IN ACEST ARTICOL:

Editura CUANTIC a continuat în ultimele luni demersurile pentru a publica și promova autori români de exceptie! Carti de referinta ale scriitorilor Ovidiu PECICAN, Stelian TĂNASE si Constantin CUBLEȘAN vor fi publicate in curand de Editura Cuantic.  Stelian Tanase

CP

Astfel, Ovidiu PECICAN va publica, în 2023, la Editura CUANTIC, două lucrări. Prima carte se numește ROMÂNIA – Stat și Cultură (1866 – 2018) și reprezintă o interpretare sintetică a istoriei românești de la apariția statului român până astăzi, insistând asupra curentelor de gândire și a celor artistice manifestate în acest interval de timp.

Prin scrierea cărții, autorul a fost interesat, așa cum afirmă în prefața cărții de dinamica de factură culturală din interiorul noului stat, inclusiv prin recursul abundent la opiniile unora dintre principalii protagoniști și observatori ai evoluției României ca stat.

A doua carte – în 2 volume – este Istoria românilor de la origini. Atunci când primul volum a fost finalizat, criticul și eseistul literar Petru Poantă se referea la „caracterul oarecum recapitulativ al cărții, cu încercarea de a răspunde la câteva întrebări: «Cine sunt românii? De unde vin ei? Ce fel de limbă este româna? Ce valori are la bază civilizaţia românească? Prin ce încercări a trecut poporul român?». Dar, cu toate că această ţintă ar putea părea modestă, nu avem de-a face cu o carte de popularizare, respectiv cu o compilaţie adresată unui public nespecializat. E, dimpotrivă, o lucrare serioasă, cu multe idei originale şi în care se observă numaidecât dubla formaţie a lui Ovidiu Pecican, de istoric şi de literat”.

Ovidiu PECICAN este doctor în istorie (1998) şi profesor la Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Este prozator şi eseist, membru al Uniunii Scriitorilor din România (1994). Din 2020, a înființat la Cluj revista culturală independentă Avalon. Din iulie 2021, devine directorul revistei Steaua. Este autor al unor volume de eseuri, studii şi monografii istorice, a publicat mai multe lucrări de europenistică și a îngrijit ediţii din Yves Ternondin, B.P. Hasdeu, Geoffroy de Villehardouin, Robert de Clari, Simion Dascălul, George Coşbuc.

Un alt autor de prestigiu – Stelian TĂNASE – publică o nouă carte la Editura CUANTIC. După cartea Istoria căderii regimurilor comuniste, bine primită de public, urmează o altă carte din zona istorico-politică: Cioran și Securitatea.

Stelian Tănase este scriitor, eseist, istoric, politolog, publicist, scenarist, regizor, realizator de televiziune și analist politic român. A absolvit Facultatea de Filosofie-Istorie din cadrul Universităţii din București, unde a obţinut, în 1996, titlul de doctor în sociologie. A fost profesor la Facultatea de Știinţe Politice a Universităţii din București. A fost primul președinte al Grupului pentru Dialog Social și redactor-șef, în 1990, al Revistei 22. Între anii 2014–2015, a fost președinte-director general al TVR. Opera lui acoperă trei zone importante: ficțiunea (romane), non-ficțiunea (știință politică, istorie, cercetarea arhivelor) și memorialistică.

Potrivit lui Stelian Tănase, personalitatea lui Emil Cioran este încă puțin cunoscută. El s-a dorit descifrat exclusiv pe seama cărților sale apărute după război. Cioran a practicat, cu metodă, din anii ’40, o discreție vecină cu secretomania. Nu a dorit cu nici un chip ca trecutul său intelectual și politic să fie deconspirat. Documentele prezentate în paginile cărții sunt o mică parte a fondurilor existente în arhivele CNSAS și SRI. Acestea îi dezvăluie cititorului aspecte ignorate din profilul „persona­jului” contradictoriu care a fost Emil Cioran și fundalul istoric pe care el a evoluat.

Reputatul prozator, dramaturg, poet, critic și istoric literar, Constantin CUBLEȘAN, publică, în premieră absolută, la Editura Cuantic cartea Leonida Neamțu și Universul Fantezist al Aventurii.

Lucrarea are un caracter biografic și cuprinde atât repere biografice, cât și rezumate condensate ale operelor lui Leonida Neamțu, cărora Constantin Cubleșan le conferă nume ce surprind esența acestor cărți. Exemplificăm aici cu selecții din cuprins:

  • ÎN CĂUTAREA UNUI IDEAL (titlul original al cărții este Frumusețea pietrei nevăzute)
  • DESPRE DRAGOSTE ȘI SINGURĂTATE (Știi, Lavinia, caracatițele…)
  • REȚETA ROMANULUI ABSURD (Strania poveste a Marelui Joc)

Leonida Neamțu a fost unul dintre cei mai îndrăgiți autori de romane polițiste, de aventuri, științifico-fantastice, fanteziste) din perioada anilor '60-'80. Opera sa, de aproape 40 de volume, este prea puțin citită și apreciată de către cititorii de azi. Proza insolită a lui Leonida Neamțu a fost mult prea repede și superficial etichetată drept literatură de aventuri, formulă prin care scrierile acestuia au fost oarecum marginalizate, tratate ca producție minoră, de divertisment. Critica literară din epocă a discutat arareori sau aproape deloc cărțile acestuia, întrucât ele nu răspundeau, în mod expres, dezideratelor ideologice ale momentului. Poate tocmai de aceea, cărțile lui Leonida s-au bucurat de o imensă popularitate în rândul cititorilor de toate vârstele, care aflau, în paginile fanteziste ale operei sale, o cale de evadare, prin lectură, din cenușiul cotidian al existenței.

Odată cu apariția acestei cărți, Editura Cuantic le oferă ca bonus cititorilor săi romanul

Strania Poveste a Marelui Joc, realizând, cu această ocazie, o carte inedită, cu 2 coperți principale, ce include un roman, o biografie și rezumate ale operei lui Leonida Neamțu! Colecționarii de carte vor putea achiziționa dintr-un tiraj limitat, o ediție cartonată, semnată de Constantin Cubleșan și de unul dintre marii fani ai romanului Strania Poveste a Marelui Joc – Crin Triandafil -Theodorescu!

Constantin Cubleșan s-a născut la Cluj, în 1939, tatăl său fiind învățător. A absolvit Facultatea de Filologie-Istorie-Filosofie din cadrul Universității „Victor Babeș” din Cluj. În 1982, a obținut titlul de doctor în filologie. A lucrat ca reporter și redactor la Radio Cluj și ca redactor la secția de artă și de critică literară a revistei Tribuna. A fost redactor-șef al Editurii Dacia. A îndeplinit apoi funcțiile de director al Teatrului Național din Cluj-Napoca și redactor-șef adjunct al revistei Steaua (1988-1999). După 1990, a predat, ca profesor asociat, la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Din 1964, este membru al Uniunii Scriitorilor. A publicat povestiri și romane SF, volume de versuri, piese de teatru, cărți pentru copii. Totodată, s-a remarcat ca eseist, critic și istoric literar. Și-a dedicat mai mult de două decenii studierii operei eminesciene, publicând volume de comentarii critice.

Cărțile vor fi disponibile pe edituracuantic.ro.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri