Un articol de Constantin Cornea, Psihoterapeut
Rolul parintilor este acela de a-si creste dar mai ales acela de a-si educa copii. Educatia este cea care pune bazele dezvoltarii copilului, cea care il ajuta pe acesta sa isi dezvolte anumite abilitati sau cunostinte dar si cea care ii va asigura succesul sau falimentul propriei vieti. In functie de modul in care parintii decid sa isi educe copilul de calitatea relatiei dintre ei, de propriile modelele sau de alte modele externe pe care le ofera copilului acesta se va dezvolta mai armonios sau nu. De asemenea, in cadrul educatiei se va stabili si tipul de comunicare prin care parintii pot deschide sau nu capitole de discutie mai generale sau mai delicate. Un astfel de subiect delicat este acela al sexualitatii.
Foto: Discutie mama copil, Shutterstock
O prima recomandare consta in a evalua foarte clar cand pot avea loc astfel de discutii. Daca copilul inca isi traieste copilaria, recomand sa amanati subiectul pana cand ciclul copilariei se incheie, lasand loc preadolescentei. Fac aceasta recomandare, pentru ca in cazul in care discutiile vin prea repede in viata copilului, pot produce o maturizare fortata sau o intrare fortata in adolescenta. Ceea ce strica puritatea copilariei dar poate influenta negativ si preadolescenta.
Momentul oportun il putem gasi atunci cand descoperim ca propriul copil s-a indragostit. Cand este destul de mare sa inteleaga ce se petrece cu el si isi doreaste sa puna cumva in practica ceea ce simte. Interventia parintilor va trebui sa fie, dat fiind varsta copilului, mai degraba in sensul dezvoltarii anumitor caracteristici de bun simt si de igienta. Este cel mai potrivit moment sa explicam baietilor cum pot cuceri o fata oferind o floare, sau incurajandu-i sa complimenteze persoana de care s-a indragostit. Parintii de fete este bine sa le vorbeasca acestora despre sensibilitate, delicatete, despre cum sa cucereasca mai intai respectul baiatului.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară