Comunicat de presă
Pentru acest proiect și activitatea sa, Autism Voice a primit „Premiul Cetățeanului European 2023” din partea Parlamentului European, distincție care recunoaște munca cu rezultate remarcabile pe care asociația o desfășoară în folosul comunității și sub valorile europene de incluziune și integrare.
Într-o societate în care mulți dintre copiii și tinerii cu autism rămân nevăzuți de sistemele terapeutice și sociale, unde se estimează că sunt aproximativ 50.000 de copii și tineri în nevoie, Institutul s-a angajat să ofere cele mai bune programe de recuperare și integrare, care să le permită acestora să își dezvolte abilitățile, să se poată integra într-o comunitate și să aibă acces la o viață cât mai independentă.
În prezent, programele Institutului, clădit datorită partenerilor proiectului - precum partenerul strategic NN România - ajută 165 de adolescenți și tineri cu vârsta cuprinsă între 12 și 26 de ani.
Printre aceste programe se numără:
Life Autism
Programul Life Autism se axează pe importanța integrării într-o comunitate a adolescenților și tinerilor cu autism. Prin terapie de grup, exersarea autonomiei personale, comunicare, ieșiri și activități de grup, abilități academice funcționale, jocuri și timp liber petrecut frumos, Autism Voice își propune să ofere o experiență diversificată și benefică pentru acești tineri.
Aba Next Step
Psihoterapia este un element esențial în dezvoltarea emoțională și socială a copiilor și adolescenților cu autism. Programul Aba Next Step oferă sprijin în înțelegerea emoțiilor, adaptarea la situații dificile și dezvoltarea relațiilor sociale, promovând o înțelegere profundă a sinelui și luarea deciziilor benefice pentru viitor.
Social Skills Training
Pentru a rezolva provocările aduse de adaptarea socială în rândul persoanelor cu dizabilități neuropsihice, a fost dezvoltat programul Social Skills Training. Acesta reprezintă o inițiativă dedicată dezvoltării personale și cultivării abilităților sociale esențiale, având ca obiectiv principal facilitarea integrării armonioase într-o comunitate a tinerilor și adulților cu tulburări de spectru autist.
Grupuri de educație non-formală și inserție pe piața muncii
În prezent, echipa multidisciplinară a asociației reușește să ajute beneficiarii Institutului cu grupuri și ateliere de educație non-formală și inserție pe piața muncii precum construcții, agricultură, IT sau arte, toate combinate cu elemente de socializare și dezvoltare personală și colectivă.
„Suntem la început în ceea ce privește acțiunile Institutului, dar premisele sunt deja bune. Vom continua să adăugăm în programele și serviciile dedicate adolescenților și adulților noi ateliere și noi forme terapeutice de recuperare și integrare, în măsura nevoilor lor și a sprijinului pe care îl obținem. Nu este ușor, însă nimic din ce merită cu adevărat nu se obține facil. Suntem pregătiți pentru asta. Orice companie cu valori similare ne poate susține prin programele sale de CSR sau prin redirecționarea gratuită și deductibilă a 20% din impozitul ei pe anul curent sau pe anul trecut, prin declarația 177. Orice persoană fizică ne poate susține misiunea prin redirecționarea formularelor 230 către asociația noastră sau cu un SMS de 2 euro/lunar la 8844 cu textul VOCE.”, susține Anca Dumitrescu - Președinte Autism Voice.
Într-un gest de recunoștință și validare a tuturor acestor eforturi depuse de către echipa Autism Voice, Institutul a obținut o realizare remarcabilă, câștigând Premiul Cetățeanului European în 2023. Această distincție a fost oferită în cadrul unei ceremonii speciale la Parlamentul European de la Bruxelles, unde echipa Institutului a avut privilegiul de a fi prezentă. Medalia a fost înmânată de către Președintele Parlamentului European, subliniindu-se încă o dată recunoașterea notabilă a contribuțiilor și a impactului pozitiv pe care îl aduce Institutul Autism Voice societății autohtone.
„Acest premiu este pentru noi atât o onoare, cât și o motivare suplimentară de a continua pe drumul pe care am pornit, sub valorile europene de incluziune, integrare, egalitate de șanse și coeziune a neurodiversității. Este și un premiu al tuturor copiilor și tinerilor cu autism și alte probleme neuropsihice din România, pentru că vocea lor se aude dincolo de granițe, și al tuturor oamenilor și companiilor care ne susțin activitatea.”, mai declară Anca Dumitrescu.
Mai multe informații despre Institutul Autism Voice și detalii despre forme de susținerea a misiunii organizației se pot găsi pe site-ul acestora.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri