Până ajungi la liniștea cănii cu vin fiert de la poalele bradului de Crăciun trebuie să treci prin focurile pregătirilor pentru sărbători. Un stres considerabil care se adaugă la cel cu care vin restul de sarcini din viața de zi cu zi. Vrei să te bucuri cu adevărat de tot ce-ți aduce sezonul festiv? Încearcă procedurile corporale pentru detensionare! Masajul cu ventuze și blades este unul dintre acestea.
Sportul sau sarcinile solicitante fizic nu sunt singurele care umplu musculatura de tensiune. De fapt, cel mai adesea simțim că ne dor articulațiile sau musculatura din anumite zone ale corpului din două cauze extrem de frecvente, care nu au legătură cu mișcarea: pozițiile defectuoase în care stăm cu orele în fiecare zi și stresul care se acumulează sub formă de tensiune la nivel muscular.
Mobilitatea scade, calitatea somnului scade, precum și a vieții, în general. Astfel, ajungem să ne simțim îmbătrâniți înainte de vreme, greoi, fără chef de viață. Nici măcar chef de sărbători nu ma avem, iar asta este chiar alarmant.
Dar situația nu este fără rezolvare: ne putem recăpăta tonusul fizic și emoțional cu ajutorul procedurilor corporale derulate în clinici dedicate, de către specialiști în recuperare. „Masajul cu ventuze și blades (Instrument Assisted Soft Tissue Mobilization pe numele său oficial) este o terapie recomandată atât pentru destresare și detensionarea musculaturii, cât și pentru tratarea unor probleme medicale”, explică Ionela Berza, kinetoterapeut la IOLA Center.
Ce fac ventuzele: ajută la relaxarea nervoasă a întregului corp, stimulează oxigenarea și detoxificarea sângelui, reglează tonusul fascial, îmbunătățesc metabolismul muscular și fascial, cresc mobilitatea, tratează cicatricile, stimulează producerea de colagen și elastină, îmbunătățesc circuitul limfatic și sanguin și stimulează procesul de autovindecare al organismului.
Ce fac instrumentele cunoscute sub numele de „blades”: îmbunătățesc pe termen lung circulația sanguină până în profunzimea țesuturilor, stimulează absorbția nutrienților la nivelul regiunii afectate, reglează nivelul de colagen în zona afectată, grăbindu-i vindecarea, reduc fibrozarea, cresc elasticitatea și flexibilitatea fasciei, influențând postura în mod pozitiv și reducând durerea.
„Aceste blades se concentrează pe aplicarea presiunii asupra țesutului într-un mod imposibil de realizat prin tehnică manuală, având ca beneficiu suplimentar pregătirea țesutului fascial pentru eventuale manipulări sau exerciții de kinetoterapie”, specifică Ionela Berza, kinetoterapeut la IOLA Center.
Tratamente personalizate pentru rezultate garantate
Protocolul de tratament se stabilește pentru fiecare pacient în parte, în urma unei anamneze derulate de un medic pentru a detecta blocajele sau contracturile musculare, precum și pentru a stabili pragul de durere și de sensibilitate. În funcție de acești parametri se stabilește un pachet de tratament cu un anumit număr de ședințe care pot fi efectuate zilnic, în cazul unui pacient cu piele normală, sau la un interval de 2-3 zile, în cazul unui pacient cu piele sensibilă.
Ulterior, după obținerea rezultatelor dorite, este recomandat un ritm de întreținere de o ședință pe săptămână. O ședință de masaj cu ventuze și blades durează 30-40 de minute.
„Senzația după prima ședință este că musculatura se simte relaxată și detensionată, însă, a doua zi, apare o senzație de piele sensibilă, iar pacienții nu suportă să fie atinși. Unii dintre pacienți pot simți și o ușoară senzație asemănătoare febrei musculare”, spune specialistul în kinetoterapie.
În afară de eliberarea de stres, problemele medicale cărora această procedură se adresează sunt diverse și deloc de neglijat:
-
Musculatură slabă și contracturi musculare;
-
Dureri de spate și inflamații ale nervului sciatic;
-
Sindrom piriform și dureri ale tractului iliotibial;
-
Leziuni ale coafei rotatorii;
-
Fasciită plantară;
-
Migrene;
-
Afecțiuni respiratorii (astm bronșic, bronșite);
-
Anxietate, depresie;
-
Hipertensiune arterială (prin echilibrarea sistemului nervos central).
Cu adevărat te simți ca un om nou în urma tratamentului: musculatura este mult mai relaxată, pielea mult mai fină, durerile au fost mult reduse sau eliminate, iar circulația sângelui și mobilitatea pacientului s-au îmbunătățit.
„Pacienții ne-au spus că dorm mai bine noaptea de când fac ședințele de masaj cu ventuze și blades, iar când stau mai mult timp într-o anumită poziție, ori la birou, ori în alte circumstanțe, sunt atenți să nu mai abordeze acea postură vicioasă”, spune Ionela Berza, kinetoterapeut la IOLA Center.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară