciții și probleme diferite, mereu provocați să descopere modalități noi.
“Accentul este pus pe a înțelege informația și nu pe a învăța mecanic ceva. În programare nu se poate învăța nimic pe de rost, învățarea înseamnă înțelegerea și asimilarea continuă a noțiunilor.” transmite Dana Bănică, Manager Logiscool România.
Pregătește-ți copilul pentru 2030
Am intrat într-o nouă decadă, iar 2020 pare să fie anul “futurist” în care din ce în ce mai mulți copii aleg discipline digitale - ca pasiuni sau activități extrașcolare.
Foto fr si main: By metamorworks /Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri