29 Ianuarie 2014 publicat în Psihologie 38 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Dr. Stephen Cowan practica pediatria de peste 25 de ani. Acestea sunt 11 lucruri pe care orice parinte si-ar dori sa le stie. "Am observat o viziune mai adanca asupra sa sanatatii si acestea sunt niste lectii nepretuite". Invata din experienta lui Stephen Cowan:

1. Mergi la plimbare cu copilul tau, jucati-va impreuna, povesteste-i despre copilaria ta, luati masa impreuna… Acestea sunt adevarate fundamente in viata unui copil. Din pacate, parintii din ziua de astazi sunt prea angrenati in rapiditatea vietii de zi cu zi. Copiii lor cresc avandu-i departe si fara a interactiona prea mult, in mod constructiv. In lumea noastra ultra mecanicizata uitam ca viata presupune un proces de evolutie, crestem, ne dezvoltam precum fructele unui copac.

2. Traditiile din familie stabilesc legaturi adanci si asigura o viata sanataoasa

Evenimentele specifice din cadrul unei familii ii ajuta pe membrii acestei familii sa stabileasca legaturi puternice. In timpul acestor evenimente ei impart sentimente de afectiune si legatura, de asemenea senzatia de siguranta de care orice copil are nevoie ca sa parcurga aceasta lume.

3. Ne dezvoltam ciclic

In viata fiecarui copil exista un ritm si un puls unic – uneori este intens, alteori linistit. Fiecare etapa din viata unui copil echivaleaza cu o noua perspectiva asupra lumii. A invata nu inseamna a acumula informatii. Este vorba despre un proces complex prin care noi de fapt ne transformam ideile si uneori e nevoie sa vedem lucrurile intr-o perspectiva noua ca sa le putem intelege mai bine. Sa crestem ciclic inseamna ca nu avem o singura sansa de a invata ceva. Aceeasi lectie ni se va oferi neincetat, pana o vom invata si pe masura ce parcurgem anotimpurile vietii.

Daca parintii inteleg acest lucru, pot sa inteleaga si de ce copiii nu ar trebui sa fie presati sa faca bine de la inceput.

Foto: Shutterstock.com; familie, parinti, mama, tata, copii, fetita, baietel

4. Incurajarile nu sunt egale cu indulgenta

Rolul nostru nu e acela de a creste mici printisori si printese. Printii nu se descurca prea bine in aceasta societate. Studii recente au aratat ca indulgenta ii slabeste de fapt copilului tau, capacitatile de a se descurca in viata, de a supravietui, anuland motivatia sau dorina de reusita.

A incuraja inseamna sa ii insufli curaj copilului tau, nu sa faci tu lucrurile pe care ar trebui sa le faca el. Creeaza un context de sprijin, fara sa il tragi in jos pe copilul tau. Iubirea neconditionata este acel ingredient care il ajuta pe copil sa isi asume mai usor incercarile, sa experimenteze, sa greseasca, fara judecata.

Uneori, sa fii o prezenta incurajatoare in viata copilului tau inseamna sa stai putin in spate si sa oferi o mana de ajutor cu iubire si compasiune, atunci cand circumstantele o cer. Exista o anume spatialitate in a oferi incurajare. Indulgenta, pe de alta parte, ii limiteaza copilului tau libertatea. Indulgenta duce catre o gandire limitativa, nu deschide orizonturi. Il face pe copil sa fie nerabdator si nazuros atunci cand nu obtine ceea ce vrea. Dar sa realizam lucruri in viata necesita rabdare si determinare.

Foto homepage: Shutterstsock.com; familie, parinti, mama, tata, copii, fetita, baietel


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri