Un articol de Constantin Cornea, Psihoterapeut
Atunci cand vorbim de un copil cu probleme de comportament: scolar, social, trebuie subliniate anumite aspecte foarte importante legate de modul in care au fost crescuti si educati:
1. Caracterul si temperamentul copilului se nasc si se dezvolta inca din primele zile de viata. Acestea se dezvolta din interactiunea cu mediul extern: parinti, bunici, bone. Mai tarziu el va reflecta calitatile si defectele pe care le-a preluat de la acestia. Insa, din pacate parintii nu constientizeaza acest lucru, iar cand comportamentele copilului devin evidente si deranjeaza, prefera sa se ascunda in spatele sintagmei:” asa la lasat Dumnezeu”.
2. O a doua faza de dezvoltare incepe atunci cand mediul extern se mareste. Cand apar primii prieteni sau colegi de gradinita. Filtrele pe care le-a invatat in prima copilarie, il va face sa isi aleaga anumiti prieteni sau sa dezvolte anumite comportamente in relatia cu cei din jur. Daca in aceasta perioada il lasati prea liber sau puneti prea multa presiune pe el, comportamentele lui se vor dezvolta in consecinta.
Parintii ar trebui sa inteleaga atunci cand decid sa aduca pe lume un copil intreaga responsabilitate pe care o reprezinta acesta. De asemenea, trebuie sa faca diferenta intre: fertilitate si parentalitate, dar si intre a creste un copil si a-l educa.
Daca ati inteles cele de mai sus, inseamna ca ne putem asuma greselile facute si putem incepe sa le corectam: intai la parinti si apoi la copii.
Foto int: Scolar obosit, Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară