In fiecare minut in care esti nervos ori irascibil nu faci altceva decat sa pierzi 60 de secunde de fericire. Temperamentul irascibil/coleric pe care nu il poti controla este doar o forma de a te elibera de frustrari. Totusi, printr-o astfel de stare psihologica, organismul tau poate fi afectat nu doar la nivel psihic, ci si fizic. Un temperament irascibil/coleric poate cauza stres ce duce, inevitabil, la probleme de sanatate.
Iata cateva efecte negative ale unui temperament coleric/irascibil:
Image © Sxc.hu
1. Probleme de sanatate la stomac.
Da, asa este. Daca ai un temperament coleric/irascibil poti cu usurinta sa suferi de probleme de sanatate la stomac. Poti capata afectiuni precum indigestia ori constipatia. La fel, o stare de nervozitate poate da reflux gastric. Asadar, inainte sa mai ridici tonul la cineva si sa te enervezi, gandeste-te de doua ori! Iti poate salva sanatatea!
2. Probleme de sanatate la inima.
Starile constante de iritabilitate cauzeaza stres. La randul lor, starile de stres cauzeaza probleme de sanatate legate de cel mai important muschi al corpului, inima. De fapt, oamenii de stiinta deja au demonstrat faptul ca persoanele ce nu isi pot stapani nervii au cele mai mari sanse sa sufere un atac de cord. Pentru a preveni acest lucru, incearca sa te relaxezi prin metode simple de reducere a stresului.
3. Cresterea tensiunii arteriale.
Starile de nervozitate si un comportament coleric/irascibil sunt principalii factori ce cauzeaza o tensiune arteriala ridicata. Este foarte important sa iti mentii tensiunea arteriala in limite normale caci altfel poti avea numeroase probleme de sanatate mult mai greu de controlat.
4. Dureri de cap.
O persoana ce este mereu irascibila are mari sanse sa se confrunte cu dureri de cap constant. Un temperament coleric/irascibil cauzeaza cresterea tensiunii arteriale, iar acest lucru are drept consecinta insuportabilele dureri de cap. In situatiile in care nu reusesti sa iti controlezi temperamental insa nu vrei sa te enervezi, inspira si expira relaxat numarand de la 1 la 10 si invers. Chiar da rezultate!
Image © Sxc.hu
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară