IN ACEST ARTICOL:

Începând cu anul 2008, în ziua de vineri care precede echinocțiul de primăvară (anul acesta, pe 15 martie) este marcată Ziua Mondială a Somnului, la inițiativa Asociației Mondiale a Medicinei Somnului. Scopul este acela de a crește gradul de conștientizare asupra impactului semnificativ pe care somnul îl are asupra stării de sănătate fizică și mintală a oamenilor.

Comunicat de presă

Rezultatele studiului anual realizat de asociația CIPRA - Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză confirmă importanța majoră a somnului în viețile românilor, acesta situându-se pe locul 2, după alimentație, în topul aspectelor cu impact asupra calității vieții. Pentru femei, impactul modului în care se odihnesc este sensibil mai mare, cu un procent de 57%, comparativ cu 50% pentru bărbați.

Media timpului petrecut de respondenți înainte de a adormi este de 22.9 minute, iar 41% declară că adorm în 10 minute sau mai puțin. Cât privește durata medie a somnului, aceasta este de 6.9 ore pe noapte; 14% dintre respondenți dorm mai puțin de 6 ore, în vreme ce pentru majoritatea (34%) durata medie de ore de somn pe noapte este 7.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn Odihna de care ai nevoie: 10 reguli de aur pentru un somn odihnitor, care vindecă trupul și mintea 7 beneficii ale masajului integrat în mobilierul de birou

Consecințele lipsei de somn pentru calitatea vieții

Un somn insuficient are, în timp, efecte evidente asupra modului în care un individ funcționează pe plan personal, social și profesional. Poate duce la probleme de memorie, de concentrare, la anumite afecțiuni (inclusiv boli de inimă, digestive etc.) și chiar la repercusiuni mai grave, precum accidente (de circulație, casnice, la locul de muncă).

Aproximativ jumătate dintre respondenții CIPRA sunt afectați cel puțin uneori de consecințele lipsei de somn, de la dificultăți de concentrare (57%) sau probleme cu memoria (51%), până la incapacitatea de a fi productivi la job (36%) sau ațipit în timpul zilei (34%). Totodată, 44% dintre respondenți renunță la activitățile care le fac plăcere și 42% evită interacțiunile sociale din cauza odihnei insuficiente.

Cum ne afectează venirea toamnei sănătatea mintală Fusion anti-stress: magia uleiurilor esentiale Puressentiel & psihobiotice de la Dr Biom Happy Mood Impactul major al obezității în apariția diabetului de tip 2 și importanța unui stil de viață sănătos

„Tema aleasă pentru Ziua Mondială a Somnului în acest an este Echitatea Somnului pentru Sănătate Globală, ceea ce subliniază importanța somnului indiferent de sex, etnie, statut social, vârstă sau venit, anumite categorii de persoane fiind în mod evident defavorizate și susceptibile de carențe la acest capitol. Lipsa unui somn de calitate are pentru organism efecte la fel de puternice precum lipsa hranei, a apei sau a oricărui alt element vital, afectează de la imunitatea organismului până la modul în care performăm în viața de zi cu zi, personal și profesional. Tocmai din aceste motive, pe site-ul CIPRA avem o secțiune dedicată somnului, unde abordăm împreună cu experții noștri toate aspectele care pot diminua sau, dimpotrivă, îmbunătăți calitatea somnului. Totodată, este esențial ca oamenii să conștientizeze faptul că, atunci când suferă de insomnie sau alte probleme care le afectează dramatic calitatea somnului, pe lângă schimbări ale priorităților și stilului de viață, există specialiști la care pot să apeleze, de la medicul de familie până la psiholog sau chiar somnolog, specializare medicală dedicată tratamentului disfuncțiilor și bolilor somnului“, declară Constantin Bratu, Președinte CIPRA.

Tulburările de somn în perioada Sărbătorilor. De ce apar și cum pot fi gestionate? Sfaturile specialistului somnolog Când ai tensiunea mică ce trebuie să faci - ghid complet Grăsimea abdominală poate cauza grave probleme de sănătate. Cori Grămescu dezvăluie planul revoluționar prin care poți slabi 30 de cm în talie în 6 luni

Conform studiului CIPRA, calitatea somnului este considerată bună de către 39% dintre respondenți (în special bărbați – 45%, comparativ cu 34% dintre femei), în timp ce 52% declară un nivel mediu al calității somnului. Totodată:

  • 61% dintre respondenți dau vina pe stresul din timpul zilei, ca factor principal care le afectează calitatea somnului.
  • 40% dintre respondenții au perceput o influență negativă mare sau foarte mare a scumpirilor asupra somnului/odihnei.
  • 41% petrec prea mult timp pe telefon înainte de culcare, respectiv la televizor (35%), și din acest motiv somnul lor are de suferit
  • 33% mănâncă sau beau cu puțin timp înainte de ora de culcare, de aceea nu se odihnesc cum ar trebui.
  • 15% ajung târziu acasă de la serviciu, ceea ce le scurtează timpul disponibil pentru somn.

Organizarea și relaxarea, soluțiile pentru somn mai bun

Dr. Adela Șerban: Stilul de viață și factorii de mediu joacă un rol semnificativ în declinul fertilității Premenopauza: Care sunt semnele care îți arată că te-ai apropiat de menopauză? Un nou studiu evidențiază rolul esențial al mamelor în reducerea obezității infantile prin activitate fizică

Întrebați despre aspectele care i-ar ajuta să doarmă mai bine, 48% dintre respondenții studiului CIPRA (în special cei cu vârste între 18 și 24 de ani - 64%) consideră că o organizare mai bună, care le-ar permite să termine la timp lucrurile planificate, ar fi soluția de care au nevoie.

Alte aspecte considerate de ajutor sunt:

  • meditația/posibilitatea de a se relaxa înainte de culcare (37%);
  • mai multă liniște în zona în care locuiesc (32%);
  • un pat sau o pernă mai confortabilă (29%);
  • tratamente naturiste, ceaiuri (29%);
  • eliminarea sforăitului (16%).

Realizat de Reveal Marketing Research pe baza metodologiei CAWI (chestionare autoaplicate online), studiul CIPRA a vizat un eșantion reprezentativ la nivel național format din 1003 respondenți, bărbați și femei, utilizatori de internet, cu vârste între 18 și 65 ani, din mediul urban sau rural. Rezultatele studiului sunt disponibile integral pe site-ul CIPRA, secțiunea Studii.

Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de pilates dezvăluie 10 metode prin care puteți arde zilnic mai multe calorii Stăpânește-ți Furia: Cum Să Transformi Reacțiile Agresive în Răspunsuri Calme și Echilibrate Beneficiile superalimentelor pentru viitoarele mămici. Cum afectează ceea ce mănânci sănătatea ta și a bebelușului

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri