Comunicat de presă
Oamenii devin mai preocupați de o evoluție sănătoasă și caută să fie din ce în ce mai informați despre cum pot preveni apariția patologiilor asociate cu înaintarea treptată spre bătrânețe.
Pentru o investigare mai atentă a procesului de îmbătrânire și evaluări concrete, există Centrul de longevitate din Policlinica Floreasca, aflat sub coordonarea Conf. Univ. Dr. Ana Capisizu, medic primar geriatrie și gerontologie, în cadrul Rețelei de sănătate Regina Maria.
„Este îmbucurător faptul că speranța de viață a oamenilor a crescut și continuă să crească. O înaintare în vârstă sănătoasă trebuie luată în calcul personal, de fiecare individ, iar una dintre soluții este asumarea unor măsuri, în decada de vârstă 30-40, pentru a avea o evoluție fiziologică lentă, sănătoasă și activă.”, spune Dr. Ana Capisizu.
Ce metode sunt aplicate în medicina longevității
Medicina longevității aplică tehnologii medicale clasice și genetice pentru depistarea precoce, tratarea si inversarea efectelor nocive ale factorilor care favorizează înaintarea în vârstă, precum disfuncțiile, tulburările și chiar boala. Aceste metode sunt incluse într-un plan terapeutic individualizat cu scopul de a preveni deteriorarea procesului firesc al îmbătrânirii și menținerea unei stări bune de sănătate, pentru a rămâne activ atât fizic, cât și psihic o perioadă cât mai lungă din viață.
Cui se adresează
„Tot ceea ce aduce medicina preventivă de tip anti-aging trebuie aplicat cât mai devreme, cât mai precoce posibil, ideal în decada 30-40, de preferat nu mai târziu de 45 de ani, pentru ca măsurile profilactice regenerative personalizate să aibă efecte.”, a semnalat Dr. Ana Capisizu.
Cu toate acestea, fiecare categorie de vărstă (începând de la 30+) este asociată unui plan adaptat întotdeauna la nevoile și schimbările specifice organismului.
Planul Pro Slow Aging – este adresat persoanelor active cu vârsta 30-49 de ani și constă în stabilirea vârstei biologice și a factorilor de risc pentru îmbătrânire accelerată și terapie anti-aging.
Planul Successful and Active Ageing - este dedicat pentru grupa de vârstă 50-64 ani și are ca scop o supraveghere activă a factorilor de risc (metabolici, endocrini, renali, cardiovasculari) la care se adaugă stabilirea unui diagnostic care ia în calcul capacitatea funcțională generală a organismului, cea fizică și cognitivă.
Planul Healthy Ageing – este adresat grupei de vârstă 65 - 79 ani și reprezintă o abordare modernă, integrată, cu monitorizare activă a bolilor cronice, axată pe principalele nevoi ale pacientului. După consulturi se elaborează un plan individualizat de tratament care îi permite pacientului să rămână activ fizic și psihic o perioadă cât mai lungă de timp.
Frica de înaintare în vârstă
Teama de îmbătrânire ar putea fi primul pas prin care ne îndreptăm atenția spre medicina longevității. Este un bun motiv de a începe verificarea ritmului în care înaintăm în vârstă, care sunt riscurile dobândite sau ereditare și ce putem face pentru a preveni instalarea afecțiunilor, fie prin tratament, fie prin modificarea stilului de viață.
Dr. Ana Capisizu aduce argumente noi pentru întărirea acestei idei: „Înaintarea în vârstă, ca proces, este inevitabilă, dar putem să o facem confortabilă, să o încetinim, să rămânem activi, în stare bună de sănătate, autonomi, cu toate funcțiile cognitive funcționale. Este bine că trăim mult, dar cel mai important este să avem o viață calitativă și să ne bucurăm de ceea ce ne oferă longevitatea.”
Care este diferența dintre vârsta biologică și cea cronologică
Vârsta biologică este vârsta reală a organismului, comparativ cu vârsta cronologică care măsoară doar intervalul de timp calculat din momentul în care ne naștem și până în prezent. Numită și vârstă fiziologică, ea se referă la ritmul îmbătrânirii și este determinată, în principal, de genetică, dar poate fi influențată și de stilul de viață, de stres, factori nocivi (poluare, fumat, consum de alcool), calitatea somnului și mediul în care trăim.
Ideal este ca vârsta biologică să fie mai mică decât cea cronologică, pentru că atunci avem dovada unei înaintări în vârstă lente. Tocmai de aceea este foarte important să identificăm care este vârsta biologică și ce obiceiuri să îmbrățișăm în beneficiul ei.
„Stabilirea vârstei biologice este primul pas recomandat pacientului care solicită o consultație la Centrul de longevitate din Policlinica Floreasca. Aceasta este apoi urmată de teste, analize, investigații și consulturi interdisciplinare pentru a identifica patologii posibile (boli cardiovasculare, neurodegenerative, metabolice, endocrine, osteoarticulare), predispoziții, iar apoi găsirea metodelor specifice pentru a interveni activ în tratarea lor.”, completează medicul.
Femei vs. Bărbați – abordări diferite în longevitate
Strategiile de terapie anti-aging pot avea particularități specifice în funcție de sex, iar investigațiile aparțin de specializări diferite.
În cazul femeilor, odată cu înaintarea în vârstă, apar diverse probleme legate de menopauză, pentru care există un interes tot mai pregnant. Astfel, Centrul specializat în managementul menopauzei, din Policlinica Floreasca, este locul sigur unde acestea pot găsi îndrumare spre stabilirea celui mai bun diagnostic și tratament. Abordarea este întotdeauna personalizată și acoperă toate etapele menopauzei (perimenopauză, menopauza prematură, menopauză și postmenopauză), pentru ca trecerea să fie una mai blândă și atent monitorizată.
Pentru bărbați, perioada de andropauză este o perioadă caracterizată de scăderea nivelurilor de hormoni masculini, echivalentul menopauzei la femei. Specialiștii recomandă, totodată, o evaluare frecventă a prostatei prin consult urologic și testele PSA, metode eficiente de prevenție a efectelor îmbătrânirii.
Echilibru și armonie – inamicii îmbătrânirii
„Secretul pentru a avea o viață activă, pentru a fi tonici fizic și psihic este armonia și echilibrul în tot ceea ce facem.”, menționează Dr. Ana Capisizu. Este o rețetă simplă care atunci când este respectată, vine însoțită de bucuria de a trăi și de a fi sănătoși, indiferent de vârsta cronologică.
Alte măsuri pe care le putem urma și care încetinesc procesul de înaintare în vărstă sunt controlul stresului, respectarea unei alimentații echilibrate, activitate fizică regulată, somn odihnitor și renunțarea la fumat.
Foto fr si main: Uuganbayar /Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară