Un articol de Constantin Cornea, Psihoterapeut
„Ne propuneti bucuria: dar cum s-o primim din afara? Caci daca ea nu creste din noi, nu izvoraste din rezervele si ritmul nostru interior, orice interventie exterioara este sterila.” Emil Cioran
Problemele care tine de personalitate, de modul in care ne vedem pe noi insine si de cat si cum stim sa ne valorizam tin intru totul de stima de sine. Aceasta se formeaza in prima copilarie atunci cand auzim vorbindu-se de noi la parinti sau apropiati. In functie de ce spun acestia capatam sau nu incredere in fortele proprii, invatam sa ne controlam emotiile sau sa ne motivam pentru a atinge un scop. De asemenea stima de sine mai poate avea de suferit si pe parcursul vietii, fiind un mecanism viu si in continua formare, putand avea de suferit in urma unei traume majore cum ar fi decesul cuiva drag, un divort, o boala grea de care sufera cineva drag.
Foto: Stima de sine, incredere in sine @ Shutterstock
O prima concluzie despre modul in care ne vedem pe noi insine tine de cum am fost crescuti sau de traumele prin care am trecut.
Ceea ce trebuie sa mai stiti este faptul ca intotdeauna in spatele unei cresteri defectuoase sau a unei traume majore se naste un mecanism de aparare sau un comportament de compensare. Acestea vin sa amelioreze trauma sau sa compenseze o educatie deficitara.
Comportamentele de compensare care nu sunt indicate pot fi:
- Comportamente alimentare cum ar fi: mancatul obsesiv-compulsiv, anorexia, bulimia, obezitatea.
- Comportamente sociale: retragerea sau izolarea de societate sau la polul opus, iesitul in oras tot timpul, cu oricine in orice context.
- Alegerea unei cariere gresite care nu reflecta adevaratele abilitati personale.
- Alegerea unui partener de cuplu nepotrivit.
- O viata sexuala tumultoasa sau absenta.
O a doua concluzie ar putea consta in faptul ca majoritatea oamenilor au o imagine negative despre propria infatisare, familie sau job. Aceasta se datoreaza motivelor de mai sus: crestere deficitara sau o trauma cat si faptului ca persoana respectiva nu a invatat cum sa isi scoata in evidenta calitatile raportandu-se la ce isi doreste sa realizeze din punct de vedere personal sau profesional. Pentru ca imaginea din oglinda sa fie cat mai aproape de ceea ce va doriti este bine sa identificati de unde provin problemele de imagine si apoi sa le rezolvati.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri