Comunicat de presă
De Halloween, Clinicile Trident au lansat campania de conștientizare „Trick or teeth”, informând asupra proporțiilor reale ale efectelor negative cauzate de problemele de sănătate orală.
Potrivit unui studiu publicat în „Makara Journal of Health Research (MJHR)”, durerea de dinți afectează performanța școlară în cazul a 85% dintre copiii care o experimentează. În același timp, 73.3% dintre copiii care se confruntă cu durerile de dinți refuză consumul de alimente, iar în cazul a 63.8%, calitatea somnului este afectată.
„Apariția cariilor dentare la dinții de lapte are un impact major care merge mult mai departe de afectarea propriu-zisă a danturii. Durerile dentare afectează alimentația, somnul și performanța școlară a celor mici. Totodată, amânarea tratării cariilor dentare se răsfrânge și asupra bugetului familiei, în stadiile avansate, tratamentul cariilor dentare putând fi chiar și de trei ori mai scump decât cel necesar în stadiile incipiente ale afecțiunii dentare,” afirmă dr. Ela Oprea, medic stomatolog în cadrul Clinicilor Trident.
Cum se realizează în mod corect igiena orală a celor mici?
Încă de la apariția primilor dinți de lapte (6-10 luni) se recomandă ca părinții să realizeze periajul dentar pentru cei mici, de două ori pe zi, dimineața și seara, cu periuțe dentare potrivite vârstei copilului.
După vârsta de trei ani, copiii pot fi încurajați să realizeze singuri periajul dentar, însă acesta trebuie verificat și completat de către adultul care supraveghează copilul, până la vârsta la care cel mic execută un periaj corect și complet (până la 8-9 ani).
Complementar periajului dentar, se recomandă folosirea aței dentare, apei de gură și dușului bucal zilnic. Nu în ultimul rând, pentru control și igienizare dentară, se recomandă efectuarea controlului de rutină la medicul stomatolog, din trei în trei luni.
Dinții de lapte pot fi protejați și cu ajutorul fluorizării și sigilării dentare
Potrivit specialistei Clinicilor Trident, fluorizarea și sigilarea dentară sunt două proceduri simple care scad riscul de apariție a cariilor cu până la 80%.
Fluorizarea dentară implică aplicarea de fluor pe dinți. Fluorul este un mineral care poate ajuta la prevenirea cariilor dentare, fortificând smalțul dentar și făcându-l mai rezistent la acizi. Când este aplicat direct pe suprafața dintelui, fluorul poate susține remineralizarea smalțului, ceea ce înseamnă că poate ajuta la repararea daunelor provocate de cariile dentare, în stadiile incipiente ale acestora.
Pe de altă parte, manopera de sigilare a dinților presupune aplicarea unui strat subțire de material de sigilare pe suprafața ocluzală a dinților – cea folosită pentru mestecarea alimentelor la nivelul molarilor și premolarilor. Aceste suprafețe au adesea fisuri și adâncituri (numite șanțuri și fosete) în care se pot aduna particule alimentare și bacterii, creând un mediu propice pentru dezvoltarea cariilor dentare.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară