comunicat de presa
Luna decembrie este cea mai frumoasa si mai asteptata luna din an! Pe langa sarbatoarea Craciunului, luna decembrie inseamna si multe alte sarbatori, petreceri, adunari de familie, vizite, dar si un stres permanent numit “kilograme in plus”.
Sarbatorile de iarna se traduc de obicei prin consum de alimente bogate in calorii, exces de alcool si sedentarism. Putini sunt cei care isi permit luxul de a manca orice de sarbatori, fara teama ca vor castiga cateva kilograme. Majoritatea persoanelor care se confrunta cu kilogramele in plus, spera ca acele kilograme “festive” sa dispara ca prin minune odata ce sezonul se termina. Dar din pacate multi nu reusesc aproape niciodata sa revina la greutatea de dinainte Craciun.
Vestea buna este ca va puteti bucura de sarbatori, mancand absolut orice astfel incat sa puteti incepe noul an simtindu-va minunat! Medicul nutritionist Serban Damian va ofera cateva sfaturi care va vor ajuta sa evitati cresterea in greutate in perioada sarbatorilor.
Miscare cat mai frecvent!
Craciunul este un moment in care majoritatea oamenilor se ingrasa cateva kilograme, asa ca, va puteti mentine greutatea daca va mentineti rutina de exercitii fizice. “Activitatile sedentare, cum ar fi statul pe canapea si privitul la televizor reprezinta probabil ce mai comuna traditie de sarbatori in multe familii. Inactivitatea poate contribui la cresterea in greutate, mai ales daca este insotita de excese alimentare. Puteti alege fie sa faceti cateva exercitii acasa, fie o activitate fizica impreuna cu familia. O plimbare in familie va poate indeparta mintea de la mancare, va permite sa va bucurati de cei dragi si va va asigura cei 10.000 de pasi zilnic.”, ne sfatuieste Serban Damian, medic nutritionist.
Gustati intelept!
In perioada sarbatorilor, gustarile hipercalorice, cum ar fi prajiturile si alte bunatati, sunt la discretie si le putem consuma dupa bunul plac. “Atunci cand mancarurile sunt usor de accesat, este mai probabil sa faceti excese, asa ca daca va treziti ca rontaiti doar pentru ca exista mancare in jur - si nu pentru ca va este foame - cel mai bine este sa evitati cu totul gustarile. Totusi, daca va este foame si aveti nevoie de hrana, optati pentru alimente adevarate. Fructele, legumele, nucile si semintele sunt gustari satioase care nu contin adaos de zaharuri sau grasimi nesanatoase.”, recomanda medicul nutritionist.
Atentie la marimea portilor!
Cand vin sarbatorile se schimba si dimensiunea farfuriilor si totul ne este servit pe platouri. Mancare multa, buna si nimic ce nu merita un loc de cinste in farfuria noastra. “Cea mai buna modalitate de a nu exagera si de a putea controla dimensiunea portiilor este sa folosim farfurii mici. In al doilea rand sfatul meu pentru a nu depasi limitele la orice petrecere festiva este sa nu mergeti niciodata infometat. Cheia pentru a va mentine greutatea este: totul cu moderatie!.”, recomanda medicul Serban Damian.
Dormiti suficient
Privarea de somn, care este destul de comuna in timpul sarbatorilor, poate provoca cresterea in greutate. Acest lucru se datoreaza faptului ca cei care nu dorm suficient tind sa fie mai infometati, sa consume mai multe calorii si sa faca mai putine exercitii fizice. “Restrictia somnului poate creste nivelul hormonului foamei, ducand in cele din urma la un aport mai mare de calorii. In plus, somnul inadecvat a fost asociat cu un metabolism mai scazut. Un somn adecvat ajuta la mentinerea sanatatii si a bunastarii generale, precum si a capacitatii de a face fata stresului si reduce tentatiile de a manca alimente dulci!.”, explica medicul.
Limitati caloriile lichide
In timpul sarbatorilor, alcoolul si alte bauturi carbogazoase bogate in calorii sunt predominante. Aceste bauturi contin o cantitate semnificativa de zahar ceea ce poate provoca cresterea in greutate. In plus, consumul de alcool este adesea legat de cresterea poftei de mancare si reprezinta un factor de risc pentru cresterea in greutate. Daca incercati sa va controlati greutatea, cel mai bine este sa va limitati aportul de bauturi bogate in calorii.
Modificati reteta!
Mancarurile pregatite in casa sunt extrem de bogate in calorii si evident sunt o cauza principala a cresterii in greutate in timpul sarbatorilor. “Puteti reduce continutul de calorii al retetelor in mai multe moduri. Iata cateva idei: inlocuiti untul cu piure de mere, banane sau piure de dovleac; in loc de zahar, utilizati un inlocuitor cu continut scazut de calorii, cum ar fi stevia, eritritol sau xilitol; adaugati fructe uscate in loc de chipsuri de ciocolata sau bomboane; optati pentru gatit la cuptor, la aburi sau gratar; inlocuiti smantana cu iaurt grecesc.”, sfatuieste medicul nutritionist Serban Damian.
Mentineti mesele echilibrate cu proteine si fibre
Mesele de sarbatori sunt de obicei bogate in carbohidrati si grasimi, si pot fi sarace in fibre. Este important sa includeti proteine la fiecare masa, deoarece acestea sunt utile pentru mentinerea greutatii. “Consumul de proteine in timpul meselor poate reduce automat aportul de calorii prin reducerea foamei si a apetitului. Optati pentru carne slaba, carnea de pasare, peste, fasole si quinoa. Fibrele sunt un alt nutrient important care induc starea de satietate. Din pacate, multe dintre alimentele de sarbatori nu au cantitati adecvate de fibre. Faceti tot posibilul sa mancati alimente bogate in fibre, cum ar fi legume, fructe, leguminoase, cereale integrale, nuci si seminte.”, recomanda medicul Serban Damian.
Nu uitati de hidratare!
Stiati ca creierul nostru confunda adesea setea cu foamea? Daca credeti ca va este foame, inainte de a va infrupta din bunatatile suplimentare oferite in aceasta perioada a anului, beti un pahar cu apa! Consumul a cel putin 2 l de apa pe zi, nu numai ca va va ajuta sa evitati excesele alimentare, dar va va ajuta si corpul sa eliminati toxinele suplimentare din toata aceasta perioada festiva!
In timp ce mentinerea obiectivelor de greutate poate fi descurajanta in timpul sarbatorilor, pentru a va mentine sanatosi si fericiti in aceasta perioada a anului, cel mai indicat este sa va asigurati ca faceti miscare si ca limitati consumul de delicii de sarbatori. Prevenirea ingrasarii in timpul sarbatorilor poate fi o provocare. Dar se poate!
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară