comunicat de presa
Leonida Neamtu s-a nascut la Soroca, pe 26 august 1934, intr-o familie de intelectuali. In 1940, odata cu ocuparea Basarabiei, familia Neamtu se refugiaza in Maramures, locuind in Viseu, apoi in Sighet. Scoala primara o urmeaza la Viseu, iar in Sighet studiaza la Liceul „Dragos Voda”.
In anul 1950 ajunge la Cluj, unde se inscrie la Facultatea de Filologie. Student fiind, debuteaza cu un volum de poezie in 1952, in revista Almanahul literar, coordonat de poetul A.E. Baconsky. Din 1964, incepe sa publice numai romane.
Ramane redactor la Almanahul literar, devenit apoi Steaua, revista a Uniunii Scriitorilor, el insusi fiind membru al Uniunii Scriitorilor.
La 27 octombrie 1991 se stinge din viata, lasand in urma 33 de volume publicate intre 1960 - 1990, cateva manuscrise, aproape 40 de ani de contributie scriitoriceasca la revista Steaua si foarte multi iubitori si fani ai stilului sau inconfundabil.
Daca multi critici de carte expediaza genul politist si de aventura la capitolul literatura superficiala, Leonida Neamtu e cel mai putin superficial scriitor care a trait vreodata in tara noastra!
Umorul fin, ironia muscatoare, inteligenta personajelor si imaginatia debordanta din cartile lui captiveaza atentia si astazi!
Daca Leonida ar fi fost regizor, David Lynch s-ar fi lasat de meserie. Iar cand cartile lui vor fi transpuse in filme, Twin Peaks va deveni o palida pastisa a ingemanarii dintre realitate, imaginar si fantastic, pe care numai la Leonida Neamtu o poti intalni in toata splendoarea ei.
„Incepand cu Toporul de argint din 1964, Leonida Neamtu devine unul dintre autorii de varf ai romanului de aventuri, in genere. Exista pareri avizate conform carora operele sale se incadreaza, cu succes, in curentul postmodernist. Leonida Neamtu a publicat in ritm alert, volum dupa volum, cu tiraje de zeci de mii de exemplare, astfel incat, in 1990, cand ii apare ultima carte, opera sa numara 33 de titluri.
Format in ambianta revistei Steaua, deprinsese o mentalitate de scriitor profesionist, sustinuta de un talent indiscutabil. Deşi circumscrisa in buna parte genului ca atare, proza sa nu este una de divertisment propriu-zisa. De la un moment dat, Leonida nu mai respecta integral nici macar conventiile canonice ale acestui tip de literatura. Prozatorul este in fond un fantezist ingenios, cu placerea ludicului, a parodicului sau a umorului absurd. Naratiunile sunt adeseori incantatoare prin nonconformismul lor ori prin referintele ironice la diverse modele livreşti. Dar scrie, deopotriva, şi in registru grav, cu un realism de descendenta comportamentista, gen Hemingway”, remarca Petru Poanta despre autor.
“Leonida Neamtu ar da – şi a dat –, oarece dureri de cap teoreticienilor literaturii şi, mai ales, autorilor de dictionare literare. Genuri consacrate, cum ar fi science-fiction, cel politist, literatura pentru copii, şi-l revendica, nu fara justificari partiale, caci s-a ilustrat in toate acestea. A atras mai putin lumina reflectoarelor critice, intru catva paradoxal, nucleul dens al unei opere intinse, fara a mai socoti miniaturile şi povestirile publicate la Steaua, revista de o viata, anume romanele cu tematica diversa. Cat despre poezie, cine-şi mai aminteste de ea? Clasificat ca scriitor minor, bunul nostru Leonida le-a facut o farsa continua teoreticienilor ironizati bland in scrierile lui. Caci amprenta sa de unicitate e un mod singular de a simti, accesibil, prin rezonanta sufleteasca, cititorilor daruiti cu corzile potrivite. Ceilalti l-au apreciat doar, sau l-au ignorat, ceea ce-i aproape acelaşi lucru. Acestor cititori de afinitate, orice pagina scrisa de Leonida Neamtu le provoaca o febra de origine necunoscuta”, consemneaza Radu-Ilarion Munteanu.
Prin reeditarea operelor lui Leonida Neamtu, Editura Publisol ofera iubitorilor de carte un autor deosebit, al carui stil original a reusit sa cucereasca de la inceput publicul romanesc, vanzandu-se in secolul trecut in tiraje de zeci de mii de exemplare.
Seria de autor Leonida Neamtu a cuprins, in prima faza, 14 carti, lansate in perioada octombrie 2021 – ianuarie 2022.
-
Acolo unde vantul rostogoleste norii + Chirie pentru speranta
-
Moartea, ca o floare de „Nu-ma-uita” + Toporul de argint
-
Teroare pentru colonel + Acoperis cu demoni
-
Blondul impotriva umbrei sale
-
Speranta pentru marele vis
-
Cand moare inamicul cel mai bun
-
Naratiuni detective
-
Febra de origine necunoscuta
-
Stii, Lavinia, caracatitele…
-
Speranta pentru speranta
-
Balada capitanului Haag
-
Legenda cavalerilor absenti
-
La Goulue danseaza cu Chocolat
-
Deodata, inevitabilul + Norii de diamant
Cum interesul fata de aceasta serie a fost unul ridicat, fiind bine primita pe piata de carte, Editura Publisol a decis ca seria sa fie continuata cu inca patru titluri:
-
Aventura si contraaventura – joi, 20 ianuarie 2022
-
Casa Isolda sau Cutremurul – joi, 27 ianuarie 2022
-
Celalalt prezent – joi, 3 februarie 2022
-
Frumusetea pietrei nevazute – joi, 10 februarie 2022
Despre ”Aventura şi contraaventura” scriitorul Adrian Georgescu, un cititor impatimit de Leonida Neamtu, spune urmatoarele:
„O carte geniala, mai buna chiar decat Toate panzele sus! si Cireşarii la un loc (iar astea au fost doua carti foarte bune!).
Doi circari, un saltimbanc fara o ureche şi un iluzionist care a jurat sa taca pana cand nu va revedea farul din Mangalia, pornesc de pe partea cealalta a Pamantului spre Romania. Pe drum cunosc personaje extraordinar construite (un marinar roman care işi cauta un rival cu care sa se lupte), un actor celebru, un hot veşnic derutat şi pe multi altii. De asemenea, adopta pe parcurs diverse animale, pe care le boteaza Felicia şi Felician.
Fac deseori cadou prietenilor cartea ”Aventura şi contraaventura” (o cumpar din anticariate si le-o daruiesc) si toti, absolut toti, au ramas surprinsi ca nu o stiau.
E, de departe, cea mai buna carte de aventuri din literatura romana! E cartea cu care orice copil sau adolescent se apuca de citit.“
Leonida Neamtu este un scriitor care scapa oricarui tip de incadrare literara. A abordat genuri ca romanul SF sau de aventuri si a trecut, fireste, si prin cel politist, integrand insa, in toate, umorul negru, absurd si referintele culturale.
Asadar, cititorii au acum la indemana un autor de colectie care nu ar trebui sa lipseasca din biblioteca celor care recunosc valoarea unei carti chiar si dincolo de poveste!
Cartile lui Leonida Neamtu sunt disponibile pe publisol.ro, in librarii si magazine on-line (emag.ro, libris.ro, librex.ro, elefant.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, bookzone.ro etc) si la chioscurile de presa.
Editura Publisol: CASA SCRIITORILOR ROMANI!
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri