Ce au în comun cu România Francis Ford Coppola, Château Canon la Gaffeliere, Château Pavie Macquin, Château Prieure-Lichine? Răspunsul se află la Domeniul Bogdan

IN ACEST ARTICOL:

Numele lui Stéphane Derenoncourt e deocamdată necunoscut în România, dar binecunoscut în atmosfera rarefiată a marilor vinuri internaționale, iar semnătura lui pe sticle provenind din România e de natură să crească vizibilitatea internațională a viticulturii și enologiei de la noi din țară. De ce? Răspunsul cel mai simplu îl constituie enumerarea de branduri din titlu: Derenoncourt are o istorie de consultanță cu toate numele prestigioase precum Francis Ford Coppola, Château Canon la Gaffeliere, Château Pavie Macquin, Château Prieuré-Lichine. Și cu multe altele. Crama din România care l-a convins pe Stéphane Derenoncourt, reușind astfel și o frumoasă lovitură de imagine pentru sine și pentru vinul românesc, în general, este una care s-a distins de la bun început prin reputația și vizibilitatea internațională a consultanților contractați. Mai întâi a fost regretatul Philippe Cambie, o legendă a enologiei din sudul Franței, cu 15 vinuri de 100 puncte Robert Parker la activ și declarat de aceeași veritabilă instituție globală a vinului drept “Enologul anului 2010”. Acum, Stéphane Derenoncourt și echipa sa de specialiști girează vinurile de top la Domeniul Bogdan. Am cerut detalii de la Oana Stan, Marketing managerul companiei dobrogene specializată în producție biodinamică.

CP

“Armonia cu natura, struguri de cea mai bună calitate și vinuri de caracter” sunt obiectivele colaborării cramei dobrogene cu consultantul francez

“Ne-a unit de la bun început viziunea că vinurile trebuie să exprime caracterul strugurilor și locul lor de origine, pe care am regăsit-o cu bucurie împărtășită și la Stéphane și la colegii lui de la Derenoncourt Consultans”, explică Oana. Ea detaliază că echipa franceză a făcut un audit inițial complet în 2022 și de atunci lucrează îndeaproape cu proprietarul Domeniul Bogdan și cu specialiștii dobrogeni. “Faptul că ei oferă atât soluții globale cât și unele “à la carte”, croite pe nevoile noastre specifice, că lucrează în armonie cu natura zonei și urmăresc obținerea unor struguri de cea mai bună calitate posibilă, care să conducă apoi și la cea mai bună calitate a vinurilor, a fost exact ceea ce căutam după pierderea regretatului Philippe. Credem, de asemenea, că experiența enormă de colaborări de succes cu branduri de recunoaștere mondială a lui Stéphane și a colegilor lui este de natură să ne ofere nu doar nouă, la Domeniul Bogdan, ci și vinului românesc în general un plus de credibilitate și vizibilitate internațională”, mai precizează Oana Stan.

Fiecare detaliu de sol, microclimat și soi e analizat - pe această bază se construiește abordarea viticolă și enologică

“Când încep să lucrez cu un domeniu, primul pas este întotdeauna o fază de diagnosticare. Încerc să definesc o filosofie de producție adaptată locului, apoi să implic echipa, de unde și nevoia de a lua distanță. Întotdeauna am lucrat pe tema geo-senzorialității: mă fascinează să văd diferența dintre două cisterne alăturate, dar care nu provin din aceeași parcelă”, își descrie pe scurt Stéphane Derenoncourt rolul. “Acordăm o mare atenție atât viticulturii cât și vinificației, această abordare atotcuprinzătoare ne reprezintă: identitatea unui vin o definim studiind cu atenție locurile în care cresc strugurii și notând cu migală toate detaliile - inclusiv cele ținând de sol și substratul acestuia, orientarea vițelor și microclimatul. Adaptăm seturile de proceduri în funcție de aceste elemente ca să construim ansamblul general de trăsături caracteristice ale fiecărui soi și vin în parte”, spune consultantul francez. El crede că fiecare vin trebuie să dea dovadă de caracter unic, care să reflecte locul și istoria: “Omenirea vine și pleacă, dar solul rămâne”. Stéphane Derenoncourt este un mare iubitor de muzică rock și de conexiune cu natura, cu vibrația pământului, și de contactul simplu cu oamenii din jur - lucruri despre care spune că îl “liniștesc și îi dau sens vieții”.

“Pentru viață, cu respect pentru natură” - este crezul fondatorului primului domeniu biodinamic din România

“Respectul pentru viață, în toate formele ei, este baza filozofiei noastre: respect pentru natură, pentru pământ, plante, animale, insecte, pentru mediul înconjurător, pentru oamenii care lucrează în fermă și, nu în ultimul rând, pentru oamenii care consumă vinurile noastre”, este crezul fondatorul domeniului dobrogean, Bogdan Mihalcea. El consideră că strugurii de înaltă calitate pot fi obținuți doar prin respectarea principiilor și ritmurilor naturii, acest mod de cultivare permițând terroir-ului “să se exprime prin dezvoltarea de arome autentice și prin producerea de vinuri cu personalitate. Inițiativa noastră este să integrăm agricultura biodinamică cu cele mai noi tehnologii de producere a vinului”, spune proprietarul Domeniul Bogdan. Aceasta este prima fermă viticolă biodinamică din România, obținând în anul 2016 Certificarea de Ecologic din partea Austria Bio Garantie, organism de Inspecție si Certificare activ încă din 1994. În prezent, certificarea este garantată de Ecocert, iar începând cu anul 2022 domeniul este în curs de certificare Demeter. Producția anuală este de 350.000 l de vin, din care 10% este exportată. Viile de aici au fost plantate în anul 2011, pe 154 ha situate în apropiere de satul Peștera, în Denumirea de Origine Controlată Murfatlar - o zonă cu tradiție de cultivare a strugurilor încă din antichitate.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri