Comunicat de presă
Schimbările climatice – ale căror efecte se văd în iernile și toamnele mai blânde și în creșterea generală a temperaturilor - au repercusiuni serioase nu doar asupra oamenilor și a mediului, ci și asupra animalelor de companie, care sunt afectate fizic și care își pot schimba comportamentul.
Prezența prelungită a paraziților pe tot parcursul anului și riscul crescut de a transmite boli - dar și fricile, fobiile și pierderea poftei de mâncare - pot fi aspecte despre care proprietarii de animale de companie nu știu adesea prea multe detalii și nici cum să le facă față. Prin urmare, pentru a le oferi un sprijin în viața de zi cu zi, a fost creat PET METEO: un nou serviciu digital pus la dispoziție de MSD Animal Health în cadrul campaniei Protect Our Future Too, cu sfaturi simple și ușor de aplicat despre cum pot fi protejate corect animalele de companie.
”Căpușele și puricii nu mor iarna, ci intră într-o stare de inactivitate și rămân ascunși în locuri ferite de agenții atmosferici. Sunt suficiente câteva zile mai călduroase ca să se reactiveze și să reînceapă căutarea unei surse de hrană, care poate fi chiar animalul nostru de companie. Monitorizarea temperaturilor ne poate ajuta să înțelegem când animalul nostru de companie este în pericol”, atrage atenția Asist. Univ. Dr.Gianluca D’Amico, Doctor în medicină veterinară în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.
PET METEO - CUM FUNCȚIONEAZĂ
Accesibil și disponibil în orice moment, scopul PET METEO este de a oferi soluții țintite și personalizate bazate pe condițiile meteorologice specifice unui loc anume. Este simplu de utilizat, accesând site-ul https://www.protectourfuturetoo.com/ro/PET-METEO/, introducând codul poștal în caseta corespunzătoare și alegând sfaturi pentru câini sau pisici. Platforma, prin conectarea la un serviciu meteo, localizează automat utilizatorul și îl încadrează într-unul dintre cele patru scenarii meteorologice identificate: îngheț/zăpadă; frig; cald; caniculă și secetă. Apoi, printr-un simplu click, utilizatorul primește cinci sfaturi de urmat pentru fiecare dintre cele trei secțiuni care se regăsesc în platformă: Sănătate, Comportament, Familie.
Un exemplu: cum trebuie îngrijit și protejat animalul de companie în zilele reci? PET METEO recomandă:
- în secțiunea Familie, activități cu animalele de companie acasă, cum ar fi jocurile care ajută la menținerea lor în formă în perioadele în care petrec multe ore în interior;
- în secțiunea Sănătate apare avertismentul că unii paraziți pot fi prezenți și activi chiar și în anotimpurile cele mai reci, iar o casă încălzită este locul potrivit pentru animalele de companie;
- în secțiunea Comportament, proprietarilor li se amintește să acorde atenție câinilor mai bătrâni, să le monitorizeze semnele de oboseală, pentru că pot suferi de osteoartrită și nu trebuie să stea prea mult timp afară. În cazul câinilor care dorm afară, e nevoie de pături suplimentare, iar culcușul trebuie să fie mereu uscat.
PET METEO oferă sfaturi și pentru pisici. Iată câteva pentru zilele cu îngheț sau zăpadă:
- pisicile pot face hipotermie, iar solul înghețat poate provoca leziuni ale lăbuțelor. În plus, sarea folosită pentru dezghețarea aleilor și scărilor poate provoca iritații. De aceea, PET METEO semnalează că este întotdeauna important ca lăbuțele să fie bine curățate la revenirea în casă;
- în zilele reci, multe pisici își caută adăpost sub mașini. Un bun obicei pentru a evita accidentele este ca, înainte să pornească motorul, șoferul să verifice sub capotă și în jurul roților pentru a le îndepărta. În plus, unele tipuri de antigel au gust dulce și atrag pisicile. Totuși, acestea sunt substanțe foarte toxice și, prin urmare, recipientele nu trebuie lăsate deschise sau în locuri în care pot fi găsite de animalul de companie.
- perioada de iarnă nu presupune doar pericole de ordin fizic. Dacă sunt închise în casă mult timp, pisicile pot deveni neliniștite sau stresate și, în unele cazuri, stresul se poate manifesta prin pierderea poftei de mâncare sau autoizolare. De aceea, acestea sunt semne care trebuie monitorizate.
Sunt doar câțiva dintre numeroșii pași care pot fi puși în practică în viața de zi cu zi. Toate celelalte sfaturi și sugestii sunt disponibile în secțiunea dedicată PET METEO, pe site-ul Protect Our Future Too - https://www.protectourfuturetoo.com/ro/PET-METEO/. Dar, fiecare proprietar de animale de companie trebuie să știe că, pentru orice îndoială sau evaluare necesară, trebuie să meargă la medicul veterinar pentru îndrumare.
Platforma PET METEO face parte din inițiativa Protect Our Future Too, un proiect lansat la nivel internațional de MSD Animal Health pentru a informa și a sensibiliza iubitorii de animale de companie și medicii veterinari cu privire la impactul pe care îl au schimbările climatice asupra animalelor de companie. Campania Protect Our Future Too, promovată în peste 30 de țări europene, în Rusia, Africa de Nord și în Orientul Mijlociu, a reunit 18 dintre cei mai importanți oameni de știință europeni și experți de top în sănătatea animalelor, pentru a discuta despre riscurile apărute odată cu schimbările climatice și pentru a identifica cele mai bune practici în încercarea de a preveni și rezolva problema.
În cadrul acestei inițiative s-a constatat faptul că efectele schimbărilor climatice pot fi încadrate astfel: creșterea numărului și extinderea arealului de răspândire a paraziților; risc crescut de a contracta boli cauzate de paraziți; efecte asupra comportamentului și sănătății animalelor (strâns legate de sănătatea oamenilor). De exemplu, răspândirea unor boli precum Leishmanioza, care era clasificată ca „exotică” până acum 20 de ani sau Lyme, care este transmisă de căpușe și, de asemenea, periculoasă pentru oameni. Vectorii responsabili de transmiterea acestor boli sunt, în unele zone, un pericol prezent pe tot parcursul anului. Dar și răspândirea unor patologii comportamentale la câini și pisici - cum ar fi frica sau fobia de tunete si fulgere, disfuncțiile cognitive la câinii bătrâni - pot fi corelate și agravate de schimbările climatice.
”Căpușele și puricii devin activi la temperaturi mai mari de 4 grade Celsius. Uneori, microclimatul specific unei zone mai ferite de frig, cum ar fi garajele sau beciurile, le pot oferi acestora condiții prielnice chiar și atunci când afară temperatura este sub 0 grade în lunile de iarnă”, spune Asist. Univ. Dr.Gianluca D’Amico, Doctor în medicină veterinară în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.
În acest context, recomandarea experților este ca animalele de companie să fie protejate 12 luni pe an, iar măsurile preventive să fie discutate cu medicul veterinar, deoarece raționamentul că unele boli transmise de paraziți pot apărea doar în anumite perioade ale anului nu mai este valabil
Obiectivul MSD Animal Health este să reitereze importanța prevenirii și protecției pe tot parcursul anului. Și, de aceea, este alături de iubitorii de animale de companie și de medicii veterinari, oferindu-le un instrument digital cu sfaturi și cele mai bune practici în viața de zi cu zi, pentru bunăstarea animalelor de companie și a întregii familii.
Foto fr si main: De la smrm1977 /Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri