• Parintii sa incerce sa devina un model de comunicare si comportament in familie si in societate, pentru a nu cere copilului ceea ce ei insisi nu fac.
• Sa dezvolte prin discutii tot ceea ce inseamna un comportament care are la baza codul bunelor maniere. Astfel pot explica copilului ca va avea mai mult succes in cariera sau atunci cand va dori sa cucereasca pe cineva de sex opus.
• Sa pedepseasca fara a umili sau lovi copilul, comportamentele acestuia care nu sunt normale.
• Sa se inscrie si sa mearga impreuna cu copilul la: un sport, un instrument muzical, un curs de desen. Activitatile care presupun dezvoltarea abilitatilor copilului trebuie sa aibe la baza:
- abilitatile inascute
- hobyu-rile
- modelele sociale pe care si-ar dori sa le imite
Concluzia psihologului: problemele de genul acesta sunt datorate familiei si tot familia trebuie sa le rezolve. Din acest motiv este bine sa apeleze la un specialist alaturi de care sa construiasca un plan viabil in functie de modelul familiei, problemele cu care se confrunta, sa invete cum sa il puna in practica si sa se sfatuiasca cu acesta cand planul sufera transformari sau lucrurile scapa de sub control.
Cornea Constantin, Psihoterapeut, este membru al Colegiului Psihologilor din Romania si Membru Asociatia de Hipnoterapie si Psihoterapie Cognitiv Comportamentala
Cabinet privat de psihoterapie Constantin Cornea
www.psievolution.ro
www.facebook.com/psihologconstantincornea?ref=hl
Foto homepage: baiat trist, Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară