Premieră națională: dermatoscopie digitală asistată AI, disponibilă pentru pacienții din România în Spitalul Bioderm

IN ACEST ARTICOL:

Experiența medicului și inteligența artificială fac o echipă imbatabilă în depistarea cancerului de piele

Comunicat de presă

„Parteneriatul dintre un medic cu experiență și AI oferă un maxim de eficiență! Inteligența artificială duce la un alt nivel screening-ul cancerului de piele, oferind și mai multă acuratețe și viteză. Viteză în analiza cazului, viteză de reacție, viteză care poate face diferența în melanom, cea mai agresivă formă a cancerului de piele. Este un nou pas înainte în misiunea pe care ne-am asumat-o încă din 1999, când am introdus în premieră dermatoscopia digitală în România. Am fost în prima linie a prevenirii cancerului de piele, prin acțiuni gratuite desfășurate în toată țara cu unitatea mobilă de dermatoscopie Melanoma MayDay, și am continuat această misiune prin deschiderea noului spital de dermatologie la începutul acestui an, urmată acum de introducerea unui sistem inovator de dermatoscopie digitală în premieră națională.”, au declarat Dr. Claudia Sprâncenatu, CEO Bioderm, și Dr. Lucian Russu, medic specialist dermatologie-venerologie, fondatorul Bioderm.

Bazat pe un algoritm de învățare profundă, evaluat și validat de numeroase studii clinice, asistentul AI AIMEE (Assistant for Artificial Intelligence Mole Examination and Evaluation) oferă pe loc un scor de risc pentru alunițele și leziunile analizate cu dermatoscopul digital, crescând viteza de decizie și reacție a medicilor și pacienților. De altfel, studiul „Human with Machine”, publicat în Jama Dermatology, a arătat că performanța medicală poate fi îmbunătățită considerabil cu ajutorul inteligenței artificiale, în beneficiul pacienților.

Ultima inovație în domeniu, disponibilă acum și în România, este un dermatoscop digital wireless cu stocare în cloud, bazat pe inteligență artificială (asistentul AIMEE): Skeen. Noul aparat permite o vizualizare rapidă a leziunilor, fotografierea cu acuratețe și stocarea în siguranță a imaginilor și datelor. Dispunând de o cameră de înaltă rezoluție foarte clară și un sistem optic atașat magnetic, care oferă un zoom de 20x sau 40x, Skeen oferă imagini ale pielii de înaltă precizie, atât polarizate, cât și nepolarizate, optimizate pentru vizualizarea în profunzime a structurilor pielii și scalpului.

Dezvoltat de FotoFinder Systems, pionier în inteligența artificială pentru dermatoscopie, skeen combină capabilități avansate de imagistică cu puterea AI nelimitată a AIMEE, asistentul pentru examinarea și evaluarea cu inteligență artificială al alunițelor.

De altfel, Bioderm deține și o unitate modernă de dermatoscopie digitală de ultimă generație FotoFinder Full Body ATBM Master, o procedură avansată care scanează întreaga suprafață a pielii, creând o hartă dermatoscopică detaliată a alunițelor. Această procedură rapidă și non-invazivă oferă medicilor o imagine clară și completă a stării pielii pacientului și permite depistarea în faze incipiente a cancerului de piele, inclusiv pentru cea mai agresivă formă a acestuia – melanomul.

Cancerul de piele, o afecțiune tot mai presantă

Incidența cancerului de piele este în creștere, în ultimii ani, ca urmare a expunerii repetate la soare, fără protecție solară, a schimbărilor climatice și obiceiului bronzării artificiale, la solar. Carcinomul cu celule scuamoase al pielii este a doua cea mai frecventă formă de cancer de piele, caracterizat prin creșterea anormală și accelerată a celulelor scuamoase - un tip de celule epiteliale care alcătuiesc epiderma. Atunci când sunt depistate la timp, majoritatea SCC-urilor sunt tratabile.

Dintre cancerele de piele, melanomul este cea mai agresivă formă: 75% dintre persoanele diagnosticate cu melanom metastatic își pierd viața în primul an de la diagnostic. Surprins în stadiu incipient, melanomul poate fi curabil în proporție de 95%, un rol important în prevenție avându-l dermatoscopia – o investigație non-invazivă și nedureroasă. În ultimele decenii, frecvența melanomului a crescut de peste 15 ori, afectând din ce în ce mai mulți tineri. Melanomul este pe locul șase în topul celor mai frecvente tipuri de cancer, atât la bărbați, cât și la femei.

În România, incidența brută a melanomului este de 3,86 la 100.000 de locuitori, iar mortalitatea, 1,68 la 100.000, conform datelor Ministerului Sănătății, la nivelul anului 2020.

Oricine poate dezvolta un melanom cutanat, dar riscul este mai mare în funcție de factorii genetici, de mediu și care țin de stilul de viață:

  • Piele, ochi și păr deschise la culoare;
  • Factori genetici: prezența a numeroase alunițe, antecendente personale sau în familie de tumori cutanate;
  • Arsuri solare grave și repetate, în special înaintea vârstei de 15 ani;
  • Obiceiul bronzării artificiale, la solar.

Pacienții din toată țara pot beneficia de consultații de specialitate și de dermatoscopia clasică decontate în baza unei trimiteri, iar de dermatoscopia digitală asistată AI - în baza unei asigurări private sau contra cost - la Bioderm Hospital.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri