21 Martie 2013 publicat în Psihologie 34 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Tocmai ai trecut printr-o despartire sau esti in curs de separare de persoana alaturi de care ti-ai petrecut mai multi ani?

Dupa ce te-ai mai linistit si securizat prin intermediul prietenilor, familiei, spiritualitatii, cartilor etc, treci la lucru!

La analiza ta, a relatiei tale care tocmai s-a terminat, a relatiilor tale cu alti barbati/alte femei din trecut sau prezent (poti lua in colimator si relatia cu sefii de sex opus, cu tatal tau, cu autoritatile, pentru ca de obicei se regasesc anumite patternuri in toate aceste relatii). Ce rost are sa treci printr-o despartire daca nu inveti nimic din ea? Ce rost au avut atatea relatii de cuplu (daca ai avut macar 1-2, tot sunt sufieciente, daca nu chiar multe ca sa nu tragi niste concluzii despre tine) daca nu contabilizezi greselile facute, lucrurile bune pe care le-ai facut si modalitati diferite de a relationa pe care le-ai fi putut adopta ca sa eviti sfarsiul?

Nu te grabi sa dai toata vina pe celalalt, chiar daca tentatia e mare. Nu exista decat in cazuri exceptionale situatia in care doar un singur partener a gresit cu totul, iar celalalt a fost perfect. Ai fi putut oare proceda altfel in relatia ta? Ai fi putut face ceva ca sa eviti momentele dureroase care au dus in final la despartire (ne referim in acest articol in general la despartirile dureroase, nedorite, nu la cele in care partenerii au ajuns sa nu se mai iubeasca si sa fie fericiti sa se desparta)?

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Mierea, aurul lichid și singurul aliment care nu se strică niciodată: Iată de ce TREBUIE să îl incluzi în alimentație zilnic! Este izvor de sănătate. Cum să alegi mâncarea Acana potrivită pentru câinele tău? 3 factori de care să ții cont Cum să scapi de frica de abandon

Ai fi putut sa reactionezi altfel, sa gasesti solutii mai putin comode pentru a rezolva un conflict? Care au fost "mostenirile" comportamentale si atitudinale cu care ai venit din familia ta de origine, sau din alte relatii in aceasta relatie? Cu ce fel de convingeri despre cum trebuie sa fie femeile si cum trebuie sa fie barbatii ai venit din familie, plecand in viata si in relatii cu conceptii preluate pe nemestecate? Nu lasa aceste intrebari fara raspunsuri si noteaza-ti care sunt aspectele care tin de persoana ta asupra carora va trebui sa te concentrezi mai mult: impulsivitatea, lipsa de incredere in tine, in ceilalti, gelozia etc. Si nu le lasa sa ramana doar pe lista, ci lucreaza cu ele. Fa-ti un plan de devoltare personala, luand pe rand fiecare aspect. Concentreaza-te, de exemplu, 2-3 luni numai pe lucrul cu impulsivitatea. Izoleaza restul, pentru ca nu vei putea sa acorzi suficienta atentie tuturor comportamentelor in lucru.

Rehidratarea, secretul unui ten sănătos Cât de bine îți cunoști sânii? Semnele subtile, mai puțin cunoscute, ale cancerului de sân Legătura mai puțin știută dintre glanda tiroidă și căderea părului

Nu te hrani cu emotii negative precum dorinta de razbunare, gelozia asupra fostelor sau actualelor noi partenere/parteneri ale iubitului/iubitei, conflicte cu parintii tai sau ai lui etc. Sunt emotii care te slabesc pe plan psihic si te indeparteaza de obiectivul tau, acela de a trece cu bine peste despartire si de a deveni mai buna.

Si nu in ultimul rand, investeste in imaginea ta. Iti va creste increderea in tine, iti va veni mai usor sa socializezi, iti vei muta gandurile de la subiectul dureros.

Daca simti nevoia sa impartasesti lucrurile prin care treci sau simti ca nu poti da de capat misterului care a impiedicat relatia voastra sa functioneze, mergi la un grup psihoterapeutic de analiza si dezvoltare personala unde vei beneficia de experienta unui specialist si de feedback-ul tuturor celorlalti participanti care vor observa intr-un mod mai obiectiv si te vor ajuta sa te "oglindesti" in ceilalti si sa te intelegi mai bine.

Cum măsurăm corect tensiunea arterială și care sunt valorile normale ale acesteia 19% dintre adolescenți au experimentat o formă de violență într-o relație. Cum pot inițiativele educaționale să facă diferența Cum să te oprești din mâncatul compulsiv

****

Un articol de Mihaela Costea, experta Garbo.ro in domeniul psihoterapiei

Mihaela Costea este psihoterapeut in supervizare. A absolvit Facultatea de Psihologie a Universitatii Bucuresti si a urmat formarea in psihoterapie a Asociatiei pentru Psihologie si Psihoterapie Adleriana din Romania. Colaboreaza cu reviste precum Psychologies, Elle, CafeGradiva, Garbo si traduce carti de specialitate pentru Editura Trei.

Ca psihoterapeut se specializeaza in aceasta perioada pe terapia anti-fumat si dezvoltarea maximala a potentialului individual.

Mihaela are o experienta de 6 ani in domeniul Resurselor Umane, specializandu-se pe recrutarea de nisa si pe managementul performantei si a imbunatatirii acesteia.

Email: [email protected]

De aceeasi autoare iti mai recomandam: Cum sa-ti interpretezi visele: Descopera mesajul ascuns

Tulburările de somn în perioada Sărbătorilor. De ce apar și cum pot fi gestionate? Sfaturile specialistului somnolog 10 costume de baie întregi pentru zilele călduroase la plaja și piscină Ce pericole ascunde un banal ”Mă dor ochii”

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri