Sentimentul nostru profund fiind acela ca nu obtinem destula atentie sau iubire, el se va transfera asupra relatiei noastre cu mancarea, in care vom cauta aceeasi siguranta afectiva, simtind insa ca nu primim destul. De aceea, de obicei cand purtam masca Dependentului nu ne ingrasam, pentru ca la nivelul subconstient ii transmitem si corpului nostru mesajul ca nu primeste ceea ce are nevoie.
Aici, dorinta noastra profunda de siguranta afectiva se manifesta in preferinta pentru alimentele preponderent moi, in special pentru paine, vazuta la nivel simbolic ca suport al vietii. De asemenea, vom dori sa mancam cel mai adesea in compania celorlalti, incercand pe cat posibil sa prelungim momentul de placere si atentie neconditionata din partea celor dragi.
Cele 5 rani: rana de umilire
In momentul in care avem un comportament alimentar dus la extreme, ne putem recunoaste in masca Masochistului, care se asociaza cu rana de umilire. Atunci vom oscila intre a consuma cu o pofta nestavilita cantitati mari de mancare si a consuma numai portii mici de mancare, dar repetate, ajungand in final tot la o cantitate mare. De multe ori putem ajunge sa ne alimentam compulsiv, uitand total de noi si concentrandu-ne doar asupra senzatiilor de moment.
Actul de a manca devine pentru noi cel mai adesea o forma de a ne recompensa, dar pentru care ulterior ne simtim vinovate. De aceea, ne poate fi adesea rusine sa consumam alimente asa-zis interzise (cum ar fi dulciurile sau mancarurile grase) in compania altor persoane. Le banuim pe acestea ca ne-ar putea judeca in chip umilitor pentru aceasta, dar de fapt noi suntem cele care ne judecam pe noi insene in acest chip.
Cele 5 rani: rana de tradare
Atunci cand in mod constant consideram actul de a manca drept o ocupatie care ne consuma din timpul necesar pentru alte activitati, este foarte probabil sa purtam masca Dominatorului, asociata cu rana de tradare. Obisnuinta noastra este aceea de a manca foarte repede, sau de a ne controla foamea atunci cand suntem ocupate, spre a ne dedica energia acelor activitati pe care le consideram mai importante pentru noi.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară