Primul capitol al educatiei preadolescentilor ar trebui sa aiba la baza codul bunelor maniere. Aceasta forma de educatie le va asigura un fond bun si o garantie a modului in care isi pot alege parteneri in functie de propriile asteptari, frumos lucrate impreuna cu parintii.
Daca primul capitol a fost bine lucrat, al doilea capitol se refera la igiena sexuala, la bolile cu transmitere sexuala dar si la sarcina.
Apoi putem discuta despre sex cu proprii copii sau adolescenti in functie de varsta. Fara sa uitam sa luam in considerare faptul ca acestia se pot dezvolta diferit. De aceea criteriile oferite mai jos sunt orientative.
1. La varsta de 10 - 14 ani.
Atunci parintii remarca pentru prima data faptul ca propriul copil este indragostit si incepe sa inteleaga altfel acest sentiment. Este foarte posibil ca acest sentiment, copilul sa il traiasca inca de la gradinita, dar aceea nu se poate numi dragoste. Eu vorbesc despre varsta cuprinsa intre 10 si 12 ani atunci cand copilul se indragosteste constient pentru prima data. In cadrul acestei categorii de varsta este bine sa vorbiti copiilor despre:
• Codul bunelor maniere: mimica, gestica, comunicare, respect, comportamente in societate. Astfel va asigurati ca veti avea un viitor gentleman sau o fetita care va sti cum sa impuna si sa cucereasca respectul. Este foarte important sa aratati si prin propriul exemplu faptul ca acest cod nu va este strain. Sa nu uitam ca un copil invata mai usor daca ceea ce i se spune vede si in propria familie.
• Despre sarut. Pentru acei parinti care au o relatie deosebita cu copii, pot explica ce inseamna si cum se procedeaza.
Daca sunteti mai timizi, puteti oferi materiale: de pe net sau din reviste din care copilul sa isi extraga singur informatia.
2. La varsta de 15 – 17 ani.
Atunci cand copilul tinde sa isi construiasca o relatie pentru o perioada mai lunga de timp.
• Continuati cu exersarea codului bunelor maniere.
• Vorbiti-le despre bolile cu transmitere sexuala.
• Vorbiti-le despre sarcina.
• Purtati discutii despre relatia de dragoste a adolescentului pe care o sprijiniti mai mult sau mai putin in functie de cum isi face si el datoria de fiu si elev.
• Vorbiti-le de importanta familiei.
Din nou aceeasti indrumare: daca sunteti mai timizi, puteti oferi materiale: de pe net sau din reviste din care copilul sa isi extraga informatia. Sau puteti apela la un psiholog.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri