- sa fie afectuoasa, rabdatoare, ingrijita, ordonata. Copilul se dezvolta si imita in primul rand ceea ce vede la cei care au grija de el.
- sa stie cateva exercitii fizice, in corespondenta cu varsta copilului. Acestea il vor ajuta sa se dezvolte armonios, atat fizic cat si psihic, dar si cu dragoste pentru miscare.
4. Joaca. Principala preocupare a copilului o constituie joaca. Prin joaca el poate invata tot ceea ce este important. Un copil care nu se joaca indeajuns poate dezvolta o seama intreaga de afectiuni fizice si psihice. Nu uitati ca prin joaca, copilul isi descarca energia, invata sa construiasca, sa aiba rabdare, sa socializeze, etc…
5. Scoala si profesorii. Scoala, cel putin in clasele primare, trebuie sa fie cat mai aproape de casa. Un copil care se trezeste foarte de dimineata, care pierde foarte mult timp pe drum, poate fi prea obosit si demotivat, ajungand inainte de a intelege ce inseamna scoala, sa o urasca. Profesorii, este bine sa ii lasati sa isi faca treaba. Cel mai toxic element pentru profesori il reprezinta parintii. Cei care pun foarte multa presiune pe ei, care suna tot timpul, care aduc cadouri si care au asteptari foarte mari de la profesori dar si de propriul copil, indiferent de capacitatile copilului. El trebuie sa fie genial, pentru ca asa vor parintii, nu pentru ca asa au fost ei sau pentru ca are calitatile necesare…
Educatia unui copil depinde intru totul de parinti. De alegerile si comportamentele lor. Nu va bazati pe scoala ca va indrepta tot ceea ce voi ati facut gresit, pentru ca nu va putea. De asemenea, nu uitati ca voi trebuie sa reprezentati modelul pe care copilul merita si trebuie sa il urmeze. Nu puneti in carca copilului toate frustrarile si nerealizarile voastre. Jucati-va, cantati, colorati si construiti alaturi de el. Doar asa ii puteti construi o lume interioara si exerioara bazata pe nevoia de frumos si de respect, putandu-va astfel mandri cu propriul copil.
Cornea Constantin, Psihoterapeut, este membru al Colegiului Psihologilor din Romania si Membru Asociatia de Hipnoterapie si Psihoterapie Cognitiv Comportamentala
Cabinet privat de psihoterapie Constantin Cornea
www.psievolution.ro
www.facebook.com/psihologconstantincornea?ref=hl
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri