Acesta ii oferi insa tinerei doar un pahar cu apa si incepu sa o intrebe curioasa despre calatoria sa. Contrariata de modul in care calatoreste si de chinurile la care se supune, batrana o intreba “De ce faci aceasta calatorie, fata mea?” Tanara, naucita, nu stiu sa raspunda la aceasta intrebare. Spuse ca trebuie sa ajunga caci doar atunci va fi fericita.
Vazand-o atat de confuza, batrana o ruga sa-i povesteasca putin despre plecarea sa de acasa, despre oranduiala lucrurilor de acolo si despre pomii fructiferi din gospodaria ei. Pe masura ce povestea, fata tinerei se lumina, pana cand, intr-un final, spuse:
Foto: Shutterstock.com; psiholog, consiliere
“Auzisem ca populatia de pe langa muntele Ver Sacrum are nevoie de mancare si de ajutor. Asa ca m-am decis sa vin sa impart o parte din fructele din gospodaria mea pe drumul pana la muntele Ver Sacrum. Dar se pare ca am uitat sa le mai impart.. Atat de mult m-am concentrat pe greutatea cosului cu fructe si pe destinatie, incat am uitati sa mai ajut oamenii care-mi ieseau in cale. Si de ce sari intr-un picior? Asa saream acasa cateodata, era o intrecere motivanta intre mine si fratii mei. Vad insa ca la drum lung e tare dureroasa.”
Realizand acestea, Ileana isi indrepta usor si celalalt picior si il puse jos. Incepu sa calce si pe el. Isi dadu si cosul jos de pe cap si incepu sa imparta mere oamenilor care ii ieseau in cale. Cosul i se goli, fruntea i se descreti si zambetul ii reveni pe buze inca inainte de a ajunge pe muntele Ver Sacrum.
…….
Precum Ileana, multi dintre noi uitam sensul muncii si al drumului nostru prin viata. Ne concentram doar pe obiective si uitam motivele pentru care facem ceea ce facem. Societatea ne invata ca “trebuie” sa ajungem undeva sus si ne trezim ca ajungem la epuizare fara sa stim de ce.
Suprasolicitarea constituie cauza numeroaselor afectiuni psihosomatice care se dezvolta incet si treptat. Asadar, nu este deloc greu sa ne amagim singuri ignorand cauzele problemelor de sanatate.
Precum saritul intr-un picior al Ilenei, fiecare dintre noi avem propriile dileme si conflicte interioare care ne macina in diverse perioade ale vietii. Exista anumite evenimente si etape in dezvoltarea noastra care le potenteaza si, daca nu sunt rezolvate, se pot constitui in timp in boli psihice sau psihosomatice.
*Din luna iunie a anului 2014 consilierea psihologica si psihoterapia sunt decontate de casa de asigurari de sanatate pentru anumite afectiuni medicale. Cereti medicilor dumneavoastra specialisti sa colaboreze cu psihologi pentru a va oferi aceasta posibilitate".
✯ ✯ ✯
Arminda Arsoi practica coachingul si consilierea psihologica pentru ca vrea sa aiba de-a face cu autenticitate, unicitate si sa aduca pe scena ce e mai frumos in viata.A studiat la Facultatea de psihologie si sociologie din Timisoara si la Facultatea de stiinte umane si sociale - Sorbona, Paris iar acum este psiholog clinician acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania. Practica ei se bazeaza pe Psihoterapia Pozitiva si pe Programarea Neuro-lingvistica.
Mai multe despre formarea ei profesionala, despre munca pe care o face, cat si despre gandurile care o preocupa zilnic, puteti citi la www.arminda.ro
Iti recomandam si:
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate