17 Decembrie 2015 publicat în Psihologie 41 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Furia vine acompaniata de schimbari de ordin psihologic si fiziologic: creste ritmul cardiac, respiratia se intensifica, nivelul de adrenalina din corp creste, iar senzatia de caldura invadeaza tot corpul.

Daca trebuie sa asteptati, jucati-va! Da-i responsabilitati si ofera-i feedback pozitiv copilului. Daca s-a infuriat, totusi, invata-l cum sa-si descatuseze energia acumulata: sa mearga in camera lui sa tipe (mai incet), sa stranga in brate o perna.

Ofera-i alternative: cand simte ca e pe punctul de a se infuria, ar putea merge in camera lui pentru a sta intins in pat, a asculta muzica/povestia-si tine animalul preferat in brate, ar putea merge cu bicicleta in parc, cu rolele sau poate vorbi cu un prieten sau cu dumneavoastra despre ceea ce simte ca i se intampla. Ii puteti construi povesti in care personajul principal a invatat cum sa-si controleze starile de furie.

Invata-l sa respire! Cand simte ca e pe punctul de a se infuria, invata-l sa respire adanc de 3-5 ori. Asa i se va racori si mintea, si trupul.

Comunica ferm, calm, coborandu-te la nivelul lui (inclusiv fizic), nu-l ironiza (nici macar in gluma), nu-ti schimba parerea pe parcurs.

Pentru copiii mai mari, intre 6 si 11 ani, dar si pentru adolescenti, este important sa apreciezi comportamentele pozitive, punctele lor tari, sa-i responsabilizezi (pentru a-i creste increderea in fortele proprii), lauda-i de fata cu prietenii tai, implica-i in discutii si decizii. Invata-i sa-si rezolve conflictele (ofera alternative la rezolvarea problemelor, conflictelor). Poate fi de ajutor sa-l ajuti sa-si intocmeasca o lista cu lucruri „care-l scot din minti”, apoi, alaturi sa scrie gandurile care-i trec prin minte cand se intampla acel lucru (asta pentru a sesiza legatura dintre gand si emotie). Ofera-i, apoi, ganduri alternative (Daca in loc de „este groaznic!” ai spune „este neplacut!”, cum te-ai simti?).

Scoate in evidenta lucrurile pe care le pierde daca se infurie si lucrurile pe care le castiga daca poate sa-si stapaneasca aceasta emotie.

Indiferent de varsta, cauza si metoda pe care doresti sa o aplici, un lucru ramane esential: FII TU PRIMUL care face tot ceea ce vrei sa-l inveti! Puterea exemplului este prea mare pentru a putea fi contestata.

Daca dupa toate acestea iti este greu sa ramai calm ori de cate ori erupe vulcanul, nu ezita sa apelezi la un specialist!

Mirela Tiganas
0751291115
www.psymind.ro


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri