Comunicat de presă
Din cauza pandemiei, pacientul în vârstă de 41 de ani a preferat să amâne consultul de specialitate, iar în momentul în care și-a luat inima în dinți, medicii au descoperit o hernie cu un defect de peste 3 cm în diametru și un sac herniar care avansase până la nivelul scrotal. Împreună cu medicii, bărbatul a optat pentru repararea herniei cu ajutorul celui mai avansat și cunoscut sistem de chirurgie robotică din lume, robotul daVinci Xi.
Până la 41 de ani, Iulian nu a avut nevoie de nicio intervenție chirurgicală. Asta până când și-a dat seama că afecțiunea descoperită în urmă cu câteva luni îi îngreunează activățile zilnice. Din cauza herniei, bărbatul resimțea dureri și discomfort doar la o simplă ridicare a sacoșei, motiv pentru care mersul la cumpărături devenise o corvoadă. Pentru că nu mai suporta durerile, a ajuns la un control amănunțit în Euroclinic. “Din cauza pandemiei am preferat să minimizez vizitele la medic până voi fi vaccinat împotriva COVID-19. În momentul în care am știut că sunt protejat, m-am prezentat la consult.”, poveștește bărbatul.
Încă de la prima discuție cu medicul chirurg Bogdan Șerban, pacientul a avut încredere în sfaturile și recomandările primite. A ascultat cu atenție beneficiile și dezavantajele tuturor opțiunilor chirurgicale și și-a dat seama că operația robotică este optiunea cea mai puțin invazivă și cea mai eficientă pentru tratarea herniei sale. Experiența semnificativă în chirurgia avansată a peretelui abdominal pe care o are dr. Bogdan Șerban, plus acreditarea în chirurgie robotică, au cântărit mult în decizia pacientului.
Herniile inghinale reprezintă aproximativ 75% din toate tipurile de hernii și sunt mai frecvente la bărbați decât la femei. În cazul lui Iulian, medicii au descoperit o hernie de mari dimensiuni, însă abia în sala de operație, chirurgii au văzut adevărata dimensiune a defectului, care ajunsese până la nivelul scrotal.
“Trebuie menționat că nu întotdeauna examenul clinic și investigatiile imagistice preoperatorii dau o măsură reală a dimensiunii defectului. Prin urmare, inclusiv în acest caz, noi ne așteptam la un defect mult mai mic și ne-am trezit cu unul mult mai mare și mai dificil de reparat, în sala de operație. Una este când pacientul stă pe spate la o investigație imagistică, la o ecografie de părți moi, la un tomograf sau chiar RMN și alta este situația în care pacientul se află în activitate. Altfel apare defectul.”, ne-a explicat dr. Bogdan Șerban, medic specialist Chirurgie generală.
Din cauza dimensiunii defectului, medicii au fost nevoiți să realizeze o disecție detaliată și să folosească cea mai mare plasă chirurgicală bidimensională care există în acest moment pe piață pentru a întări zona slabită a peretelui abdominal.
“Am disecat cu ajutorul robotului tot canalul inghinal până spre scrot, adică am disecat prin abdomen până dincolo de orificiul inghinal superficial, ceea ce înseamnă o disecție amănunțită, dar foarte facilă. Mi s-a părut absolut uluitor gradul de finețe și detaliu la care poti lucra.”, susține dr. Bogdan Șerban.
De asemenea, tehnologia daVinci Xi a permis efectuarea operației complexe, cu riscuri reduse și importante avantaje post operatorii pentru pacient. “Nu am mai avut alte intervenții până acum, deci nu aș avea cu ce să compar, însă nu am simțit deloc durere. Nu am avut niciun disconfort nici pe timpul noptii, nici a doua zi, am putut să mă deplasez singur. Doar creierul meu îmi spunea să am extra grijă și atentie la ce mișcări fac, însă nu am avut absolut niciun disconfort”, completează Iulian.
Chirurgia robotică este cel mai modern, precis și eficient tratament oferit la ora actuală în întreaga lume pentru numeroase afecțiuni medicale. Există și studii care susțin beneficiile chirurgiei robotice în repararea herniei inghinale. De exemplu, un studiu recent, publicat in JAMA Surgery, arată că pacienții care au fost supusi unei interventii robotice pentru repararea herniei inghinale au avut o rată mai mică de complicații postoperatorii, din momentul externării până la 30 de zile după operație, comparativ cu pacienții care au beneficiat de o procedură deschisă.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice