7 Mai 2014 publicat în Psihologie 16 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Fie ca suntem constienti sau nu, multi dintre noi suntem foarte speriati de ideea de a fi indragostiti. Cu totii ne-am construit anumite mecanisme de aparare care ne-ar putea proteja de suferinta. Aceste mecanisme ne ofera o iluzie falsa a sigurantei si securitatii si ne impiedica sa gasim acea apropiere pe care ne-o dorim cu adevarat.

3. Iubirea ameninta o constructie identitara veche

Multi oameni se chinuiesc cu acel sentiment profund cum ca nu ar merita iubirea, ca sunt de neiubit. Avem probleme in a simti propria valoare si sa credem ca i-ar pasa cu adevarat de noi. Cu totii avem in noi o voce foarte critica, ce actioneaza precum un antrenor nemilos, spiunandu-ne ca suntem nevalorosi si nedemni de fericire. Acest „antrenor” s-a format in copilarie, datorita acelor experiente si datorita unor momente limita la care am fost expusi in primii ani de viata.

De asemenea ne influenteaza si autoperceptiile parintilor nostri. De-alungul timpului, aceste atitudini s-au ascuns in interiorul nostru. Ca adulti, nu reusim sa vedem ca aceasta gandire ne face rau si acceptam distructivul din noi insine.

Aceste puncte de vedere critice, vocea noastra interioara, sunt adesea neplacute, dar totusi confortabile, fiindca ne sunt familiare. Atunci cand cineva ne vede diferit de vocea noastra interioara, iubindu-ne si apreciindu-ne, incepem sa ne simtim neconfortabil si in defensiva, pentru ca provoaca aceste repere ale identificarii cu noi insine, cele dure, pe care le avem de multa vreme.

4. Odata cu fericirea adevarata, vine si durerea

Ori de cate ori experimentam fericirea adevarata si simtim pretiozitatea vietii la nivel profund emotional, ne asteptam de asemenea, sa simtim o mare doza de nefericire. Multi dintre noi stam departe de lucrurile care ne-ar aduce fericirea, fiindca in acelasi timp, aceleasi lucruri ne-ar aduce si durerea. Cand ne-am putea indragostim, devenim ezitanti in a ne lasa cu totul purtati in iubire, de frica durerii ce ar putea sa survina odata cu o posibila despartire.

5. Iubirea este adesea neegala

Multe persoane evita sa intre intr-o relatie cu cineva, fiindca acea persoana le place prea mult. Le este teama ca daca se implica mai mult cu aceasta persoana, sentimentele lor nu ar evolua si cealalta persoana ar sfarsi in suferinta sau sentimente de respingere. Adevarul este ca adesea, iubirea este neegala, cu o persoana care simte mai mult iar cealalta mai putin, situatia schimbandu-se din timp in timp. Sentimentele noastre fata de cineva sunt o forta aflata in perpetua schimbare. In doar cateva secunde putem sa simtim furie, suparare sau chiar ura, fata de o persoana pe care in acelasi timp o iubim. Ingrijorandu-ne de cat simtim ne retin de a ne lasa acolo unde sentimentele merg in mod natural. Lasand ca ingrijorarea sau vinovatia fata de nivelul sentimentelor noastre, ne impiedica sa cunoastem o persoana care isi manifesta interesul fata de noi, iar asta ne impiedica sa ne formam o relatie care in final, ne-ar putea chiar face fericiti.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri