Dar, de cele mai multe ori, furia are la baza ganduri irationale. Ce trebuie sa faci tu, ca parinte? Sa ajuti copilul sa-si inteleaga gandurile, sa le „controleze”, sa puna altele in locul celor irationale, dar sa il inveti si o serie de abilitati (ca de exemplu, solutionarea unui conflict sau abilitati de comunicare asertiva).
Dar de ce „trebuie” sa „imblanzim” vulcanul? Pentru ca studiile au demonstrat faptul ca cei care se stapanesc mai bine sunt mai placuti, isi fac mai usor prieteni, iar prieteniile sunt mai trainice, se descurca mai bine la scoala, iar toate acestea la un loc il fac un copil fericit, care va deveni, ulterior, un adult fericit. Aceleasi abilitati pe care el acum le dezvolta pentru a-si face prieteni, a se juca cu ceilalti, a imparti cu ceilalti, a se descurca bine la scoala il vor ajuta mai tarziu la locul de munca, in relatiile cu prietenii, cu familia pe si-o va forma, cu sine insusi.
Stiati ca vulcanii au fost denumiti dupa zeul roman al focului, Vulcanus!?! Furia este asemenea unui foc, iar toti stim cum se face focul. Si mai stim ca, daca vrei sa tii focul aprins, atunci trebuie doar sa pui lemne si sa sufli putin, iar daca vrei sa-l stingi, fie nu mai pui lemne, fie torni apa peste el ca sa-l stingi mai repede.
Ca parinte, probabil vrei sa stingi focul cat mai repede! Ce-i de facut?
→ Cand piticul tau are intre 1 si 3 ani ( si acum e ca un buretel care absoarbe tot), a-i asculta emotiile si de a-i da sentimentul sigurantei poate fi de real ajutor. Dupa ce „criza” a trecut, doar asculta-l si fii ca o oglinda pentru el, o oglinda care-l intelege, il iubeste si-l tine in brate. Evitati sa etichetati copilul („esti rau!”, „esti urat!”). De asemenea, o metoda buna este sa-i distragi atentia cand simti ca este „pe punctul” de a se infuria. Cand deja s-a infuriat, ai grija sa nu se loveasca, sa nu-si faca singur rau, sa nu loveasca pe altcineva, sau sa nu arunce cu obiecte. Cel mai bun moment de a interveni este inainte ca vulcanul sa explodeze, pentru ca in momentul eruperii, nicio metoda sau tehnica nu da roade.
Cand este mic, copilul are nevoie de rutine, iar lipsa acestora poate da nastere unei nesigurante, iar aceasta nesiguranta este un teren propice pentru aparitia furiei. Ofera-i alternative! Comunica-i ferm ca nu esti de acord cu ceea ce face/spune el! Nu va infierbantati, pentru ca doi vulcani incinsi sunt mai periculosi decat unul singur. Daca este mai energic, poti sa-l incurajezi si sa-l lasi sa faca activitate fizica sustinuta. Uneori, un simplu masaj face minuni! Stii bine ca un copil infuriat este un copil incordat, iar masajul o sa-l ajute sa se relaxeze.
Intre 3 si 6 ani, copilul invata foarte usor ca furia este eficienta pentru a obtine ceea ce doreste, doar daca parintii „vor” repede sa-si calmeze copilul dandu-i ceea ce vrea. Va trebui sa-l inveti contrariul! Asculta-l! Fii empatic! Incurajeaza-l sa-si gaseasca cuvintele care sa exprime ceea ce l-a infuriat! Incurajeaza-l sa-si recunoasca emotiile! Cand sunteti la cumparaturi, implica-l si incurajeaza-l sa se comporte ca un cumparator. Se va simti UTIL si ... ADULT (nu asta vor copiii, sa fie adulti!?!).
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară