6 Ianuarie 2016 publicat în Psihologie 332 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Si batranii plang cateodata... Plang pentru ca se simt singuri, pentru ca se simt inutili, pentru ca societatea ii marginalizeaza si le spune ca nu mai are nevoie de ei, sau mai grav, ca sunt o povara pentru bugetul de stat.

Relatia cu timpul este o alta problema. Pare ca acesta trece picurand venin, iar ziua de maine nu poate aduce nimic bun. Si invatam impreuna care sunt activitatile ce le pot aduce placere: teatru, film, spectacole, sport, hobby-uri. Pentru ca timpul sa-si capete utilitate. Din pacate, pentru varsta a treia, societatea romaneasca este toxica. Si am vazut acest lucru de fiecare data cand am fost plecat in strainatate. Peste tot in lume, in Franta, in Italia, in Germania, Olanda sau unde doriti, persoanele “cu experienta” au propriile tabieturi minunate. Acestea gesturi par burgheze si straine celor de la noi. Dar formeaza o fotografie atat de minunata, oriunde in lumea civilizata.

Diminetile sunt pentru a savura un croasant si un expresso, citind un ziar sau discutand cu alte persoane intr-o cafenea micuta si cocheta. Apoi vine pranzul intr-un restaurant frecventat de zeci de ani, unde toata lumea cunoaste pe toata lumea, de la proprietar si bucatar pana la clientii ce se stiu de un car de ani. Urmeaza siesta de dupa pranz, cu o plimbare in parc sau trandavitul intr-un jilt. Iar seara, este pentru spectacole de teatru sau intalniri cu prietenii pentru a juca o carte.

Toate aceste activitati obisnuite in lumea civilizata, la noi, din pacate nu exista… Pentru ca nu exista locuri create in acest sens sau oameni obisnuiti sa traiasca astfel. Pentru ca pensia este mizerabila sau nevoile copiilor si nepotilor primeaza. Dar, incet, incet, lucrurile incep sa se schimbe si la noi. Si redescoperim impreuna prieteni ce se retrasesera mult prea devreme din societate, alaturi de care putem savura clipe minunate.

Astfel, dupa un timp, si “persoanele experimentate” de la noi reinvata sa se redescopere, recreand o alta persoana, o alta lume, un alt mod de a se bucura de viata. Au nevoie doar de “putintica rabdare”cum spunea Zaharia Trahanache, in piesa “ O scrisoare pierduta” a lui I.L Caragiale.
 

Cornea Constantin, Psihoterapeut,  este membru al Colegiului Psihologilor din Romania si Membru Asociatia de Hipnoterapie si Psihoterapie Cognitiv Comportamentala

 Cabinet privat de psihoterapie Constantin Cornea
www.psievolution.ro
www.facebook.com/psihologconstantincornea?ref=hl

 


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri