Comunicat de presă
Activitatea Centrului de Medicină a Stilului de Viață asigură o abordare integrată a mai multor specialități medicale și non-medicale cu impact direct asupra stilului de viață – nutriție, psihologie, somnologie, activitate fizică, adicții și mindfulness. Pacienții vor putea beneficia într-un circuit integrat de o evaluare completă a acestor parametri, de planuri de intervenție personalizate și de monitorizare. Centrul se adresează atât persoanelor sănătoase în vederea îmbunătățirii stilului de viață, cât și persoanelor supraponderale, pacienților cu afecțiuni cronice sau persoanelor cu diverse alte patologii, precum boli cardiovasculare, sindromul intestinului iritabil, steatoză hepatică, prediabet, diabet, dislipidemii, tulburări endocrine, dermatită atopică sau psoriazis.
Echipa multidisciplinară este alcătuită din medici nutriționiști, medici de medicină sportivă și kinetoterapeuți, medici cu competențe în somnologie, gastroenterologi, cardiologi și specialiști în sănătate mintală. Pregătirea acestora este susținută de aparatura și programele de ultimă generație disponibile în cadrul centrului.
“Pandemia ne-a demonstrat tuturor că un stil de viață sănătos poate funcționa ca un scut împotriva unor forme grave de boală. În acest sens, atât pacienții, cât și companiile pe care le avem în portofoliu au devenit tot mai interesați de soluții personalizate care contribuie la îmbunătățirea calității vieții. Prin deschiderea primului Centru de Medicină a Stilului de Viață din România, MedLife încurajează prevenția și abordarea integrată și echilibrată a tuturor parametrilor ce țin de stilul de viață, în vederea menținerii sau îmbunătățirii stării de sănătate. Un stil de viață adecvat asigură nu numai calitatea vieții, ci se traduce și prin economii de timp și de costuri ”, a declarat Mirela Dogaru, Director Comercial MedLife Group.
Circuitul pacientului în cadrul Centrului de Medicină a Stilului de Viață – Better Me: de la evaluarea statusului nutrițional la mindfulness
Parcursul pacientului începe cu evaluarea statusului nutrițional. Primul pas constă în măsurarea datelor antropometrice - greutate, înălțime, circumferință abdominală, indice masă corporală. Evaluarea compoziției corpului prin bioimpedanță oferă informații despre masa grasă, masa musculară, țesutul adipos visceral. Calorimetria indirectă este cea care va măsura cu acuratețe rata metabolismului bazal. Anamneza nutrițională, inclusiv ancheta alimentară, completează imaginea comportamentului alimentar al pacientului.
Pe baza acestor informații, coroborat cu parametrii biochimici și cu istoricul medical al pacientului, , echipa multidisciplinară a Centrului de Medicină a Stilului de Viață MedLife va evalua, trata și monitoriza problemele de sănătate, conturând un plan de intervenție personalizat, aplicat pe mai multe paliere:
Intervenție nutrițională – se stabilește împreună cu pacientul ținta de cantitate (greutatea dorită) sau calitate (ameliorarea simptomatologiei) și se recomandă planuri alimentare calculate pe niveluri calorice și procente de macronutrienți/micronutrienți, adaptate patologiei și preferințelor pacientului. Monitorizarea progresului are loc săptămânal, iar rezultatul constă în educația nutrițională corectă și schimbarea mentalității.
Somnologie – presupune evaluarea anamnestică a somnului optim, urmată de recomandări specifice de igienă a somnului. În cazul persoanelor cu tulburări de somn, se recomandă investigații polisomnografice, efectuate de medici cu competențe în somnologie. Tulburarile comportamentului alimentar care au ca sursă deficitul de somn vor fi analizate împreună cu pacientul.
Activitate fizică – se începe cu evaluarea anamnestică a gradului de antrenament și/sau sedentarism, în urma căreia se recomandă nivelul de activitate fizică necesar în funcție de vârstă și de patologiile asociate. Se stabilește tipul de activitate fizică optim, frecvența și intensitatea potrivite, pacientul fiind direcționat în funcție de nevoile sale.
Evaluarea consumului de substanțe – după evaluarea adicțiilor (alcool, fumat, medicamente, droguri), pacientul este direcționat către centre de specialitate sau către specialiști în pneumologie, psihologie, psihiatrie etc.
Mindfulness – în strânsă legătură cu specialiștii în sănătate mintală, pacientul primește sfaturi pentru managementul stresului, pentru o gândire sănătoasă sau pentru construirea și menținerea unor relații sănătoase, în funcție de nevoile sale specifice.
“Bolile legate de stilul de viață sunt astăzi cauza principală de mortalitate și dizabilitate de pe planetă, iar Organizația Mondială a Sănătății apreciază că sunt sursa a circa 80% dintre decesele înregistrate în Europa. În România, prevalența obezității și supragreutății depășește 50%, deși în mediul științific se discută de mult despre recomandări pentru un stil de viață corect. Medicina stilului de viață presupune folosirea unor abordări terapeutice ce țin de stilul de viață - dietă echilibrată, activitate fizică regulată, calitatea somnului, gestionarea stresului și evitarea consumului de substanțe de risc - în scop de prevenție, tratament sau pentru remisia unor boli cronice. Evidențele științifice arată că acest cumul de factori, împreună cu un limbaj motivant și încurajator, contribuie la schimbarea mentalităților și la îmbunătățirea stării de sănătate a populației. Crearea parteneriatului medic - pacient prin care se construiește o nouă mentalitate ce permite adoptarea stilului de viață potrivit este cheia prin care reușim să creștem calitatea vieții”, a declarat Dr. Anca Hâncu, coordonator al Centrului de Medicină a Stilului de Viață MedLife, reprezentantul României, dar și secretar general în Board-ul European Lifestyle Medicine Organization (ELMO).
La nivel mondial, medicina stilului de viață începe să fie recunoscută ca disciplină/competență separată, fiind create instituții specializate de îngrijire și consiliere, în cadrul cărora, pe baza stilului de viață, se realizează prevenția, tratamentul și chiar remisia anumitor afecțiuni. Medicina stilului de viață are la bază evidențe științifice, ghiduri medicale și meta-analize recunoscute de lumea medicală, incluzand si tratamentele farmacologice sau chirurgicale acolo unde sunt necesare.
Programele personalizate Better Me pot fi accesate atât de clienții corporate MedLife, cât și de pacienții fără abonament din întreaga țară. Activitatea Centrului de Medicină a Stilului de Viață MedLife se desfășoară în București, în cadrul Hyperclinicii MedLife Floreasca (Calea Floreasca 111-113), dar și în regim online. Programarile se fac la call center 0219464.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară