Comunicat de presă
Primul spital din România care a beneficiat de schimbările pe care proiectul „Gustos și sănătos în farfuria din spital” le aduce meniului oferit copiilor internați este Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” din București. În timpul celor 8 luni de implementare, o echipă formată din experți în nutriție, bucătari, medici pediatri și gastroenterologi a reconfigurat liste de ingrediente, a schimbat proceduri de gătit și a transformat modul de transportare a mâncării pe secție. Prin toate aceste schimbări, echipa a reușit să implementeze un nou meniu echilibrat din punct de vedere nutrițional și adaptat nevoilor micilor pacienți. Proiectul din Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” este unul pilot, el urmând să fie extins și în alte spitale de pediatrie din România, primul pe listă fiind Spitalul de Pediatrie Pitești.
"Gustos și Sănătos în Farfuria din Spital" este despre a răspunde unei nevoi – aceea de a hrăni corect copiii în procesul de vindecare; este despre schimbarea în bine, despre oamenii care fac alianță în jurul acesteia și despre sustenabilitatea asigurată prin puterea și efortul acestei alianțe. Este un proiect "hrănit" cu grijă pentru copil și pentru părinte, menit ca pe lângă schimbarea în farfuria din spital, să educe și să fie sprijin pentru sănătatea copiilor”, susține Victoria Olteanu, președintele Asociației ”Din grijă pentru copii”.
Pentru a reuși implementarea unui meniu sănătos, bucătăria spitalului a fost dotată cu echipamente importante - un cuptor profesional pentru prepararea sănătoasă a felurilor de mâncare din noile meniuri, mixere și blendere, tăvi și ustensile. Alături de acestea, a fost implementat un sistem modern de transportare a mâncării prin tăvi termoizolante pentru ca prânzul – mâncarea principală a zilei – să fie servit cald micilor pacienți. Acest sistem de transportare a implicat și organizarea unui spațiu dedicat spălării vaselor, organizat corespunzător unui circuit de spital. De asemenea, au fost organizate cursuri de gătit pentru personalul din bucătărie, au fost optimizați timpii de preparare și au fost implementate ghiduri practice ușoare de urmat, pentru a ajuta întregul personal să pună în aplicare noile rețete.
”Suntem mândri de spitalul nostru. Ne mândrim cu toate secțiile și compartimentele sale, încercăm și reușim să le creștem performanța și vizibilitatea zi de zi. Spitalul a avut dintotdeauna bloc alimentar, unde s-a gătit mâncare bună, copiii internați și părinții pacienților primind meniuri personalizate în raport cu vârsta și patologia lor. Proiectul "Gustos și Sănătos în Farfuria din Spital” aduce un plus de savoare cu baze sigure gastronomice, nutriționale și terapeutice pentru pacienții noștri. La finalul unui an de colaborare avem un proiect perfect asimilat, personalizat și sustenabil care aduce bucurie și vindecare atât micilor pacienți cât și părinților însoțitori”, declară dr. Ana Maria Davițoiu, director medical Spitalul Clinic de Copii ”Dr. Victor Gomoiu”.
Proiectul face parte dintr-un program complex – ”Gustos și sănătos – program de educație despre nutriția clinică pediatrică”. Hrana sănătoasă, diversificată, gătită prin proceduri tehnice corecte, care să ajute la păstrarea nutrienților din alimentele de bază nu este un moft și nici un detaliu sau un serviciu extra al unui spital. Mâncarea este parte din procesul de vindecare, despre asta se vorbește din ce în ce mai mult, iar medicina, prin evoluția și deschiderea din ultimii ani, arată că medicația face echipă excelentă cu alimentația. Așa că un meniu sănătos în bucătăria unui spital este o nevoie reală și trebuie să fie o prioritate.
”Alimentația în spitalele de copii trebuie să fie atent planificată și ajustată la nevoile individuale ale fiecărui pacient, pentru a susține nu doar sănătatea fizică, ci și bunăstarea generală. Un astfel de proiect, care aduce inovație în farfuria de spital, reușește să acopere eficient următoarele nevoi ale unui copil internat: susține vindecarea și recuperarea, previne malnutriția asociată bolii, este adaptată cerințelor medicale și nu în ultimul rând îmbunătățește starea emoțională și psihică a pacientului. Mâncarea nu este doar un necesar fizic, ci și un factor de confort. O alimentație echilibrată și plăcută poate ajuta la creșterea moralului copilului, reducând anxietatea și îmbunătățind starea de spirit în timpul internării”, susține dr. Iulia Țincu, medic primar gastroenterolog în cadrul Spitalului Clinic de Copii ”Dr. Victor Gomoiu”.
„Proiecte ample precum "Gustos și sănătos în farfuria din spital" sunt esențiale pentru a transforma alimentația dintr-un simplu suport nutritiv din spital într-un veritabil partener în tratament. Inițiativele nu doar că oferă mâncăruri delicioase și atractive pentru copii, dar educă și personalul medical și comunitatea asupra importanței unei nutriții corecte”, afirmă Laura Eremia, chef și nutriționist, fondator al Asociației Lumea Emei.
„Adaptarea alimentației la nevoile fiecărui mic pacient sprijină nu doar refacerea fizică, ci și confortul emoțional, oferindu-i energia necesară pentru a lupta împotriva bolii. Astfel, o nutriție adecvată în spital devine un pilon central în îngrijirea medicală, iar fiecare copil primește sprijinul necesar pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate”, susține Ema Mărgineanu, dietetician și nutriționist licențiat.
Proiectul este susținut de partenerul Lidl România.
„Obiceiurile alimentare influențează sănătatea noastră, așa că, pentru noi, la Lidl, promovarea unei diete sănătoase este o direcție strategică de sustenabilitate care se reflectă în modul în care acționăm și ne implicăm. În momente dificile pentru ei și pentru familiile lor, copiii internați în spitale au nevoie ca mesele să fie atât hrănitoare, cât și o sursă de bucurie. Am ales să sprijinim inițiativa Gustos și sănătos în farfuria din spital pentru că știm că fiecare farfurie pregătită cu ingrediente hrănitoare, grijă și gust reprezintă o contribuție importantă la procesul lor de vindecare. Suntem încântați că vom susține implementarea acestui program și în următoarea sa etapă, în Spitalul de Pediatrie din Pitești, astfel încât și mai mulți copii să primească hrană gustoasă și nutritivă în momente atât de vulnerabile”, declară Maria Mihai, Director Comunicare si CSR Lidl Romania.
Proiectul a fost posibil cu ajutorul Asociației Române de Educație în Alergii, Asociației ”Lumea Emei” și ASSMB. Încheierea proiectului pilot vine cu vestea continuității acestuia. „Gustos și sănătos în farfuria din spital” va fi implementat de anul viitor în cadrul Spitalului de Pediatrie din Pitești.
Pentru mai multe informații despre proiect, precum și despre beneficiile alimentației personalizate pentru copii, vizitați https://gustossisanatos.ro/despre-proiect/ și https://gustossisanatos.ro/despre-program/.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară