Comunicat de presă
Potrivit studiului european Gametrack din 2019, trei sferturi dintre copiii cu vârste între 6 și 15 ani utilizează jocuri video, în vreme ce doar 1 din 5 părinți folosesc opțiunile de control parental și numai 2 treimi dintre aceștia au auzit de sistemul de rating de vârstă PEGI. În contextul pandemiei, perioadă în care timpul alocat jocurilor video a crescut, RGDA vine în întâmpinarea nevoii părinților de a relaționa cu copiii lor în ceea ce privește jocurile video și de a-i ghida pe aceștia către jocuri potrivite vârstei.
Conform unui studiu Ipsos Mori despre jocurile video în timpul pandemiei COVID19, realizat în Europa în prima jumătate a anului 2020, doar 1 din 5 părinți se joacă mai multe jocuri video cu copiii în această perioadă. Cu toate acestea, peste 35% dintre părinți consideră că jocurile video au avut un impact pozitiv asupra sănătății mintale a copiilor lor. Nevoiți să stea mai mult în casă, copiii au găsit în jocurile video o modalitate prin care își pot petrece timpul liber în mod plăcut. Mai mult decât atât, acestea s-au dovedit a fi și un mod prin care cei mici au păstrat relațiile cu prietenii și colegii, prin intermediul jocurilor multiplayer online.
Cu toate acestea, potrivit studiului despre utilizatorii de jocuri video din România realizat de RGDA, chiar și în cazul părinților care se joacă jocuri video, doar 52% dintre ei sunt atenți la ratingul de vârstă al jocurilor atunci când le achiziționează/downloadează pentru copii și doar 59% dintre ei utilizează opțiunile de control parental.
În acest context, RGDA, cu sprijinul Amber, Electronic Arts România, Ubisoft România, Gameloft Romania și AMC Romania, lansează DESPRE JOCURI VIDEO, o campanie de informare dedicată părinților ce doresc să comunice mai bine cu copiii lor despre jocurile video și să le formeze acestora deprinderi sănătoase și distractive.
În centrul acestei inițiative se află noul site lansat de RGDA, desprejocurivideo.ro. Această platformă își propune să devină sursa principală de informare a părinților despre jocurile pe calculator și alte platforme, despre existența instrumentelor de control parental la jocurile video și despre modalitățile prin care părinții se pot implica activ în gestionarea timpului pe care copiii îl petrec în fața ecranului. Site-ul va fi actualizat constant cu cele mai noi informații din industrie; acestea vor fi comunicate și pe pagina de Facebook a inițiativei, unde vor fi organizate și sesiuni de Q&A cu Yolanda Crețescu, psiholog clinician și psihoterapeut adlerian, dar și tombole cu premii și provocări distractive pentru întreaga familie.
„În contextul actual, și nu numai, industria noastră vrea să se asigure că părinții știu că le suntem aliat, atât la nivel global, cât și local! Jocurile video, dacă sunt cele potrivite și dacă sunt consumate de către copii după niște principii sănătoase, pot aduce multe beneficii dezvoltării lor mentale și sociale și pot deveni un liant perfect între copil și părinte, într-o perioadă în care lumea are atât de multă nevoie de conexiune și destindere. Sperăm, așadar, că prin site-ul desprejocurivideo.ro și pagina de Facebook, RGDA va pune la dispoziție părintelui modern și implicat uneltele necesare pentru a face din jocurile video o bucurie pentru toată familia’’, declară coordonatoarea proiectului, Andreea Medvedovici-Per, Director Executiv RGDA.
Platforma DESPRE JOCURI VIDEO are scopul de a veni în sprijinul părinților și de a-i ajuta pe aceștia să comunice mai bine cu copiii lor despre jocurile video preferate, să se joace cu copiii lor și să discute corect cu ei despre regulile casei în ceea ce privește jocurile video, să seteze control parental pe device-urile pe care copiii lor se joacă, dar și să afle despre beneficiile jocurilor video, în general.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară