Comunicat de presă
Cu ocazia inițiativei ONU „16 zile de Activism Împotriva Violenței de Gen”, AVON trage un semnal de alarmă cu privire la violența verbală în rândul femeilor din România. Conform unui studiu*[1] efectuat în rândul a peste 8000 de respondente la nivel global, una din cinci femei este victimă a abuzului verbal constant în relații. În România, 36% dintre femei sunt abuzate verbal în mod constant de către partenerii lor de viață. Drept urmare, 29% dintre românce au declarat că se simt neîncrezătoare în propria persoană ca urmare a comentariilor negative făcute de partener.
Alături de organizația non-guvernamentală internațională No More, AVON lansează o campanie globală pentru a-i ajuta pe oameni să recunoască semnele abuzului verbal și rolul său în violența domestică. Oricine poate semna petiția împotriva violenței verbale #NoMoreVerbalAbuse online, pe site-ul https://www.nomoreverbalabuse.org/take-action
10% dintre respondentele din România nu știu unde să apeleze pentru ajutor atunci când sunt abuzate verbal, iar 12% au declarat că nu au putut să ia atitudine din cauza partenerului sau a fricii de consecințe. Toate aceste dificultăți în obținerea sprijinului conduc către situații în care femeile rămân blocate în relații abuzive.
CELE MAI COMUNE SUBIECTE
În cazul a 45% dintre româncele participante la studiu, partenerii de viață le-au adresat comentarii negative legate de aspectul fizic, iar 18% s-au confruntat chiar în ultima lună cu acest tip de abuz. Printre cele mai comune subiecte se numără comentariile legate de inteligența femeilor (45%), de slujbă sau carieră (40%), greutate (35%) și vestimentație (48%). De asemenea, 20% dintre tinerele cu vârste cuprinse între 16-24 de ani au primit remarci negative despre greutatea lor, în comparație cu femeile de peste 55 de ani (13%).
Peste jumătate dintre femei au declarat că partenerul le-a criticat prietenii sau familia (52%), aceasta fiind una dintre tacticile folosite de agresor pentru a-și îndepărta victimele de cei dragi.
CUM RUP FEMEILE TĂCEREA
Dintre victimele abuzului verbal din România, doar 19% dintre femei au căutat sprijin, 37% apelând la un membru al familiei, iar 31% au cerut ajutor unui prieten.
La nivel global, femeile participante la studiu au declarat că au cerut sprijinul cosmeticienelor sau hair stylistelor (2%), dar și reprezentanților AVON (2%). Într-o relație abuzivă, în care agresorul izolează victima de prieteni și familie, este posibil ca aceste grupuri să ofere un adevărat punct de sprijin.
SEMNEAZĂ PETIȚIA
Avon împreună cu ONG-ul No More au lansat o petiție împotriva violenței verbale #NoMoreVerbalAbuse, ce poate fi semnată aici: https://www.nomoreverbalabuse.org/take-action
MAI MULT DECÂT O PROBLEMĂ A FEMEILOR
Există un consens în rândul femeilor din întreaga lume că sunt necesare mai multe acțiuni de educare a băieților în legătură cu atitudinile lor față de femei (81%). Peste trei sferturi consideră că există probleme adânc înrădăcinate în societate în ceea ce privește modul în care bărbații tratează femeile.
Pentru a susține femeile care sunt victime ale abuzului, AVON donează 1.35 milioane de dolari către organizații non-guvernamentale din întreaga lume, pentru a sprijini proiectele dedicate.
Angela Crețu, CEO AVON, a declarat: „Cercetarea noastră evidențiază cât de crucial este să continuăm conversația în jurul tuturor formelor de violență de gen, indiferent că e vorba despre abuz verbal, emoțional sau fizic.”
„În ultimii 15 ani, Avon și-a propus să pună capăt violenței împotriva femeilor și să dărâme zidul tăcerii. Cu cinci milioane de Reprezentanți în întreaga lume, toți cu propriile lor rețele unice, ne-am luat angajamentul de a învăța să recunoaștem semnele abuzului, să avem conversații sigure și să obținem sprijinul ONG-urilor locale. Am introdus, de asemenea, un protocol GBV și ambasadori pentru a sprijini fiecare asociat care se confruntă cu forme de abuz domestic, oferindu-le, de exemplu, concediu sau facilitând conversațiile cu managerii.
„Pe durata acestor 16 Zile de Activism facem apel la oamenii care nu sunt siguri despre ce este abuzul verbal, să învețe să recunoască semnele; pentru victimele care se simt izolate, să știe că nu sunt singure; iar pentru cei care se confruntă cu abuzuri, să caute ajutorul necesar. Acesta este motivul pentru care anul acesta, în al 135-lea an de susținere a femeilor, Avon va dona 1.35 milioane de dolari ONG-urilor din întreaga lume pentru a ajuta mai multe femei să depășească abuzurile suferite și să-și schimbe viața.”
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice