31 Decembrie 2012 publicat în Psihologie 1 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Perioada sarbatorilor este pentru multi dintre noi prilej de bucurie, odihna, timp petrecut alaturi de familie. Unii, insa, se simt mai singuri si mai tristi in acest rastimp. Medicul psihiatru Gabriel Diaconu ne vorbeste despre conexiunea dintre depresie si somn (sau lipsa somnului), factorii care provoaca insomnie si cum poate fi rezolvata aceasta problema.

Mediul social, un alt factor perturbator al somnului. Medicul psihiatru Gabriel Diaconu ne explica situatia printr-un exemplu: ,,Depresia la mama si insomnia materna se poate corela cu un mediu mai slab de socializare. Insomnia mamei se asociaza si cu un grad mai mare de haos, niveluri mai mari de neglijare a copilului, mai putina fericire si mai putina stimulare a copilului.”.

Parintii nedormiti si deprimati genereaza in jurul lor un mediu impropriu pentru copil. La randul lui va creste si se va transforma intr-un adult cu probleme de adaptare, predispus la consum de substante in adolescenta si, apoi, la tulburari de somn si dispozitii depresive.

Neglijarea emotionala, abuzul fizic si psihologic au fost si ele asociate cu insomnia. Mai mult, acestea sunt asociate si cu simptome de depresie si anxietate.

Toti acesti factori ne arata foarte clar ca insomnia nu este o problema de neglijat. Iar solutia este cat se poate de simpla, psihiatrul.

Nu evita psihiatrul, pentru ca iti eviti propria stare de bine

,,Somnul si depresia, asadar, comporta intre ele, metaforic vorbind, o relatie incestuoasa. Fiice ale aceleiasi tulburari primare de reglare a marilor ritmuri, insomnia si dispozitia alterata concura in cresterea nivelului de hormon de stres circulant, secretie si metabolism alterat al monoaminelor, status pro-inflamator si metabolism modificat al glucozei si rezistenta crescuta la insulina in tesuturi.”, adauga medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

Tratamentul somnului, farmacologic sau psihoterapic este obligatoriu sa fie facut precoce in depresia majora. Medicul are nevoie sa integreze in practica lui un bun diagnostic diferential al tulburarii de somn. Nu intotdeauna depresivul nu doarme bine pentru ca este depresiv, uneori este depresiv pentru ca nu doarme bine. Pe de alta parte, simpla hipnoterapie nu este suficienta pentru derularea unui bun plan de tratament in depresia majora.

Asadar, este foarte important sa aflam cauza insomniei si apoi cu ajutorul medicului specialist sa o si tratam. Lasata in voia sortii ea ne poate afecta grav organismul, viata si poate afecta chiar si persoanele care ne inconjoara.

In Romania, o platforma complexa online, www.depresiv.ro, a fost gandita special ca un mijloc de sprijin si informare pentru cei care s-au confruntat de-a lungul vietii cu o tulburare de dispozitie sau au in familie persoane care trec prin astfel de episoade. Astfel, in cazul in care aveti in familie o persoana care sufera de simptomele depresiei, puteti consulta platforma pe care veti gasi informatii provenite de la specialisti din domeniul psihiatriei.

Foto homepage si interior: Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri