Visele oglindesc drumul nostru in viata
Visele oglindesc si modul in care ne vedem drumul prin viata, opinia pe care o avem cu privire la sensul vietii si la noi insine, la abilitatile si la valorile noastre. Tot visele ne arata modul in care tindem sa solutionam problemele de zi cu zi: in vis, solutionam provocarile ocolindu-le, trisand, deprimandu-ne, mutand responsabilitatea pe umerii altcuiva?
In multe culturi si pana destul de recent, despre vise se credea ca au semnificatie premonitorie sau profetica. Intr-un anume sens acest lucru e adevarat: visele ne arata ce probleme putem avea in viitor (pentru ca inconstientul nostru proceseaza tot ce se intampla in prezent si are grija sa ne avertizeze) dar si solutia la aceste probleme. Cum spunea Alfred Adler, visele sunt precum fumul unui foc. Dificultatea vine din a reusi sa intelegem aceste vise si sa le descifram.
Foto: Shutterstock
Ce spun visele?
Visele scurte indica faptul ca problemele de zi cu zi ale persoanei care viseaza pot fi rezolvate printr-o scurtatura sau solutie simpla.
Visele lungi si complicate apar la persoanele care au nevoie de un exces de siguranta sau la cele care iau in considerare mai multe solutii ocolitoare la o problema. Astfel de vise indica de obicei ezitarea si dorinta de a evita implementarea solutiei, din teama de a esua.
Visele repetitive/recurente. Un vis repetitiv reprezinta o solutie repetitiva la o problema repetitiva. Cel mai indicat este sa incercam sa gasim variante noi de a solutiona acele aspecte ale vietii nesatisfacatoare, evitand acelasi raspuns care nu pare sa rezolve mai nimic, de fapt.
Ceea ce este foarte important in primul rand e sa observam sentimentul sau emotia care ne domina visul. E un sentiment pozitiv, de bucurie sau unul negativ? Ceea ce simtim in vis are legatura directa cu viata diurna, fiind oglinda registrului nostru emotional din acea perioada si ne semnaleaza practic natura problemei: nesiguranta, lipsa de incredere, dorinta, anxietate cu privire la o problema curenta.
Cum ne miscam in vis, ce facem efectiv? Suntem activi, luam initiativa sau suntem un factor pasiv, care se lasa condus de ceilalti si care lasa lucrurile sa curga de la sine, neintervenind? Intram in conflict cu alte parti, intram in competitie? Analizand aceste aspecte, putem obtine un portret al nostru si al modului in care tindem sa ne atingem scopurile. Cu o privire critica putem intelege unde gresim si care ar fi solutiile alternative.
Va provoc sa va impartasiti aici visele, printr-un comentariu. Primele 10 vise relatate vor beneficia de o mini-analiza demonstrativa, cu scop orientativ si teoretic.
Un articol de Mihaela Costea, experta Garbo.ro in psihoterapie.
Mihaela Costea este psihoterapeut in supervizare
[email protected]
Aboneaza-te la newsletter-ul Garbo.ro, pentru a primi si alte informatii din life-style feminin.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri