Psihologia viselor: Secretul din spatele usilor inchise
Visele sunt acele imagini si trairi experimentate in timpului somnului care au fermecat si intrigat dintotdeauna omenirea. Oamenii au incercat sa le caute un inteles si un rost in viata lor. Nu de putine ori au interpretat visele ca mesaje ale divinitatii.
In Antichitate, oamenii isi bazau vietile pe ceea ce transmiteau visele. Ei credeau ca acestea sunt profetii. Prima dovada a acestei interpretarii este prezenta in Epopeea lui Ghilgames cand, in visul eroului, apare zeita mama Ninsun care prevesteste nasterea unui alt erou.
Grecii credeau ca zeii li se arata in vise si le spun ce trebuie sa faca. In cultura egipteana au fost indentificate trei tipuri de vise: cele in care zeii le cereau oamenilor sa dea dovezi de acte de devotiune, altele in care ii atentionau sau le relevau adevarul si altele care veneau pe calea ritualurilor.
Potrivit DEX, visele sunt o inlantuire de imagini, fenomene psihice si idei care apar in constiinta omului in timpul somnului.
Si in cultura noastra visele sunt simboluri ale evenimentelor din viata noastra: daca visam ca te prabusesti in gol, inseamna sanatate, daca visam ca ne cade un dinte, inseamna ca cineva moare etc.
In psihologie insa, visele sunt o interpretare a dorintelor latente stocate in subconstient.
Indiferent de maniera de abordare a viselor, ele comunica ceva despre noi si despre lumea inconjuratoare.
Cand visam?
In timpul somnului se succed doua tipuri de activitati cerebrale: somnul linistit si somnul "REM" (“Rapid Eye Movement” sau miscarea rapida a ochilor). Visele apar in cadrul perioadelor REM, atunci cand activitatea cerebrala este intensa. REM dureaza aproximativ 45 de minute, ochii se misca rapid iar visele sunt vivide. Oamenii pot simti durere, placere, caldura etc., tot felul de senzatii care fac visul sa para cat se poate de real si de memorabil (majoritatea viselor pe care ni le amintim sunt cele pe care le avem in timpul REM). Cercetatorii au mai descoperit si ca toate mamiferele experimenteaza REM.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară