Disciplina mintii: Sa te detii nu e usor
Daca intelegand ca taina mintii tale este de fapt un act de intelepciune, ce decurge dintr-o logica a firescului psihologic, vei reusi sa stapanesti acel Sine misterios pe care il detii, dar nu ai invatat arta domniei?
Daca ai intelege ca devenirea ta a fost supusa arbitrariului contextelor tale de existenta si ca inlocuind aceasta cu reala cunoastere a proceselor tale sufletesti, te poti stapani? Daca asemenea inimii conduse de creier in ritmicitatea ei, te poti conduce si tu pe tine in ritmicitatea gandurilor tale, a trairilor tale, a prezentului tau?
Istoria personala a fiecaruia dintre noi este terenul de pregatire a ceea ce te indeamna sa te supui indoctrinat la un adevar de care mintea umana este capabila sa-l creeze. Dar asa cum iti spuneam, istoria ta personala este doar una arbitrar aleasa dintr-un imens spatiu de alte istorii personale.
Si daca este „istorie”, oare e obligatoriu sa se si repete? Sau istoria se continua? Istoria mai degraba se repeta continuu, pentru ca omul nu invata din ea, pentru ca refuza sa nu mai lase mostenire miturile fiecarui timp si perpetueaza neincetat aceeasi si aceeasi suferinta, cu alte chipuri si alte vieti.
Nu conteaza in ce familie te-ai nascut, ci mai degraba verifica ce ai preluat si perpetuezi cu sfintenie mai departe, indepartandu-te de la stapanirea fiintei care esti.
Sa te detii, nu e usor. In primul rand nu te-a incurajat nimeni sa o faci, in al doilea rand nu te-a invatat nimeni cum sa o faci. Ai fost incurajat sa te lupti cu existenta, dar nimeni nu ti-a spus cum sa fii un invingator al propriei biologii, a luptei dintre neuron si hormon, a constientului vs inconstient si cum sa detii controlul. Poate in scoala ai trecut pe la ora de psihologie, dar era plictisitoare, pentru ca inca o data scopul ei din pacate nu era sa te cunosti, sa recunosti si sa schimbi. Ora de psihologie se preda ca si cum am invata despre alta specie. Nicio curiozitate aplicata nu e iscata in mintea scolarului. Ce pierdere.
Istoria personala nu poate fi stearsa cu buretele si poate adesea simti ca are un rol de destin pentru tine, dar tocmai pentru ca nu ai fost redat fiintei care esti, simti asa. Gandeste-te ca orice s-ar fi intamplat in copilaria si anii anteriori ai vietii tale este un capital de valoare ce poate fi reinvestit cu pricepere intr-o soarta mai buna, mai increzatoare si necontrolata de convingerile altora, la fel de muritori ca si tine.
- Disciplina mintii reprezinta controlul de sine, suprematia asupra unei prescriptii data de milioane de mesaje ce le-ai primit de-a lungul anilor. Controlul asupra unui Sine ce abia il mai simti se obtine in timp, cu pasi mici si prin cunoastere. Se obtine cu credinta. Cu credinta ca daca inainte de a te molipsi de „adevarul” lumesc erai pur, atunci depinde de tine sa revii in esenta. In felul acesta nu mai crezi orbeste, ci inveti inatai cum sa crezi.
Invatand cum sa crezi in tine, atunci iti vei descoperi singur limitele si tot singur vei decide asupra lor, vei practica credinta, dar credinta in eu. In acel eu dupa chipul si asemanarea cu EL, dar in devenire. Vei practica o religie a indumnezeirii prin supunerea la evolutie.
Psihologia nu este mistica, ci este realista. Te invata mecanica, rotitele si parghiile prin care emiti tot ceea ce emiti. Iti arata ca ai un sistem de baza identic cu al semenilor tai, dar diferit datorita modificarilor date de input-ul experientelor tale. Psihologia iti arata si puterea de Creator pe care o ai.
Arbitrariul alegerii tine tot de cum iti intelegi credinta.
***
Oana este psihoterapeut in cadrul cabinetului propriu de psihologie din anul 2009.Este specializata in psihoterapie cognitiv-comportamentala, iar in ultimii ani s-a concentrat, cu predilectie, asupra laturii de preventie si mai ales de promovare a sanatatii mintale. In anii anteriori a fost cooptata in echipa de consultanti a companiei Result Development unde a acordat consultanta atat clientului intern cat si clientului extern. Tot aici a ocupat pozitia de business developer. Printre cele mai importante responsabilitati s-a numarat consultanta in comunicare, recrutare, conceperea si asistarea la assesment center, activitati specifice de dezvoltare antreprenoriala etc..
In primii ani ai carierei a desfasurat activitati de consultanta si operatiuni financiare.
A participat in timpul anilor de studii la numeroase cursuri si work-shop-uri, fiind membra a echipelor de cercetare in diferite proiecte.
Azi este membra a Colegiului Psihologilor din Romania, Asociatia de Hipnoterapie si Psihoterapie Cognitiv-Comportamentala.
Oana Popescu-Argetoia - Expert Garbo
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural