17 Aprilie 2014 publicat în Psihologie 117 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Cand relatia cu el ne pune in pericol fiinta emotionala, integritatea psihica si poate chiar si cea fizica, dar noi continuam sa ne straduim mai mult, inseamna ca iubim excesiv. Inseamna ca suferim.

Contrar durerii si insatisfactiei la care da nastere, o iubire excesiva este atat de comuna la din ce in ce mai multe femei. Ea, durerea, a devenit o obisnuinta incat cele mai multe femei ajung sa creada ca asa trebuie sa decurga o relatie intima. Cauta febrile raspunsuri si solutii panaceu pentru te miri ce situatii de la cele mai nesemnificative, pana la adevarate comportamente problema.

Se implica pe forum-uri, blog-uri si citesc articole superficiale din reviste pentru a intelege „cum sa il faca sa raspunda la telefon”, „cum sa il faca sa vorbeasca mai mult”, „ ce sa faca daca a mintit-o”, „ cum sa isi suporte mai bine suferinta pentru ca el a inselat-o si si-a pierdut increderea”, „cum sa-l faca sa miste lucrurile mai repede…sa tina cont de ea… sa ii pese de ce simte ea…sa ii acorde timp…”. Pentru multe femei aceste comportamente se perpetueaza in aceasi relatie, insa pentru si mai multe acestea se transfera dintr-o relatie in alta, iar ele ajung epuizate, dezamagite si fara speranta ca mai pot fi iubite, sau ca mai exista si altfel de barbati. Ce omit aceste femei sa vada este numitorul comun al acestor situatii.

Dependenta este un cuvant care sperie, produce repulsie si respingere. Nu ne place cuvantul si refuzam sa aplicam acest concept relatiei cu barbatii. Dar asemenea altei dependente, atatea femei aflate in cautarea unui barbat care sa le iubeasca par sa gaseasca, inevitabil, parteneri labili, lipsiti de sentimente. Chiar si atunci cand intelegem ca relatia pe care o avem nu este ceea ce doream, ne vine totusi atat de greu sa-i punem capat. Asemenea oricarei alte dependente. Cream obsesii.

Iubind persoane nepotrivite ne cream viduri interioare si, dintr-o iubire normala cu nevoie de dragoste, de a iubi si a fi iubit, totul se transforma in iubire excesiva si dureroasa pentru ca niciodata parca nu ajungem sa ne indeplinim nevoia initiala alaturi de el. Si atunci iubim si mai mult. Atunci se naste si dependenta. Dependenta de iubire este ca o foame, o foame ce nu se stinge niciodata, atat timp cat ea, credem noi, nu poate fi hranita decat din exterior.

Dar orice femeie care a ajuns sa iubeasca excesiv, daca reuseste sa-si depaseasca negarea, v-a observa ca la originea obsesiei ei pentru un barbat, nu este dragostea, ci teama. Femeile care iubesc obsesiv sunt impovarate de teama – teama de singuratate, teama de a nu fi demne de iubire, teama de a nu fi ignorate, abandonate si distruse. Iubim excesiv un barbat, nu din dragoste, ci din dorinta ascunsa – inconstienta – ca el ne va alunga temerile.

Foto int: Depresie, tristete via Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri