12 Martie 2013 publicat în Psihologie 31 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Legatura dintre comportamentul alimentar si cel emotional nu mai este de mult o noutate in psihologie. Si totusi, atunci cand introducem in ecuatie conceptele de vindecare si evolutie spirituale, lucrurile devin cu mult mai interesante si utile.
  1. Rana de respingere – asociata cu masca Fugarului;
  2. Rana de abandon – asociata cu masca Dependentului;
  3. Rana de umilire – asociata cu masca Masochistului;
  4. Rana de tradare – asociata cu masca Dominatorului;
  5. Rana de nedreptate – asociata cu masca Rigidului.

Denumirile acestora sunt mai mult sau mai putin relevante, importante sunt reactiile noastre la un anumit moment din viata si tiparele alimentare si comportamentale care se ascund in spatele acestora. Precum scrie autoarea, <Fiinta umana isi alimenteaza corpul fizic la fel cum il hraneste pe cel emotional sau pe cel mental> (Cele 5 rani care ne impiedica sa fim noi insine, p. 21).

Cele 5 rani: rana de respingere

Astfel, atunci cand de obicei preferam sa mancam portii mici de mancare sau sa nu mai mancam deloc, mai ales in situatiile incarcate emotional, ne putem recunoaste in masca Fugarului, care se asociaza cu rana de respingere. Acelasi lucru se intampla si atunci cand dulciurile constituie metoda noastra zilnica de a ne calma si a ne tine in frau temerile.

Aceasta masca ascunde dorinta noastra subconstienta de a fugi din realitate si de a respinge o existenta in care ne simtim profund singuri, neintelesi sau lipsiti de radacini stabile.

Cele 5 rani: rana de abandon

Atunci cand de obicei mancam mult si cu placere, atat pentru a ne indeplini o nevoie fiziologica, dar mai ales pentru a ne simti bine si in siguranta, ne putem da seama ca purtam masca Dependentului, asociata cu rana de abandon.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri