O singura relatie adecvata dintre barbat si femeie este complemataritatea, adica acceptarea, cunoasterea si armonizarea diferentelor, considera “Alon Gratch, autorul cartii <<Daca barbatii ar vorbi – 7 chei pentru intelegerea psihologiei masculine>>” .
Psihologul Alon Gratch se bucura de o mare notorietate internationala, iar cartile sale au fost traduse in mai multe limbi. In limba romana, "Daca barbatii ar vorbi" a aparut la noi in tara la Editura Trei. Cartea, bazata pe numeroase cazuri de psihoterapie, propune o radiografie a sufletului masculin, si ne descopera sapte trasaturi fundamentale, pe care vrem sa le trecem in revista…
1. Primul atribut masculin este simplu si totusi profund. Rusinea – (Barbatii nu plang) se refera la cel mai frecvent motiv pentru care barbatii nu intra in dialoguri despre sentimente. Ceea ce nu stim intotdeauna este ca rusinea, pentru barbati poate fi extreme de distructiva, explica Alon Gratch.
In relatii, de pilda, barbatii proiecteaza de multe ori rusinea pe care o simt fata de ei insisi, asupra partenerei. Adica ii spun ca nu arata bine, ii cer sa poarte anumite haine sau sa isi aranjeze parul intr-un fel anume atunci cand ies in oras. In acest tip de interactiune, barbatul incearca sa scape de sentimentele de rusine fata de propria inadecvare, insistand ca partenera sa fie stralucitoare, astfel incat el sa se simta mai bine in reflectia ei.
2. Daca spargerea barierelor rusinii ii ajuta pe toti barbatii sa se deschida, multi dintre ei au o rezistenta mai profunda si mai deranjanta la limbajul sentimentelor. Acesta este un al doilea atribut masculine – Absenta Emotionala (Nu stiu ce simt)
Tendinta barbatilor de a trai doar in mintea lor si de a se distanta de sentimente genereaza in mod clar probleme in relatiile intime. Analizand relatiile, observam ca bariera rusinii care sta in calea comunicarii poate fi inlaturata relativ repede, dar problema absentei emotionale nu poate fi rezolvata atat de usor. Ce e de facut cand cineva nu simte? Partial Solutia consta in cautarea sentimentelor acolo unde sunt si nu acolo unde lipsesc; adica sa cresti si sa intampini cu bratele deschise orice sentiment, chiar si unul neplacut, cum ar fi furia sau depresia.
Foto: Shutterstock.com; barbat
3. Al treilea atribut, Nesiguranta masculina (M-am plictisit sa fiu cel mai bun), merge chiar in esenta a ceea ce barbatii ascund sub exteriorul lor colturos si bine pazit. Aceste tipuri de dorinte – de a fi urmarit mai degraba decat de a urmari, de a fi mia degraba obiectul decat subiectul (atentiei), de a i se face mai degraba decat a face - sunt commune tuturor barbatilor. Prin urmare, barbatii trebuei sa compenseze aceasta amenintare prin cautare si, intotdeauna, asumarea unei posture mai masculine. La nivel constient, impotenta se leaga intotdeauna de grija pentru performanta; prin urmare, cu cat barbatul se straduieste mai mult sa se vindece, cu atat impotenta devine mai severa. La nivel inconstient, refuzul barbatului de a fi ferm, rigid, tradeaza dorinta lui de a scapa de presiunile masculinitatii, pentru a ajunge intr-un loc feminin, moale.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară